Joan Manel del Llano (Zeroport): "L'ampliació de l'aeroport respon als interessos dels fons d'especuladors que governen AENA" - Diari de Barcelona

Joan Manel del Llano
Membre de Zeroport
"L'ampliació de l'aeroport respon als interessos dels fons d'especuladors que governen AENA"

Ens trobem al Veritas de Gràcia. Prou oportú, penso, i en Joan Manel del Llano es demana una infusió abans d’explicar-me què és Zeroport. La plataforma sorgeix el 2019, arran d’una conferència sobre el decreixement de l'aviació que hi va haver a Barcelona. Allà va aparèixer la idea de crear una entitat que posés sobre la taula el tema de l'aeroport i l'aviació, ja que “estàvem i estem en emergència climàtica”. Es van trobar, però, que també hi havia el tema del port, però van decidir que tenien molts punts comuns i havien de ser tractats des de la mateixa entitat. “I es va crear Zeroport”, diu mentre riem de l’ocurrència del nom.
Ara l'ampliació del Prat porta aquesta plataforma a manifestar-se. Dissabte 4 diverses plataformes es concentraran a Plaça Sant Jaume per a protestar contra els macroprojectes aprovats als pressupostos.
Qui i per què vol ampliar l'aeroport?
Hi ha darrere tota una sèrie d'interessos econòmics, de sectors de la construcció, del turisme... Empenyen clarament cap a l'ampliació de l'aeroport i el port, els motius responen bastant el mateix. I després, perquè la gestora de l'aeroport, que és a AENA, és gestionada en un 49% per entitats privades que són fons internacionals, fons especuladors, fons voltor. Aquí hi ha pocs interessos que responguin a les necessitats bàsiques i reals de la ciutadania.
Què us semblen els arguments donats?
Diuen que és per atraure els grans vols internacionals, la globalització, atraure el talent, tenir capacitat d'interconnexió mundial, etc., i si no és amb una gran pista, sembla que no pot ser. Però s'ha demostrat amb els anys que tots aquests objectius pels quals es va fer la primera l'ampliació han esdevingut fum. A l'aeroport de Barcelona hi arriben vols de baix cost, bàsicament, que sobresaturen una ciutat que ja fa temps que dona senyals d’estar saturada en nivells de turisme.
Però tan globalitzats no estem…
S'està promovent un sector que és el més contaminant, però també és el més injust socialment i el menys usat. El 80% de la població mundial no ha viatjat ni viatjarà mai amb avió. Només l'estem fent servir una petita part del món que som uns privilegiats. Es promou l’aviació amb excepcions en el combustible dels avions, en el pagament de l'IVA dels bitllets, es rescaten aerolínies, es donen subvencions, etc. I no donen suport a altres sectors que són estratègics des del punt de vista vital, com l'alimentació per exemple. El sector agrari té unes mancances d'ajudes dels estats brutal.
A nivell climàtic, què pot suposar?
Des del punt de vista ambiental, l'aeroport és un desastre absolut i una nova ampliació suposaria encara més desastre. L'activitat de l'aeroport augmentaria un 30% les emissions que ara mateix genera, que és el doble de les quals genera la ciutat de Barcelona. L'aviació és el sector més contaminant per persona i quilòmetre.
"L'activitat de l'aeroport augmentaria un 30% les emissions que ara mateix genera, que és el doble de les quals genera la ciutat de Barcelona"
I Europa ja es va pronunciar al respecte.
Es van pactar tota una sèrie de compensacions ambientals que no s'han dut a terme. L'entitat DEPANA, cap al 2011-2012, va posar una queixa a la Comissió Europea per totes aquestes mancances i dèficits pel que fa a la implementació de mesures compensatòries. No s’havien de mantenir els valors ambientals que hi havia abans de l'ampliació, sinó millorar-los, i això no s'ha produït. DEPANA està fent una labor de seguiment molt minuciosa de tots els valors de biodiversitat en l’ecosistema del Delta. Constata que any rere any tots aquests indicadors estan disminuint d'una manera alarmant. El 2021 la Comissió Europea va obrir un procediment d'inflexió al Regne d'Espanya per la desprotecció del Delta, on es posa èmfasi també en tres pàrquings que es van construir el 2008 en zona protegida. Ara mateix hi ha sentència en ferm que s'han de desasfaltar.
No hi ha por de les conseqüències?
S'ho haurien de prendre de debò si es creuen que estem a la Unió Europea. Això si continua avançant, al final suposarà una multa, que pagarem nosaltres.
Com es podria revertir l’impacte medioambiental?
Per començar fent efectives totes les mesures de compensació pendents, que és una tirada llarga, ja que el Delta del Llobregat ja està en un 60% sota el ciment. I després abandonant projectes que orbiten al voltant de les ampliacions, com és la ciutat aeroportuària perquè també són uns terrenys deltaics al voltant de l'aeroport on volen fer hotels, oficines i tota una infraestructura urbanística. Tot això ens afecta directament des del punt de vista de la biodiversitat, que és vida. La Covid ho ha demostrat.
A banda de la destrucció de la Ricarda que esmentes, s’han proposat altres opcions per a l’ampliació de l’aeroport, com la pista marina.
Aquí ens sobta. Ens fa la sensació que ara mateix hi ha dos moviments proampliació de l'aeroport que d'alguna manera es fan a la competència i, em xoca. Però els que van presentar el tema de l'ampliació de la pista marina no eren la gent de Foment de Treball, que ha creat una comissió d'experts per estudiar la millor opció per ampliar l'aeroport. És una idea absurda.
No és una opció real?
Per a nosaltres no, és igual d'aberrant. A més, la zona marítima està igualment protegida per Europa, és un espai de protecció de les aus.
I altres, com que l’extensió sigui menor a 500 metres o que es faci en direcció contrària?
També és absurd. Al voltant de la pista hi ha tota una zona de serveis que allarguen l'àmbit d'actuació i que, per tant, acaben afectant també la zona protegida. Que no es toqui la llacuna no vol dir que no s'afecti l'espai protegit.
"Plantejar aquesta idea aberrant diu molt poc de la seva serietat i rigor a l'hora de fer política"
Per què els socialistes tenen tant interès en l'ampliació?
El president d'AENA, Maurici Lucena, és socialista i respon directament als interessos dels fons d'especuladors internacionals que governen AENA. És així. [Riu].
Esquerra ho acabarà acceptant?
Si realment la classe política fos conscient de la situació crítica que vivim, no ho hauria d'acceptar ningú. Però, ignoren o ometen irresponsablement, tant la crisi energètica que tenim a sobre com la crisi de materials i climàtica. Sembla que s'enriguin de nosaltres a la cara constantment i, per tant, jo no descarto que ho acabin acceptant.
No seria el primer cop que se signen uns pressupostos i els projectes pactats no es duen a terme.
És el fet de només plantejar aquesta idea aberrant que té pendents tots els deures que ja hem comentat. Diu molt poc de la seva serietat i rigor a l'hora de fer política.
Què espereu de la manifestació de dissabte?
Volem denunciar l'aberració i els impactes que generen tots aquests projectes —ambientals, de salut, de destrucció del territori— i alçar la veu contra el Hard Rock, el Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport. Responen a les mateixes idees tradicionals de sempre, com que per al progrés només val el gran. Però, hi ha alternatives reals i s’han de començar a explorar.
MANIFESTACIÓ UNITÀRIA:Defensem la terra, construïm el futur
— zeroport (@zeroportbcn) February 13, 2023
\uD83D\uDDD3Dissabte 4/3 (18h)
\uD83D\uDCCCPl.Catalunya
Davant la unió entre partits i patronal per passar per sobre del territori i les que hi vivim, ens organitzem i lluitem. Manifest:https://t.co/uGZeCiW9Lj@AturemHardRock @Campanya_ccqc pic.twitter.com/ju38WeOnvm
Com a entitat no esteu sols. És un tema que a Catalunya preocupa?
Volem que la manifestació sigui una cosa sentida, de país, ja que hi ha un malestar general. Estem tenint retorn de moltes plataformes d'arreu del territori que tenen problemàtiques semblants i que ja ens han dit que assistiran a la manifestació. Els del Quart Cinturó es van manifestar aquest cap de setmana a Sabadell i van congregar més de 4.000 persones. Si aconseguim ser 4.000 omplirem plaça Sant Jaume, i ja és notori. Esperem poder generar una bola semblant a la del 19 de setembre del 2021.
Salva d'alguna cosa, protestar contra aquests projectes? Hi ha aturador?
[S’ho pensa durant uns instants i tarda a arrancar.] Uf, si hi ha aturador? Doncs per exemple, el problema del Delta del Llobregat és que és una gran plana al costat de Barcelona. Quan un polític veu un terreny pla, el considera un caramel, un espai que cal aprofitar de la manera més intensa possible, que és amb ciment. Però, el desviament del riu Llobregat, que es va plantejar als anys 70, es va endarrerir vint anys més arran d’una gran mobilització. Si no hi haguessin aquestes mobilitzacions potser no hi hauria cap mena de reflexió a nivell polític, seria la perdició. Espero que encenguem alguna llumeta en els responsables polítics.

