- entrevistes -
Publicat el 16 de febrer 2023

Joan Soteras (Sabadell, 1948) complirà nou anys com a president de la Federació Catalana de Futbol (FCF). Després de guanyar les eleccions el maig de 2022 i que el Tribunal Català de l'Esport (TCE) ordenés repetir-les, dilluns es va tornar a imposar amb el 59% dels vots. Darrere d'un procés electoral marcat per les constants acusacions entre els candidats i possibles irregularitats, Soteras atén el Diari de Barcelona defensant-se dels seus rivals i reivindicant la legitimitat del seu mandat.

Com serà la nova etapa de la Federació Catalana de Futbol?
Ens han fet repetir unes eleccions que no s’haurien d’haver repetit mai perquè no hi va haver il·legalitats, va haver-hi un modus operandi que era habitual els últims quinze anys. Hem sortit reforçats pel futbol català, ja que hi ha hagut un marge importantíssim a favor meu. Aquests últims nou mesos hem estat treballant pel futbol català perquè vam sortir elegits el 22 de març del 2022. Ja vam posar en marxa el nostre programa electoral, no teníem per què fer un altre. Una de les principals novetats que hi ha en aquest programa és el nou pla de competició. Ha tingut molt bona acollida per tots els clubs i s'ha començat a posar en marxa perquè a partir de la temporada 2023-24 es posi en pràctica. També hem estat treballant en la nova categoria que es formarà dins del futbol amateur, la Superlliga Catalana, que estarà per sobre de la primera catalana. Hi ha una subvenció íntegra de la federació per als clubs que conformin aquesta categoria, d’entre 14 i 17 mil euros. Entre 260 i 280 mil euros en total. Estem treballant amb nous patrocinadors per recaptar el màxim de diners possibles pel futbol català. 

Diu que les eleccions no s'havien de tornar a celebrar. Per què va prendre aquesta decisió el Tribunal Català de l’Esport?   
Nosaltres hem de ser respectuosos amb el Tribunal Català de l’Esport. Ells van decidir que s’havien de tornar a celebrar i ho acceptem. Es dona com a fet per tornar a celebrar aquestes eleccions que uns 175 clubs que van votar no podien haver votat perquè votaven els vicepresidents amb actes notarials. Això era un fet habitual els últims 16 anys. No són una sèrie d’irregularitats que hagi fet jo; les he fet jo i les van fer els altres tres candidats. Tots van portar les actes notarials amb les mateixes condicions que les portava jo. D’aquestes 175, més del 80% són clubs que van votar al senyor Àlex Talavera i al senyor Juanjo Isern. Aquestes darreres eleccions han estat totalment subjectes a tot el que ens ha marcat i dictat en la seva resolució el TCE. Ningú podrà dir que són unes eleccions il·legals. 

Isern estudia tornar a impugnar les eleccions. Què en pensa?
Dubto moltíssim que el Tribunal Català de l’Esport torni a caure en el parany d’aquests senyors. Les eleccions s’han repetit d’acord les directrius que ha marcat el Tribunal i això ho puc garantir perquè no ens podíem jugar una nova repetició. Al senyor Isern no l’haig de descobrir jo, tothom sap qui és i com és. Si realment vol entrar a la Federació a base d’impugnacions, a força de repetir eleccions, poden repetir-ne tres, vuit, 200, però crec que els clubs catalans són prou llestos, han donat un cop de puny sobre la taula i han decidit qui volen que sigui el president del futbol català. Tot el que pugui fer el senyor Isern va en contra dels seus propis interessos.

"Dubto moltíssim que el Tribunal Català de l’Esport torni a caure en el parany d’aquests senyors"

Vostè va dir que tenia molt clar que tornaria a guanyar. Per què es veia tan guanyador?
Em veia guanyador perquè no es pot anar contra la veritat ni contra les persones honrades. No es feia més que fer soroll i dir tot el que no era. Els presidents del futbol català no són ximples i saben realment a qui s'ha de votar i qui fa soroll. Jo busco la legalitat, no vull la corrupció, que l’he tret de la Federació tot el que he pogut. Vull la legalitat vigent, la netedat i la transparència. Els clubs han vist qui realment té la raó i, per això, m’han votat a mi. 

Es van fer públics uns missatges de WhatsApp entre Isern i alguns clubs.
En aquests àudios estava molt clar que el que parlava era el senyor Isern amb membres de la seva candidatura. Deien que estaven parlant amb persones del Tribunal per influir-los i que dictessin resolucions a favor d’ell. Aquests àudios es van dipositar a Fiscalia i jo no soc jurista ni fiscal. 

Creu que el món de la política està ajudant Isern?
Isern té influències polítiques, cosa que jo no tinc. Treballa en un departament de la Generalitat prou important. Qui no té contactes polítics soc jo, ell sí que en té. Ell sabrà i els polítics sabran. Els polítics s’han de dedicar a la política i no a l’esport. Els clubs m’han votat amb més d’un 50%, volen que governi jo i no el senyor Isern, els agradi o no els agradi a ells i a la política.

"Isern té influències polítiques i treballa en un departament de la Generalitat prou rellevant. Els polítics s’han de dedicar a la política i no a l’esport"

També s’ha filtrat una conversa seva amb José Miguel Calle on, entre altres coses, es parla de Paquita Linares.
Jo no parlo de res de la Paquita Linares. Són uns àudios d’una conversa privada, per això, estan denunciats al jutjat. Ens trobarem amb el senyor Vives al jutjat. Està totalment prohibit fer-los públics. No tinc res a dir de la senyora Linares, és una directiva que jo tenia, la vaig respectar al màxim i als àudios es pot escoltar. El senyor Vives ja no havia d'haver-los gravat, serà responsable davant de la justícia.

Per què hi ha tants esforços per presidir una entitat com la Federació?
És una entitat privada. Tenim 190 mil federats. Movem 500.000 persones cada setmana. Tothom voldria estar al meu lloc. Fent servir males arts. Fent servir el que faci falta. Jo no soc així. Sempre he dit que mentre sigui president, lluitaré per ser-ho. No he fet res que no pugui fer. El dia que jo deixi de ser president no faré com aquests senyors. Marxaré i no interferiré en res, a diferència d’ells, que volen aconseguir a qualsevol preu la federació. Em fa pena de veritat. Tenen interessos econòmics per manipular i malversar amb el que hi ha dins la FCF. Jo m’he dedicat a netejar i treure la corrupció. Intentaré deixar-la en mans netes.

A les altres candidatures hi ha gent que va compartir feina amb vostè en anteriors mandats. Com explica aquest moviment?
Hi ha una cosa que està molt clara. El que capitaneja això és l’Andreu Subies. Ell voldria tornar a tenir tot el poder, vol tornar a instaurar la corrupció com ho va fer en la seva època. Això no ho dic jo, ho diuen els informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil del cas Soule. En el seu moment estava a la candidatura de Talavera, amb els deu personatges que estaven dintre la meva junta directiva. Jo els vaig cessar a tots. Veia el caire que portaven i el senyor Talavera els va incorporar. Personalment, li vaig dir que no entenia què feia amb aquestes persones a la candidatura. El 2010 ja van donar un cop d’estat a Jordi Casals, des de dintre. Jo els vaig cessar perquè volien donar-me un cop d’estat per intentar arreplegar la FCF amb qualsevol mitjà, il·legal o legal. Quan Talavera i Isern van contra mi, no van posar-se d’acord i a l’última reunió va aparèixer el senyor Subies, que és com Déu i està a tot arreu, i va posar sobre la taula de Talavera tots els condicionants per anar contra mi. El senyor Talavera, amb bon criteri, va veure que no eren bons ni per ells ni la federació i es va negar en rotund. Se’l va extorsionar dient que si no firmava li dimitirien 10 persones que anirien amb l’altre candidat, amb Isern com a president.

"Subies vol tornar a instaurar la corrupció a la Federació Catalana de Futbol"

Es va publicar que hi havia un pacte entre Talavera i vostè.
No. Es veurà en un any o dos, quan no l’incorpori. És una persona que ha anat contra mi, ell va fer la impugnació, però mentre tenia Subies al costat no tenia cap mena de credibilitat. Ara que ha sabut desfer-se de males companyies, crec que al futur podria arribar a ser el president de la federació.

Vostè va ser el número 2 de Subies. Va dir que se’l creia abans dels informes del cas Soule. En quin punt deixa de creure’l?
En el moment en el qual deixo de ser el número dos. Vaig passar a ser el número 1 i vaig adonar-me de tot el que passava aquí dintre. Fins aquell moment, Subies i José Domingo Valls eren les persones que dominaven i portaven tot l’entramat. Els altres érem uns pobres comparses que no estàvem al cas de res. No ens deixaven compartir cap mena d’informacions. Ara, la meva junta no pot dir el mateix. Jo comparteixo informació.

Com es pot canviar aquesta situació? Això ha estat un espectacle.
Només d’una manera: que em deixin tranquil. Fa quatre anys que vaig ser president i des del minut u em van voler desestabilitzar. He hagut de lluitar contra Subies i companyia, contra la traïció que hi havia dintre, contra la covid i, ara que pensava que em deixarien tranquil, seguim. Em fan repetir unes eleccions que van guanyar amb nota alta. Desitjo que em deixin fer la feina que en els últims quatre anys no m’han deixat fer. Vegem si d’una vegada acabem treballant pel futbol català. No hem abusat de cap club ni de cap jugador. Mai he apujat ni un euro cap quota. Em reafirmo i no les pujaré. Abans es pujava cada any perquè necessitaven molts diners per mantenir la corrupció.

La imatge del futbol català ha estat molt damnificada. Se sent responsable o ho són els altres candidats?
No em pot culpar ningú. En cap moment he fet res. He anat fent la meva feina, però com he estat atacat, m’he hagut de defensar. El problema que tenia és que hi havia atacs externs, però informats a partir de persones que tenia jo a dintre. Ara només es diuen falsedats i coses que no són veritat. Sort que els presidents i el futbol català són llestos i saben qui els ha de dirigir. Som gent honrada, gent que treballem i gent que no volem el futbol català immers en embolics. Jo el que vull és la pacificació del futbol català. No voleu saber les denúncies que tinc jo i els meus col·laboradors. Infinitat, la majoria falses. Ens defensem de la manera en què podem.

Per acabar. Què és el que li ha fet més mal d’aquests darrers mesos?
La Covid. Jo he sortit reforçat d’aquesta última votació. Treballarem més que mai. La Federació és la número u d’Espanya, ho continuarem sent i tenim grans projectes. El futbol català estarà orgullós d’haver-nos votat. El que no ho ha seguit de prop, d’entrada té la mala percepció meva i del meu grup. La gent s’ha adonat que amb incerteses i falsos testimonis, no es pot anar pel món. Estic molt content d’haver sortit elegit. Com aquesta, no hi ha hagut cap elecció. En un dia he contestat més de tres-cents missatges. Ens han fet un favor repetint les eleccions.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —