Biden
Per Redacció
Publicat el 15 de novembre 2021

El president nord-americà, Joe Biden, es reuneix avui virtualment amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, aquest dilluns, en la seva primera trobada formal enmig de les creixents tensions entre Washington i Pequín. A la cita, segons la nota oficial que va publicar la Casa Blanca divendres passat, els dos líders discutiran "mètodes per gestionar de manera responsable la competència entre els Estats Units i la Xina, així com les maneres per treballar junts on els interessos conflueixin".

Es tracta de la primera reunió formal entre tots dos mandataris des de l'inici de la presidència aquest gener, i arriba després de la conversa telefònica que van mantenir els dos dirigents el setembre passat.

Contactes previs

A l'octubre, Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional de Biden, i el màxim responsable de la diplomàcia xinesa, Yang Jiechi, es van reunir a Suïssa per a relaxar les tensions entre les dues potències –amb friccions en els plans comercial, tecnològic, de drets humans o de seguretat–.

L'assessor de seguretat de Biden va plantejar la seva inquietud pels drets humans a la regió de Xinjiang i a Hong Kong, així com per la situació en la mar de la Xina Meridional. Per la seva banda, Pequín espera que Washington adopti "polítiques racionals i pragmàtiques" i que no usi "qüestions relacionades amb la sobirania i la seguretat" per a "interferir" en els assumptes interns de la Xina.

Segons va traslladar el dimecres passat l'ambaixador xinès als Estats Units, Qin Gang, les relacions bilaterals es troben "en una conjuntura històrica crítica", encara que va emfatitzar que "la cooperació és l'única opció correcta".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —