Un lector mira els llibres disposats a un establiment de la cadena Barnes & Noble
Publicat el 24 de juny 2020

Immersos en la crisi del coronavirus i la campanya per a les primàries, l'entorn de Donald Trump intenta frenar a la desesperada la publicació del llibre de John Bolton, l'exassessor de seguretat nacional de la Casa Blanca. El Departament de Justícia del govern nord-americà va demanar a un jutge que embargués la sortida a la llum de les memòries de Bolton, The room where it happened, al·legant que podria revelar informació classificada.

Fins ara, la Casa Blanca va intentar bloquejar la publicació del llibre per la via judicial, denunciant tant Bolton com l'editorial. Tot i això, a finals de la setmana passada, un jutge federal va denegar la petició de Trump per retirar les memòries. Tot i aquesta sol·licitud, la realitat és que bona part del contingut més important del llibre ja va ser filtrat a mitjans com The Washington Post i The New York Times.

Principalment, la Casa Blanca tem la imatge que el llibre pugui donar del president Trump. Segons filtracions de la publicació, les memòries de Bolton deixen Trump com un home sense escrúpols al capdavant del govern i una amenaça per al país.

En concret, el llibre relata els 17 mesos que Bolton va viure dins de l'administració Trump com a assessor de seguretat nacional, entre l'abril del 2018 i el setembre del 2019. Bolton és un dels homes forts del partit republicà en política exterior, i és conegut per la seva particular visió del món, dividit entre amics i enemics dels Estats Units. És un home tradicional que va xocar nombroses vegades amb Trump a l'hora de gestionar les relacions internacionals, sobretot amb l'Iran i Corea del Nord.

Al final, Bolton va marxar de la Casa Blanca per la seva mala relació amb el president, la qual cosa va causar un gran terratrèmol. En entrevistes a diversos mitjans prèvies a la publicació del llibre, l'exassessor va afirmar que Trump és un president "d'una legislatura" i que no el votarà a les pròximes eleccions presidencials, sinó que buscarà un altre candidat a qui consideri realment republicà.

Un llibre polèmic des dels inicis

Les memòries de Bolton fa temps que són l'objectiu de totes les mirades, des que se'n va anunciar l'existència. El manuscrit, de més de 500 pàgines, s'havia de publicar ja fa mesos, però la pressió de l'entorn de Trump ha fet que la data de publicació s'endarrerís fins a dues vegades i que, fins i tot, el llibre fos revisat per eliminar qualsevol informació confidencial que pogués contenir.

Així doncs, tot i la petició d'embargar el llibre, nombrosos exemplars ja han estat impresos i enviats a les llibreries, i bona part del contingut ha estat filtrat als mitjans de comunicació. El manuscrit aporta proves, per exemple, de la implicació de Trump a la trama ucraïnesa en contra de Joe Biden, segurament el seu rival a la presidència.

Bolton també relata com Trump hauria obstruït la justícia en reiterades ocasions per evitar ser investigat o les converses amb el president xinès Xi Jinping per demanar-li ajuda de cara a la seva reelecció com a president aquest 2020 (unes converses il·legals als Estats Units).

Malgrat tots els intents de la Casa Blanca per evitar la publicació del llibre a última hora, les memòries de Bolton ja van ser revisades pel mateix Consell de Seguretat Nacional fa uns mesos i, finalment, és a les llibreries a partir d'aquest dimarts 23 de juny.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —