Ruiz ja en llibertat condicional
Per EFE
Publicat el 07 de febrer 2022

La treballadora humanitària espanyola Juana Ruiz ja ha estat excarcerada de la presó de Damon, a la ciutat de Haifa, al nord d'Israel, després d'haver-li estat concedida la setmana passada la llibertat condicional, segons ha confirmat a Efe el Servei de Presons d'Israel.

Les autoritats penitenciàries han traslladat Ruiz des de Haifa al lloc militar israelià de Yamala, per a accedir a la Cisjordània ocupada on resideix, i on l'esperen la seva família i una representació del Consolat General d'Espanya a Jerusalem.

La Fiscalia d'Israel ha decidit avui no recórrer la mesura que va atorgar la setmana passada un comitè penitenciari, i Ruiz, empresonada des d'abril i condemnada el novembre a tretze mesos de presó, acabarà de complir la pena al seu domicili.

"Prestar serveis a una organització il·legal"

Un Tribunal militar israelià va condemnar el passat 17 de novembre Ruiz, de 63 anys, després que aquesta acceptés un acord de culpabilitat per a rebaixar la seva pena de cinc a dos càrrecs: "prestar serveis a una organització il·legal" i "rebre diners i introduir-los il·legalment" a Cisjordània.

La defensa va sol·licitar la llibertat condicional que un comitè penitenciari va denegar el desembre, i després de recórrer la negativa, la Junta de Llibertat Provisional del Tribunal de Natzaret, al nord d'Israel, va haver de revisar el cas i finalment va concedir la mesura.

Nascuda en 1958 i casada amb un palestí cristià, treballa des de 1986 com a coordinadora de projectes dels Comitès de Treballs per a la Salut (HWC en les seves sigles en anglès), una ONG palestina que dota de serveis mèdics a la població dels territoris ocupats.

Ruiz va ser arrestada el passat 13 d'abril a la seva casa de Beit Sahur, a Cisjordània ocupada, i després de 24 dies d'una detenció sense càrrecs, la fiscalia militar israeliana la va acusar formalment per la seva labor en aquesta ONG a la qual Israel acusa de desviar fons al capdavant de Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP), considerat grup terrorista també per la Unió Europea (UE) i els Estats Units.

El cas de Ruiz ha suscitat l'atenció internacional per tractar-se d'un procés militar i per les acusacions de finançament de terrorisme per part d'ONG que reben fons europeus i que Israel assegura que són "braç civil" del FPLP.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —