- entrevistes -
Judith Colell a l'Hotel Arts durant un acte amb els nominats al Gaudí
Per Pol Valero i Pau Torres
Publicat el 25 de febrer 2022

El diumenge 6 de març se celebrarà l’entrega dels XIV Premis Gaudí. Amb motiu d’aquesta cerimònia entrevistem a Judith Colell, elegida fa vuit mesos com la nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. Ens trobem amb ella a la terrassa de l’Hotel Arts, en un acte organitzat per fer la foto de família amb els nominats.


Enguany només hi havia sis pel·lícules en català que podien optar a la categoria de millor pel·lícula. Aquesta baixada en el nombre de produccions es deu només a la covid o hi ha altres motius? 
La pandèmia ha sigut una estocada important pel nostre sector, però fa anys que arrosseguem el fet que hi ha poques pel·lícules en català. Penso que hi ha hagut una aposta poc clara pel cinema i l’audiovisual en català. Ara sembla que tots estem començant a creure’ns que l’audiovisual és un sector estratègic. El cinema ens ajuda a arribar, amb la nostra llengua i la nostra manera de viure, a tot arreu. La gala dels Gaudí anirà una mica per aquí, de creure’ns-ho: nosaltres, les institucions i els espectadors. És molt important que els recuperem. 


"Penso que hauríem de ser una mica més xovinistes, una mica més francesos. A França van a veure el seu cinema perquè hi creuen"


Justament un dels problemes del cinema en català és l’accés a les pel·lícules. Moltes vegades hi ha poques sales que el programin. Com es pot facilitar que arribin al públic? 
Una de les accions més rellevants que fem a l’Acadèmia és el Cicle Gaudí. Amb l’acompanyament de diputacions i ajuntaments, cada any portem deu pel·lícules de cinema català a sales i centres cívics. Malauradament, no totes són en català perquè no en tenim tantes. Som a gairebé 100 cinemes, a poblacions de tot el territori. Ara també començarem amb Andorra i hem estat a la Catalunya Nord. Aquest mes tenim Las leyes de la frontera i el que ve arriba Sis dies corrents. Animo els ajuntaments a posar-se en contacte amb nosaltres. Tenim moltes ganes de fer créixer el Cicle encara més. 

Caldria fer pel·lícules en català més comercials?
El cinema català és molt divers. Tenim pel·lícules comercials, d’autor, comèdies, drames, de gènere. No hauríem de pensar sempre en el cinema en català com una cosa petita, perquè no és cert. Si mirem el recorregut de les pel·lícules que s’han fet aquest any, tenim de tot:  documentals, cinema d’autor, pel·lícules grosses, petites, de tot. 


La Presidenta en l'acte de presentació de les candidatures als Premis Gaudí. Acadèmia del Cinema Català

Però moltes vegades costa que triomfin a la taquilla. 
Això passa sempre, però no només en el cinema català. Penso que hauríem de ser una mica més xovinistes, una mica més francesos. A França van a veure el seu cinema perquè hi creuen. Hem d’aconseguir seduir al nostre públic perquè ens vagi a veure i també hi cregui. Tenim un cinema magnífic, s’ha demostrat. Portem un any brillant, i la cirereta ha estat guanyar l’Os d’Or a Berlín amb una pel·lícula en català. També tinguem en compte que el cinema americà, el que més triomfa, té unes campanyes de màrqueting darrere que són impressionants. A nosaltres ens és impossible, però estem treballant en què ens donin més visibilitat. 


Sobre Alcarràs: "És una pel·lícula catalana dirigida per una dona, per una persona magnífica i una cineasta excepcional que ens donarà moltes alegries"


Ara parlava del triomf històric d’Alcarràs de Carla Simón a la Berlinale. És la primera pel·lícula en català que guanya el guardó més important del festival. Com ho vau viure a l’Acadèmia?
Jo ho vaig seguir amb una intensitat tremenda, estava a casa veient-ho en directe i he de dir que vaig plorar de l’emoció. Realment ho vam viure com un triomf molt nostre, del cinema d’aquí, que parla en català i de la pagesia de Lleida. La Carla és una persona maquíssima, som molt bones amigues. Ella i l’Ana Pfaff, la muntadora del film, formen part de la Junta de l’Acadèmia.

L'heu anat seguint, així.
Hem pogut seguir tot el procés: quan l’estaven muntant a Roma, quan estaven fent la postproducció de so, quan van saber que anaven a Berlín. És una pel·lícula catalana dirigida per una dona, per una persona magnífica i una cineasta excepcional que ens donarà moltes alegries. M’agrada molt quan passen coses maques a persones maques. 

Això ajudarà que les productores s’atreveixin a invertir en el cinema en català?
Totalment. D’entrada serveix perquè puguem treure pit i que les administracions es creguin que val la pena apostar pel cinema en català. Ja ho estan fent, però que encara ens ho creguem tots molt més: productors, directors, administracions, televisions… Fins i tot els mateixos espectadors, que hi creguin. Penso que aquest triomf a Berlín ens donarà moltes ales. Tant de bo sigui, no la cirereta del pastís, sinó l’inici d’una etapa diferent.  

Parlem de la seva tasca al capdavant de l’Acadèmia del Cinema Català. Fa vuit mesos que és la presidenta de la institució. Quins projectes ha iniciat?
Hem fet molta feina d’obrir l’Acadèmia als seus membres, com vam prometre. Aquest any, per primer cop, tant els Membres d’Honor com el Gaudí d’Honor han estat triats per una comissió de tots els acadèmics i acadèmiques que s’han volgut involucrar. També per primer cop donem el Gaudí d’Honor a un director de fotografia. És la primera vegada que s’entrega a algú que no és director o directora, o actor o actriu. Donem veu i donem visibilitat a les professions dins del cinema: als artistes de la llum, als del so, als del muntatge… 

(...)
Per altra banda, estem preparant una residència de guió en col·laboració amb institucions l’ICEC, la Conselleria, l’Ajuntament de Barcelona i el GAC i universitats com l’ESCAC, Blanquerna i la UPF.  També portarem el cinema a les persones més desafavorides, seguint una mica el discurs de la Clara Roquet. Crearem uns tallers per portar als barris i poder-los fer en els centres cívics. I volem organitzar una trobada d’actors i actrius amb agents de càsting internacionals. Tenim molts fronts oberts. 


ACC - Adina Ilie

Com és ocupar el càrrec que durant vuit anys va tenir Isona Passola i que la va convertir en la cara visible de les reivindicacions culturals?
La veritat és que la Isona va fer una feina magnífica, va fer créixer molt l’Acadèmia. Ella ho va fer molt bé a la seva manera, i nosaltres intentarem fer-ho igual de bé amb la nostra. Cadascú té la seva forma de portar-ho i ha estat un gran repte. Espero estar a l’altura.

També és cert que ja té experiència de gestió. Havies estat vicepresidenta de l’Acadèmia de Cine espanyola entre el 2011 i el 2015. Són molt diferents les dues institucions?
No, la base és la mateixa. Totes les acadèmies de tot el món volem el mateix: promocionar el nostre cinema. L’Acadèmia espanyola és una institució ja molt assentada, amb molta gent treballant-hi a dins. En canvi, la catalana hem de fer-la créixer molt més. Tenim una estructura petita, però amb gent extraordinària que és l’ànima de la institució. Ens hem de convertir en una Acadèmia encara més gran, és un dels nostres reptes importants. 


"Esperem que sigui una gala molt àgil, hi haurà modificacions també en el discurs de la Presidència perquè volem mostrar horitzontalitat"


És sòcia fundadora de l’Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales (CIMA) i forma part de Dones Visuals. Quina valoració fa de la igualtat de gènere en els Gaudí d’aquest any?
Estem molt contents que hi hagi hagut un percentatge tan elevat de dones nominades, del 54%. Però no hem d’abaixar la guàrdia. Necessitem que en les labors de lideratge hi hagi més dones. I que hi siguem en algunes categories on ara no hi som. Quan aconseguim arribar al 50% en totes les categories durant un període mantingut en el temps, ens podrem relaxar, però ara no. La gala serà feminista. Apostarem sobretot per la diversitat, no només de gènere, sinó també sexual, d’edats, racial… Pensem que el món ha de ser divers.

Aquest any, per la cerimònia dels Gaudí torneu a comptar amb El Terrat, però canvieu d’escenari i aneu al MNAC. Per què heu decidit fer-ho així? Serà un espectacle molt diferent?
Hem volgut anar al MNAC per unir el cinema amb la cultura i l’art. També per poder-nos asseure en taules. Això canvia una mica el format i fa una sensació de celebració i unitat. Esperem que sigui una gala molt àgil, hi haurà modificacions també en el discurs de la Presidència perquè volem mostrar horitzontalitat. L’Acadèmia està formada per una Junta de deu persones i per tots els acadèmics i acadèmiques. La gala serà molt maca, molt divertida, crec que els espectadors s’ho passaran molt bé. 

Pots veure els moments més destacats de l'entrevista en el següent vídeo. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —