Judith Colell rellevarà Isona Passola al capdavant de l'Acadèmia del Cinema Català - Diari de Barcelona

La directora Judith Colell serà la nova presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català. Colell, amb un mandat de quatre anys, relleva en el càrrec la productora Isona Passola, al capdavant de l'entitat des del 2013. La seva candidatura, sota el lema 'Cinema i futur', s'ha imposat a les eleccions per 172 vots, enfront dels 103 obtinguts per la liderada per Neus Ballús amb 'Una Acadèmia de portes obertes'. Les eleccions han comptat amb una participació del 56% dels acadèmics, una mobilització històrica a l'entitat. L'encara secretària de la Junta sortint d'Isona Passola s'ha presentat a les eleccions fent valer la seva experiència a la casa, però amb ganes d'aplicar-hi canvis.
Integraven la candidatura guanyadora el productor Sergi Moreno Castillo (vicepresident), la directora Carla Simón (secretària), el director del festival D'A Carlos Rodríguez (tresorer) i David Verdaguer, Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer i Eduard Sola. Quatre d'aquests, inclosa Colell, formen part de l'actual Junta de l'Acadèmia d'Isona Passola, mentre que els altres no han tingut mai responsabilitats en la institució.
La nova Presidenta de l'@academiacinecat serà @ColellJudith. Els acadèmics i acadèmiques decideixen amb el seu vot que la candidatura "Cinema i futur" presideixi l'entitat en els propers 4 anyshttps://t.co/TCYI9P9yLb
— Acadèmia del Cinema Català \u2013 Premis Gaudí (@academiacinecat) June 14, 2021
La flamant nova presidenta s'ha mostrat molt satisfeta amb la victòria. "Sento molt agraïment per l'altra candidatura i tinc ganes de poder treballar amb ells. Ens hem de posar a treballar conjuntament", ha precisat en declaracions a l'ACN. Com a prioritat immediata, la directora i realitzadora diu que començaran per implicar els acadèmics en diferents comissions d'acord amb el programa amb què es van presentar. "Pensem que aportar el talent de dins de l'Acadèmia i implicar els associats és el primer que hem de fer", ha avançat.
Un dels propòsits de Colell és, segons va expressar en una entrevista a l'ACN, crear noves comissions i dinàmiques de treball per implicar els acadèmics en la vida de la institució. Entre les prioritats que marca hi ha la de revertir la pèrdua de múscul del cinema català en els darrers anys i treballar per eixamplar el públic des de les aules. Colell vol una Acadèmia que aglutini tots els creadors, al marge de qui la presideixi.
Més enllà de recuperar el nombre i la varietat de les produccions cinematogràfiques, la candidatura es marca dos altres grans reptes. Un té a veure amb la creació de nous públics, i està lligat amb el món educatiu. La realitzadora i directora aposta per fer un pla amb agents del sector que ja treballen en projectes que lliguen pedagogia i cinema (la cooperativa Drac Màgic o el programa Cinema en curs) i un pacte amb el Departament d'Educació perquè el cinema català entri a les aules, fent, per exemple, que el Cicle Gaudí tingui una finestra en escoles i instituts.
El tercer gran propòsit de la candidatura és el d'involucrar els acadèmics (n'hi ha més de 500) en la reflexió i les tasques pròpies de l'Acadèmia.
Neus Ballús apostava per sacsejar els Gaudí i crear comissions
La directora de La plaga (2013) i El viatge de la Marta (Staff only) (2019) es presentava sota el lema 'Una acadèmia de portes obertes' i estava acompanyada per l'actor Sergi López (vicepresident que ja havia format part de l'entitat durant el primer mandat de Passola, com a vicepresident també), la productora Carla Sospedra i també Jaume Martí, Laura Fernàndez, Elena Martín, Oriol Maymó, Elisabeth Rourich i Yolanda Sey.
Ballús apostava per obrir la institució a més veus —i també més diverses— dins de la professió fins a enfortir el vincle entre el cinema català i el seu públic, fent-lo més present. Alhora, també proposava fer una "auditoria general" on participessin tots els perfils i accents del sector i continuar i ampliar el Cicle Gaudí. Quant als Premis Gaudí, pretenia fer-hi una sacsejada per dotar-los de més contingut i alhora fer que l'audiència s'hi sentís interpel·lada.
Tres jornades de vot electrònic i una de presencial
Després de tres jornades de vot electrònic —del 9 a l'11 de juny—, la seu de l'Acadèmia al Passeig Colom de Barcelona ha rebut aquest dilluns de les 16 a les 20 hores els acadèmics que han optat per votar de manera presencial. La Junta electoral, formada pels acadèmics Mariona Claveria, Rosa Maria Fusté, Lluís Maria Güell, Anna Petrus i Oriol Sala-Patau, i apoderats dels dos equips, han supervisat el procés i han validat la victòria de Colell.

