Jugant per trencar tabús i estereotips - Diari de Barcelona

“Jo mai mai he anat a la platja sense depilar-me”, “jo mai mai he penjat una foto a les xarxes amb un filtre de bellesa”, “a mi mai mai m’han dit que he de vestir d’acord amb la meva edat i el meu cos”. Són algunes de les coses que es poden llegir a les targetes del joc Jo Mai Mai – Trencatabús de l’empresa d’economia social Apunts.
Apunts és el centre especial de treball de la Fundació Joia, que dona feina a persones en risc d’exclusió social i amb discapacitats per trastorn de salut mental. A més, des de fa tres anys, i sempre vinculats al dia de la dona, dissenyen jocs que poden ajudar a treballar la igualtat en tots els àmbits. “La nostra intenció és convertir aquests jocs en eines que puguin servir tant a empreses, escoles com, fins i tot, famílies”, explica Meritxell Vilanova del departament de màrqueting al Diari de Barcelona.
El 2019, van treure al mercat el Trencarols, un joc de cartes que serveix “per parlar de diverses situacions i conceptes relacionats amb la igualtat de gènere”, diu Vilanova. El 2020, van presentar el Carta per Carta –Revolució feminista, un joc de memòria, on els jugadors hauran d’emparellar les cartes que porten dibuixos de 12 dones, “totes elles són dones que fan una tasca molt rellevant en algun àmbit de la societat, però que moltes vegades han quedat invisibilitzades”, afirma. Així doncs, en aquest cas, el joc també té una finalitat de “reconeixement i de donar visibilitat a aquestes dones”, afegeix.
L’experiència amb el joc
Alicia Berlanga, directora de Linkia FP, empresa que ofereix formació professional a distància, explica al DdB la seva experiència amb el Carta per Carta. “Primer el van fer nosaltres, les dones de l’equip de Linkia per veure el nostre nivell de coneixement”, sosté. “I el resultat va ser sorprenent i va demostrar el gran desconeixement que, fins i tot les dones, tenim cap a les figures d’altres dones”, diu Berlanga. “No obstant això, l’experiència va ser molt positiva perquè ens va obligar a treballar en equip”, afegeix.
Poc després de comprar el joc, va començar el confinament. Llavors “se’ns van capgirar una mica els plans a tots”, explica Berlanga. “Encara no l’hem provat amb els més joves, però sí, de manera telemàtica, amb els alumnes d’integració social per al dia de la dona i va funcionar molt bé”, diu. “La veritat és que aquest tipus de projectes són molt bonics, perquè permeten que els alumnes vagin afegint el que sabem i els serveix per aprendre i compartir mentre van jugant”, conclou.
Per últim, aquest any han tret el Jo Mai Mai – Trencatabús, que segueix el concepte tradicional del Jo mai mai, però amb una dinàmica més saludable, "ja que el joc gira al voltant de situacions que es donen en el dia a dia i que, probablement, les dones ens trobem més que els homes", explica Vilanova.
Més enllà dels centres educatius
El Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberà, un centre de referència per a la formació, la dinamització pedagògica i el suport a la tasca docent del professorat dels centres de tots els nivells educatius tant públics com concertats de la comarca, també es va fer amb algun d'aquests jocs fets per Apunts per elaborar les seves "maletes pedagògiques", gràcies a les dotacions econòmiques del Fondo del Pacto de Estado contra la Violencia de Género.
Les maletes pedagògiques, que "encara estan en procés d'elaboració", segons explica Montse Batiste del CRP de la Conca de Barberà, "recullen material didàctic i llibres per treballar la coeducació, que després es deixen en préstec als centres educatius de la comarca".
Els jocs d'Apunts els van semblar "interessants, perquè treballen els temes que volíem: la perspectiva de gènere, l'educació afectiva i sexual i la prevenció de la violència masclista des d'una visió lúdica, eren atractius, visuals i, a més, estava realitzada per una empresa socialment responsable", explica Batiste.

