Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg
Per ACN i Redacció
Publicat el 15 de juliol 2020
Temps de lectura 3 MINUTS

El Tribunal General de la Unió Europea ha anul·lat la reclamació de Brussel·les a Apple de 13.000 milions d'euros més interessos en impostos eludits a Irlanda. Tant la multinacional nord-americana com Dublín van recórrer als tribunals europeus aquest requeriment de la Comissió Europea que veia il·legal el tracte fiscal de les autoritats irlandeses amb Apple.

El Tribunal General de Luxemburg els ha donat la raó avui i assegura que la CE no va demostrar prou que el tracte fiscal d'Irlanda donés un avantatge competitiu a Apple. La decisió del TGUE encara es pot recórrer en última instància el Tribunal de Justícia de la UE. Fins que es resolgui totalment la disputa, Irlanda té bloquejats en un compte aquests més de 13.000 milions d'euros dipositats per Apple arran de la decisió de Brussel·les.

Què va passar? 

El 2016, la Comissió Europea va reclamar a Apple 13.000 milions d'euros en impostos que Irlanda hauria d'haver recaptat. La multinacional nord-americana va poder esquivar-los entre el 2003 i el 2014 gràcies a un acord amb el govern irlandès, el qual Brussel·les veu il·legal.

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, va assegurar que Apple va arribar a pagar només 50 euros per cada milió d'euros de beneficis a Europa l'any 2014, l'equivalent al 0,005 % de l'impost de societats. Segons l'executiu europeu, els acords entre Irlanda i Apple van "reduir artificialment" els impostos que havia de pagar la multinacional durant dues dècades i, d'aquesta manera, va gaudir d'un avantatge competitiu injust per a la resta d'empreses. A més a més, la CE també va denunciar que la multinacional utilitzava una empresa fantasma a Irlanda "sense treballadors, ni instal·lacions ni activitats reals" a la qual atribuïa gairebé tots els impostos.

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, durant la roda de premsa sobre Apple el 30 d'agost. Font: ACN

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —