120 entitats de pau i drets humans reclamen que la prioritat sigui la població més "precària, vulnerable i invisibilitzada"
Per ACN i Redacció
Publicat el 07 de juliol 2020

Lafede.cat agrupa les 120 entitats catalanes que aquest dilluns van reclamar sota la campanya '100 % justícia global' que la resposta a la crisi post-Covid-19 sigui diferent de la del 2008 i vertaderament global, perquè si no "no serveix de res". "La crisi ens ha de servir per reaccionar, per deixar enrere un sistema econòmic depredador i construir-ne un de nou", apunten. Entre les propostes que fan per construir una resposta des d'una altra mirada hi ha el fet d'establir un sistema econòmic "just i sostenible", blindar els drets humans bàsics, aplicar un sistema fiscal progressiu o invertir en serveis públics i revertir les privatitzacions.

Avisen que la manera de sortir de la crisi determinarà el futur immediat i el de les properes generacions, per això insisteixen a construir un sistema en què la prioritat sigui la població "més precària, vulnerable i invisibilitzada"​, i l'objectiu educatiu i cultural més compartit sigui construir societats "antiracistes, feministes i ecologistes". Sota l'etiqueta '#100x100JustíciaGlobal', el col·lectiu pretén conscienciar sobre la necessitat d'un canvi de mentalitat al nou món que ha deixat la pandèmia de la Covid-19 i difondre tant les seves reclamacions com les seves propostes per assolir-la.

La renta mínima garantida, urgent

Les organitzacions aposten per implementar "de manera ràpida i efectiva" la renta mínima garantida per donar resposta a les desigualtats i cancel·lar el deute dels països més empobrits amb els més rics (40.000 milions de dòlars el 2020). Segons Lafede.cat, l'ofegament que pateixen els països pobres s'ha vist accentuat per la Covid-19 i cal que els recursos es destinin ara a la gestió de la pandèmia o a la reducció de les desigualtats. També proposen enfortir i reinventar la cooperació internacional per arribar "urgentment" al 0,7 % del PIB el 2030, així com millorar l'educació d'infants i joves perquè siguin capaços de mirar de forma crítica el model socioeconòmic i cultural hegemònic.

Cal un model de vida més sostenible

D'altra banda, demanen activar un procés de transició energètica "justa i democràtica" i aplicar mesures per garantir la sostenibilitat del planeta, com ara canvis en la mobilitat. En una línia similar, reivindiquen la necessitat d'un model alimentari basat en la sobirania alimentària que promogui la reducció de la petjada ecològica i preservi la diversitat local. "Sabem que hi ha alternatives, perquè fa temps que les estem construint. Només cal sumar-hi més gent", conclouen les entitats.

Rebuig al militarisme per evitar més violència

La campanya també rebutja el llenguatge bèl·lic i la presència militar i critica, ja que "no solucionen crisis humanitàries", les quals només se superen "gràcies a la solidaritat i la intercooperació". La campanya pretén reforçar la importància de les cures, del suport mutu i la seguretat humana per sobre de la seguretat armada. Per tot això, reclamen l'antirracisme i el feminisme com a moviments capaços de recuperar els drets humans i posar-los al centre de la guia política, alhora que cal "garantir un sistema de comunicació plural".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —