El davanter centre francès té encara avui el rècord de gols en una fase final de la Copa del Món de futbol, amb els 13 que va aconseguir l'any 1958
Publicat el 12 de juny 2020
Temps de lectura 4 MINUTS

El romanticisme és un moviment que té com a origen l'Alemanya de la segona part del segle XVIII, però també és cert que França el va portar a un altre nivell. Tothom se'n recorda del Caminant sobre el mar de núvols de Friederich, però l'emoció artística més gran ens la porta La llibertat guiant al poble de Delacroix o  La balsa de Medusa de Géricault. Amb el pas dels anys, el romanticisme ha evolucionat més a ser un terme contextualitzat en el món de les relacions amoroses, però també de la nova religió: el futbol.

Segurament, una d'aquelles històries més romàntiques en la història del futbol és, sens dubte, la de Just Fontaine. L'internacional francès, nascut a Marràqueix, és el jugador que més gols ha marcat (13) en una fase final de la Copa del Món de la FIFA, i la seva relació d'amor amb el gol és encara recordada 62 anys després d'aquella cita mundialista. Tal dia com avui, l'any 1958 Fontaine marcava un doblet contra Iugoslàvia per acumular-ne 5 en dos partits.

Una història que va estar a prop de no existir

Just Fontaine va estar a prop de no jugar aquella fase final de la Copa del Món. El 7 de desembre de 1957 es va sotmetre a una operació de menisc. Tot i això, la recuperació va ser ràpida i el 15 de febrer ja tornava a jugar. Al juny estava en un dels millors moments de la seva carrera esportiva. En aquella selecció trobaria també un soci d'or: el mític Raymond Kopa.

Raymond Kopa, una de les estrelles de França l'any 1958. Foto: Pinterest

Un pòquer, un hat-trick i dos doblets en sis partits

Per entendre la dimensió d'aquest gran jugador, només cal veure els números amb la selecció francesa. En 21 partits amb Les Bleus va marcar 30 gols, una ràtio estratosfèrica d'1,4 gols per partit.

França va emparellar-se a la fase de grups amb Iugoslàvia, Paraguai i Escòcia. Al debut en un mundial contra Paraguai, Fontaine va marcar un hat-trick en 67 minuts, i França va derrotar els sud-americans per 7-3. Al segon partit, perdrien contra Iugoslàvia per 3-2, però Fontaine marcaria un doblet. Contra Escòcia, el primer moment clau de la competició, Fontaine sumaria un gol més per guanyar 2-1 i mantenir vives les esperances de la selecció. França era primera de grup.

Als quarts de final, Les Bleus van guanyar Irlanda del Nord 0-4 amb un doblet de Just Fontaine. Tot i això, a les semifinals perdrien 5-2 contra la selecció que acabaria coronant-se com a campiona del món: la selecció brasilera de Pelé i Garricha. Tot i la derrota, Fontaine va marcar els dos gols dels francesos.

Només hi quedava el partit pel tercer lloc. Històricament, ha estat una cita que mai ha tingut gran importància, però el d'aquella edició és recordat per molts com la gran exhibició de Fontaine. Contra la República Federal Alemanya, França va guanyar 6-3, i el davanter marcaria un pòquer de gols.

Just Fontaine a la Copa del Món de Suècia 1958
 
Sens dubte, un mundial increïble d'un jugador increïble. 62 anys després, la seva marca segueix vigent. També, segueix sent el quart màxim golejador de la història dels mundials per darrere de Klose (16), Ronaldo (15) i Gerd Müller (14).
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —