La justícia assenyala Airbnb per l'oferta il·legal de pisos
Per Redacció i ACN
Publicat el 25 de juny 2020

Airbnb és responsable de la comercialització d'ofertes il·legals en la seva plataforma perquè exerceix una "funció editorial" en relació amb el contingut del seu lloc web i per tant, és responsable de verificar el contingut il·lícit. Així ho ha dictaminat el Tribunal de París, que ha constatat que el paper actiu que juga la plataforma en la vinculació d'amfitrions i viatgers, així com la seva implicació en les transaccions monetàries en les reserves, són un factor fonamental per responsabilitzar-la de qualsevol publicació amb contingut il·legal llistat. 

El Tribunal s'ha pronunciat arran d'un cas de subarrendament d'un inquilí d'un pis de París durant 534 dies, entre 2016 i 2017, sense el permís del propietari, que ha resolt amb una multa tant a Airbnb com a l'inquilí per compensar el lloguer rebut pel subarrendament i en concepte d'advocats.

Les protestes d'Airbnb

Fonts d'Airbnb han subratllat que el cas és una “disputa privada” entre un propietari i un llogater, i que la decisió del jutge de primera instància va en contra dels "principis legals francesos i de la UE”, que “clarament” distingeixen entre els qui allotgen contingut i els “proveïdors d'allotjament”, que tenen “diferents responsabilitats”. Segons l'empresa, el tribunal “també interpreta incorrectament” els seus termes de servei i “clarament no entén” com funciona la plataforma, que “no crea ni controla els continguts, que són generats pels usuaris”. 

Sentència "innovadora"

El jutge El Gremi d'Hotels de Barcelona, a través de l'associació Global Reformbnb Forum, un grup d'associacions hoteleres de ciutats, països i regions de tot el món, ha celebrat aquesta sentència en un comunicat que defineix la decisió judicial com a "innovadora", ja que "posa en evidència els actes il·lícits comesos a través de la plataforma Airbnb, els quals perjudiquen els propietaris d'aquests pisos i disminueixen la seguretat i els drets dels seus usuaris".

En aquest sentit, el Global Reformbnb Fòrum recorda que l'incompliment "sistemàtic" de les normatives en la plataforma Airbnb, "genera greus afectacions a la coexistència ciutadana, la qualitat dels destins i al parc d'habitatge de les ciutats". L'associació recorda que destinacions turístiques de tot el món estan prenent "decisions contundents" per erradicar els apartaments turístics il·legals i cita el cas del Quebec, que s'ha sumat a la decisió d'Ontario de prohibir els pisos turístics de manera indefinida fins que es pugui fer front a la crisi de la covid-19.

També anomena Amsterdam, que ha aprovat la prohibició dels pisos turístics en tres dels seus barris més icònics o, La Haia, que ha prohibit la comercialització dels pisos turístics fins al 2021 arran de la crisi del coronavirus.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —