Membres de la policia nacional comencen el trasllat de menors des del centre Santa Amelia, a Tetuan
Per EFE
Publicat el 25 d’agost 2021

La magistrada del Jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta ha notificat que manté la suspensió cautelar urgent de la repatriació de nou menors migrants que va ser sol·licitada per l'Asociación Coordinadora de Barrios para el Seguimiento de Menores y Jóvenes.

Aquesta associació, juntament amb la Fundación Raíces va sol·licitar el passat 16 d'agost la suspensió de la devolució de 12 menors, però tres d'ells ja estaven al Marroc. La jutgessa va acordar que se suspengués el procediment per als nou que no van arribar a travessar la frontera, i ara ratifica aquesta decisió.

Dies després, i amb l'obertura d'altres procediments en instàncies judicials, el Govern de la ciutat autònoma va anunciar que mantindria paralitzada la devolució de la resta de menors que segueixen a Ceuta des de l'entrada massiva del passat mes de maig fins que hi hagi un pronunciament judicial definitiu.

Segons es recull en l'acte emès aquest dimecres per la magistrada i al qual ha tingut accés Efe, una vegada estudiada tota la documentació presentada per la Delegació del Govern i la Fiscalia, s'ha decidit “mantenir la suspensió de l'actuació material dirigida a repatriar als menors no acompanyats que encara no han estat retornats al Marroc”.

En l'acte indica que, “d'aixecar-se aquesta mesura, s'estaria permetent la repatriació d'aquests; pel que, de dictar-se sentència estimatòria de la pretensió de la part actora, aquesta seria absolutament ineficaç en haver-se executat una decisió administrativa vulneradora d'un dret fonamental, sense aconseguir-se l'empara pretesa en trobar-se el menor al Marroc”.

Possible incompliment de la Llei d'Estrangeria

En l'acte queda recollit que no consta que s'hagi complert amb cap els preceptius tràmits que exigeix la Llei d'Estrangeria, ressaltant-se que no s'ha aportat cap informació dels menors afectats que pogués permetre conèixer les dades que han determinat la seva repatriació.

A més, afegeix que “no consta que s'hagi comunicat l'inici del procés de repatriació ni als menors, ni a la Ciutat Autònoma de Ceuta malgrat assumir aquesta la guarda dels menors, ni tampoc al Ministeri Fiscal”, per la qual cosa no es pot saber si aquestes repatriacions compleixen amb els tràmits exigits.

La magistrada recorda a les parts implicades que “un dels principis essencials de l'ordenament és que les lleis han de complir-se en els seus propis termes”, destacant que precisament això implica que “tots, incloses les Administracions, tenen l'obligació de complir les normes vigents, sense realitzar excepcions no contemplades expressament en el propi text normatiu".

Sobre aquesta qüestió també posa de manifest que l'incompliment d'aquests tràmits que estan recollits en l'ordenament jurídic “generen indefensió en els menors que han estat privats de la possibilitat de formular al·legacions o proposar prova; de conèixer les concretes dades tingudes en compte per a adoptar tal decisió; i de poder accionar els recursos establerts per a deixar sense efecte la resolució”.

Una vegada coneguda la decisió de la magistrada del Contenciós-Administratiu número 1 de Ceuta caldrà estar a l'espera de si la Ciutat o l'Advocacia de l'Estat la recorren, ja que, tal com es ressalta en l'acte, “cal interposar recurs d'apel·lació a un sol efecte”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —