Sàhara
Per EFE
Publicat el 30 de setembre 2021

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha anul·lat aquest dimecres els acords d'associació i de pesca entre la UE i el Marroc en donar la raó al Front Polisario, que els havia impugnat per explotar recursos del Sàhara Occidental, i ha assenyalat que és necessari el seu vistiplau per aplicar aquest tipus de pactes en aquest territori. No obstant això, ha decidit mantenir la seva aplicació durant “un cert període de temps” per a “preservar l'acció exterior de la Unió i la seguretat jurídica dels seus compromisos internacionals”.

Aquest període pot variar: l'aplicació dels acords quedarà cancel·lada en dos mesos si el Consell de la UE decideix no recórrer la decisió d'avui (aquest és el termini màxim que té per fer-ho). Si opta per apel·lar, però, els acords continuarien vigents fins que el Tribunal de Justícia de la Unió, la màxima instància judicial comunitària, dictés la seva sentència.

El TGUE ha resolt així els tres recursos de nul·litat interposats pel Polisario contra altres tantes decisions del Consell de la UE consistents en: modificar, al gener de 2019, dos protocols de l'acord d'associació i lliure comerç de productes agrícoles entre la UE i Rabat; signar, al març del mateix any, un acord de pesca sostenible, i, finalment, contra el Reglament sobre el repartiment de les possibilitats de pesca en virtut d'aquest segon pacte, ja que aquest inclou caladors en aigües del Sàhara Occidental, on tenen dret a pescar 128 vaixells europeus (93 d'ells espanyols).

Suport al Front Polisario

Ara bé, el TGUE afirma, en la seva decisió, que no pot considerar-se que les gestions empreses per les autoritats de la Unió abans que se celebressin els acords controvertits permetessin obtenir el consentiment del poble del Sàhara Occidental respecte d'aquests acords. A més, ha donat un nou suport al Front Polisario com a organització que pot representar els interessos del poble sahrauí en instàncies internacionals i jurídiques.

En primer lloc, ha rebutjat l'argument del Consell que el Front Polisario no té personalitat jurídica com per a tenir capacitat processal, en considerar que gaudeix de reconeixement en l'àmbit internacional com a representant del poble del Sàhara Occidental i que pot recórrer davant aquesta cort per a defensar el seu dret a l'autodeterminació.

En segon lloc, ha considerat que en la mesura en què els acords controvertits s'apliquen expressament al Sàhara Occidental o a les seves aigües adjacents, afecten el poble d'aquest territori i requerien el seu consentiment.

Compromís euromarroquí

Després de conèixer la sentència, l'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, i el ministre d'Afers exteriors del Marroc, Naser Burita, han indicat en un comunicat conjunt que prendran "les mesures necessàries" per "assegurar el marc legal que garanteixi la continuació i estabilitat de les seves relacions comercials”.

Mentrestant, el representant del Front Polisario davant la UE, Ubbi Buchraya, ha dit a Efe que la decisió del TGUE "desmunta" els arguments de la Comissió Europea sobre la validesa dels acords i dóna dos mesos a la UE per a revertir-los.

La UE és el principal soci comercial del Marroc, que ha enviat a territori comunitari el 73 % del total de les seves exportacions des que l'acord de lliure comerç entre totes dues parts va entrar en vigor en 2012. Per part seva, la UE té al Marroc al seu principal soci al sud del Mediterrani i ha enviat des de 2012 al país magrebí el 24 % de les seves exportacions.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —