Jutjat
Per ACN
Publicat el 21 de maig 2021

El Departament de Justícia ha publicat una guia per orientar les famílies amb fills víctimes de violència sexual. I ara com t'ajudo? és el nom del document, que recull una sèrie de criteris basats en l'experiència de dos psicòlegs forenses als Equips d'Assessorament Tècnic Penal (EATP) de Barcelona i Girona. El document facilita unes eines per respectar els sentiments del menor en primer lloc i que els pares puguin gestionar les emocions de manera adequada. Pretén principalment evitar i reduir els possibles sentiments de culpa i de vergonya que puguin sentir els menors, i també els pares, i acompanyar-los en el procés. L'EATP atén més de 700 menors víctimes de violència sexual cada any.

Els psicòlegs forenses de l’Equip d’Assessorament Penal són les persones que atenen els menors i són amb ells quan declaren al jutjat. Treballen perquè els menors puguin prestar el seu testimoni en les millors condicions possibles i amb totes les garanties que estableix la llei, però necessiten la col·laboració de la família perquè els menors declarin parlant lliurement, sense contaminacions, amb les seves pròpies paraules i a la seva manera.

La guia apunta que no s'està preparat per a aquestes situacions. Els menors desconeixen que poden ser víctimes de violència sexual i a la majoria ni els han parlat mai d’educació sexual ni els han dit com han d’actuar en aquestes situacions. A tot això se suma que prop d’un 85% dels casos de violència sexual té lloc dins de l’entorn familiar.La guia s’estructura en preguntes introductòries, recomanacions davant de la revelació i primeres pautes. Entre les recomanacions hi ha escoltar sense completar les frases ni omplir-ne els silencis, ja que es pot distorsionar el record que en té el menor, o bé anomenar l’agressió i les parts del cos amb les seves mateixes paraules, sense corregir-les ni canviar-les. Afegeix que no s'ha de suposar com se sent el menor, negar o qüestionar si ha pogut ser violència sexual o minimitzar el seu patiment. D'entre les més importants, no fer preguntes per no alterar els records i centrar-se a escoltar i fer companyia. L'objectiu és evitar que el menor es faci enrere en la revelació i decideixi no explicar-ho més o, fins i tot, negar-ho en el futur.

La guia estableix també unes rutines per aportar estabilitat als infants, com ara respectar els seus horaris de son i àpats, fer exercici o animar-los a sortir, així com evitar veure pel·lícules violentes i demanar ajuda a especialistes.

1.500 exploracions i assessoraments de l'EATP anuals

L'any passat es van fer 700 exploracions i assessoraments tècnics amb víctimes menors d'edat de delictes contra la llibertat sexual,1.500 en total, si també s'hi inclouen els maltractaments i les agressions.

Els EATP són equips del Departament de Justícia formats per psicòlegs i treballadors socials, especialitzats en l’àmbit judicial, victimològic i forense. Actualment hi ha cinc equips repartits per Catalunya i a principis de juny està prevista la creació de l’Equip de Barcelona Comarques. En línies generals, a Catalunya el servei està format per 37 professionals: 25 psicòlegs i 12 treballadors socials. Justícia ha indicat que en poc temps s’ampliarà amb 7 professionals més: 5 psicòlegs forenses i 2 treballadors socials.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —