Pla general del monument franquista de l'Ebre a Tortosa. Imatge del 23 de maig del 2021.
Per ACN
Publicat el 01 de juliol 2021

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat paralitzar els treballs previs per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. Ho ha fet a petició del col·lectiu Corembe (Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre), el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit i que havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d'obres municipal.

L'entitat va reclamar mesures cautelaríssimes arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anunciant un possible avançament de les obres i la presència de màquines treballant a la riba del riu aquest dilluns. El jutge va fer efectiva la paralització de forma imminent mentre no resol, durant els pròxims dies, les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la llicència.

Una de les accions que ha impulsat el col·lectiu Corembe per reinterpretar el monument a la Batalla de l'Ebre és una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org, que ja compta amb 464 firmants. La voluntat és demostrar que hi  ha veïns i veïnes de la ciutat que defensen la reinterpretació del monòlit i volen  convertir-lo en un espai de memòria democràtica. Fa tres setmanes es va fer una passejada popular davant del monument franquista de la Batalla de l’Ebre amb la participació de 150 persones. 


Corembe vol ser un espai de diàleg, totalment allunyat de qualsevol nostàlgia  o enaltiment del franquisme. El Col·lectiu vol defensar els valors  democràtics i la restitució de la memòria històrica a través del patrimoni, per poder explicar un dels moments més foscos de la història recent de Catalunya. 

Ciuró manté la data

Per la seva banda, la consellera Ciuró creu que la paralització judicial mentre no es resolguin les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. "Vull pensar que d'aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d'acord amb el que s'havia dit s'hauria de retirar de l'Ebre", ha assegurat Ciuró en declaracions a Ser Catalunya.

Al marge del recurs contra la llicència d'obres, el Corembe també ha recorregut judicialment la licitació i adjudicació de les actuacions de retirada a càrrec de l'empresa pública CIRE (Centre d'Iniciatives per a la Reinserció). Segons argumenten, la societat no té entre les seves funcions concórrer en aquest projecte, sobre el paper, destinant persones recluses a treballar en les tasques de retirada.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —