La jutgessa, instructora del cas, cita a declarar quatre testimonis
Per Redacció i ACN
Publicat el 16 de gener 2021
Temps de lectura 1 minut

La família d'Helena Jubany demana que la policia judicial investigui la mort de la jove mataronina, l'any 2001 a Sabadell. Ho fa després que avui hagin declarat, als jutjats de la capital vallesana, els tres primers testimonis després de la reobertura del cas.

Un cop escoltades les seves versions, l'advocat de la família, Benet Salellas, ha anunciat que presentaran l'escrit amb la petició el proper dilluns, en la qual també hi proposaran, que de manera prioritària, sigui la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra qui assumeixi la investigació, donada la seva especialització en tancar casos encara no resolts. La voluntat és agilitar els processos per evitar que el cas prescrigui i no es puguin investigar altres persones.

La situació dos mesos enrere 

El passat mes de novembre, quatre mesos després de la reobertura de les actuacions per investigar l'assassinat d'Helena Jubany, encara no s'havia fet cap nou pas als jutjats de Sabadell que donés esperances a la família que el cas finalment es resoldria. L'acusació particular acusava de "deixadesa" tant el jutjat de primera instància número 2 de Sabadell com la Policia Nacional, que actua com a policia judicial en aquest cas. L'advocat Salellas considerava "molt greu" que no hi hagués "interès" a l'hora d'investigar un assassinat. En aquest sentit, reclamava un relleu en el cos policial, designat per investigar el cas, per evitar que gairebé dues dècades després tornés a "triomfar la impunitat".

"Fa quatre mesos i no ha passat res. Estem decebuts", es lamentava el germà de la víctima, Joan Jubany, dos mesos enrere, que assegurava que la situació que vivia la família aquells dies contrastava amb l'"esperança" que s’havia generat quan el jutge va acordar la reobertura del cas: "Confiàvem en què s'obriria una investigació a fons i les proves hi són, però la policia no és receptiva a investigar-ho".

Salellas va explicar que també s’havia demanat aprofundir en la investigació i que s'emprés la tecnologia actual per poder aclarir un cas que ja es va tancar en fals una vegada. En aquest sentit, l'advocat no entén com un jutjat civil, com és el cas del número 2, no destini mitjans a "l'única causa penal" que té: "Sembla que ningú no tingui interès a l'hora d'investigar".

L'advocat recorda que, malgrat que la reobertura posa el comptador a zero per al principal sospitós, Santi Laiglesia, si la instrucció no avança, el desembre del 2021 l'assassinat prescriurà per a qualsevol persona relacionada amb el cas que no hagi estat ja investigada en la primera instrucció. "Es perd la possibilitat de portar a judici altres corresponsables del crim", avisava el novembre passat.

El cas d'Helena Jubany

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llançat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn, la Unió Excursionista de Sabadell, de la qual la jove també n'era sòcia. A més, a l'edifici on es va trobar el cos, hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va anar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va suïcidar a la cel·la.

També va anar a presó Ana Echaguivel com a còmplice d'assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detingut per aquests fets.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —