'Killing Eve' ja és 'Killing Villanelle'
Publicat el 07 de maig 2020
Temps de lectura 4 minuts

Per mi no va ser cap sorpresa veure a Villanelle entrar a una botiga d'espècies a Girona -que en realitat no era Girona- i donar-li el bon dia en català a la pobra dependenta que l'havia d'atendre. Aquesta escena va ser pràcticament el primer que vam veure la tercera temporada de Killing Eve, que s'està emetent a l'HBO i jo no me n'havia pogut estar de buscar petits avançaments d'aquesta tercera entrega que es va estrenar el passat 13 d'abril.

Vaig rebre l'espòiler lingüístic, primer amb estupefacció i després amb alegria. I és que, per què si quan l'assassina viatja a Berlín parla alemany, a París francès o a Moscou rus, no podia parlar en català quan mata a ciutats com Barcelona? Lloc on ara ha establert la seva residència i que, per tant, s'ha convertit en un escenari recurrent.

Així i tot, que una producció britànica inclogui unes poques frases en català no és la millor notícia d'aquesta tercera temporada de Killing Eve, proposta de Phoebe Waller-Bridge que narra l'eterna persecució entre Villanelle i Eve Polastri, una agent britànica. Sinó que, que almenys durant els capítols que hem pogut veure d'aquesta temporada, ha recuperat el to de la primera. 

Les coprotagonistes en un dels moments més tensos de la sèrie. Foto: HBO

És així perquè les dues protagonistes -obsessionades fins a la medul·la l'una de l'altra i embolicades en una relació que supera els límits de la toxicitat- conviuen millor separades. Durant la segona part de la sèrie, Eve i Villanelle van passar gran part dels capítols juntes, fins i tot protegint-se. Amb això, el leitmotiv de la ficció -matar a Eve- es va anar diluint. Ara, tot i que unides per la seva fixació malaltissa, la trama les ha separades i tot plegat ha tornat als orígens: Eve investiga i Villanelle rep altres encàrrecs de matar a gent a l’atzar.

Tot i que el nom de la sèrie anticipi una mort d’Eve, si haguéssim d’apostar ara per quina de les dues coprotagonistes no acaba la ficció viva seria difícil de decidir. És cert, Villanelle és una assassina professional. Però ha tingut desenes d’oportunitats de complir el seu destí i no ho fa fet mai. En una espècie de síndrome d’Estocolm a la inversa, que la botxina encara no hagi matat la víctima ens mostra una certa dependència emocional i la seva cara més vulnerable.

En aquest context, la intrèpida vida de l'assassina eclipsa sense remei la d'una Eve deprimida que es recupera d’un sense fi de traumes que la presència de Villanelle ha anat deixant en la seva vida. I no és que el personatge de Polastri estigui mal construït o que tingui poca força; de fet, resulta molt real.  Senzillament, llueix menys. Normal, no es pot comparar els escenaris de la sempre grisa i depriment Londres, amb la barcelonina i modernista Casa Ramos o una terrassa al sol d'Andalusia.

L'armari de Villanelle, farcit de peces d'alta costura, és un personatge més de la ficció. Foto: HBO

El públic ha empatitzat amb una mercenària captivadora, bon vivant i obsessionada amb el luxe, però alhora, és capaç de despertar tendresa. Se l'estima i desitja -com ella-  que les protagonistes acabin juntes.  Villanelle és una sociòpata. Sí, però també és més vistosa -el seu vestuari té un paper fonamental en aquest aspecte- divertida i impredictible que Eve. Mentre aquesta última treballa fent gyozas a un restaurant xinès, l'altra viu una vida que molts estarien disposats a matar per aconseguir-la.

Jodie Comer era probablement l'actriu menys coneguda tot el repartiment. El comparteix amb Sandra Oh, que s'ha tret la bata de metgessa de Grey's Anatomy; Kim Bodnia, a qui el gran públic europeu recordarà per haver participat a BronBroen, o Fiona Shaw -la tieta Petunia de Harry Potter.  

Però aquest paper d'assassina a sou vestida amb vestits de tul rosa que sap parlar català ja l’ha fet guanyar un premi Emmy per davant d’altres actrius, entre elles la mateixa Sandra Oh, que interpreta la seva arxienemiga, Eve Polastri. La capacitat de Villanelle de parlar sense obrir la boca i fer que el públic no pugui treure els ulls de la pantalla, fins i tot quan esquartera un cadàver, han fet que Killing Eve s'hagi convertit en Killing Villanelle.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —