Kipi i el seu creador, Walter Velásquez
Per Redacció
Publicat el 21 de juliol 2020

Si et lamentaves de no haver aprofitat prou la passada quarentena, aquesta notícia encara et farà sentir pitjor: el mestre peruà Walter Velásquez va crear un androide per dur l'educació allà on no arriba internet, ni ràdio ni televisió. L'androide Kipi va ser concebuda al laboratori de l'escola Santiago Antúnez de Mayolo (Colcabamba), un espai per despertar el pensament creatiu dels seus estudiants. Amb la crisi derivada de la Covid-19, les classes es van suspendre, les aules es van buidar i pràcticament la meitat dels alumnes van tornar a les seves comunitats camperoles. "Amb tanta pobresa en aquelles comunitats, on a vegades no tenen ni menjar, tampoc no venien a recollir els llibres i els aliments. Aleshores, o et quedes de braços creuats i els aliments es fan malbé, o fas quelcom", es va plantejar Velásquez. "Si ells no venien a l'escola, era el moment que l'escola anés a les comunitats": així va néixer el projecte de Kipi, un robot ecologista fet amb ferralla reciclada que recorre a cavall els Andes peruans amb el seu creador. 

Mai subestimeu el poder d'un telèfon mòbil

"Sóc un robot especial. Vaig ser creada i programada per cantar, ballar i aprendre amb estudiants amb necessitats especials". Així es presenta Kipi, l'andriode feta de plàstic, amb duess llanternes per ulls i una ràdio per cap, als alumnes de les regions rurals de Colcabamba (Huancavelica, Perú). Per molt que el seu exterior no sigui d'alló més sofisticat, no s'ha de subestimar la força de voluntat d'un professor amb un telèfon mòbil: a través d'una aplicació programada amb software lliure li ensenya paraules, i cada cop és més autònoma i bilingüe. Ja és capaç de mantenir senzilles converses en castellà i en quítxua. Per acabar-ho d'adobar, Kipi és totalment ecològic: té un panell solar en forma de motxilla i s'autocarrega durant els llargs viatges. De fet, en quítxua Kipi significa carregar. Emocionat, Velásquez explica que "en els 'qipi' es carreguen moltes coses. Kipi carrega la seva energia, alegria i esperança. No li vaig posar boca perquè parla des del pit, perquè ens parla des del seu cor robòtic".


Una ràdio evolucionada

En un principi, Velásquez reparava ràdios antigues i les repartia per què els nens poguessin escoltar "Aprendo en casa", el programa educatiu a distància del govern, fins que es trobà amb una nena amb necessitats especials, i aleshores va pensar en quelcom "més llaminer i atractiu que emocionés i convidés l'alumne a aprendre". Així va néixer Kipi, per dur missatges d'aprenentatge, ecologia i igualtat. Gràcies a diverses memòries USB recita contes, poemes i cançons davant els nens. Sovint, quan es fa de nit, Kipi encén els ulls de color verd, es mou i fa sonar música. "Aleshores és moment de ballar i fer educació física", relata el professor. Sens dubte, una educació sense precedents.


Pobresa i violència

En poques setmanes Kipi ha recorregut bona part dels paisatges de Colcabamba, en Tayacaja, una província que serveix de ruta de la droga de la Vall dels Rius Apurímac, Ene i Mantaro (VRAEM), on es produeix bona part de la cocaïna que exporta Perú i on hi ha establert el reducte del remenent del grup terrorista Sendero Luminoso. "Vaig tenir alumnes amb molts problemes. Hi ha casos extrems i històries que em conmouen massa", apunta Velásquez, que tracta, amb iniciatives com Kipi, que els seus estudiants processin aquestes emocions i inquietuds, trencant el paradigma de l'educació tradicional i "eliminant el xip que fallar és dolent, perquè fallar és només una forma més d'aprendre". La filosofia de Velásquez no es basa en avaluacions, enteses només com números i certificacions. Les seves classes al costat del robot solen ser a l'aire lliure, amb els nens asseguts en cercle. "Sempre he estat partidari de despertar la curiositat i buscar el costat més especial de nens i adolescents. No copiarem un llibre ni desenvoluparem un exercici mecànic. El que farem és pensar", conclou.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —