Bizbarcelona
Per ACN
Publicat el 27 de setembre 2020

L'ajornament de l'Integrated Systems Europe (ISE) i el Mobile World Congress (MWC) al juny de 2021 contrasta amb la reactivació dels congressos de menor format. "La primera part de l'any l'orientarem a esdeveniments d'índole més local i tots els esdeveniments de caràcter internacional, que requereixen un alt nivell de mobilitat, s'han desplaçat a la primavera", assegura el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga. El sector de les fires va ser un dels primers afectats per la crisi del coronavirus a escala global, amb la cancel·lació del MWC. De les 462 fires previstes el 2020, entre abril i juny se'n van suspendre 117, amb un impacte de 550 milions d'euros, segons dades de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC).

El segon trimestre concentra generalment el 40% de les fires de tot l'any, mentre que un altre 40% tenen lloc en els últims tres mesos de l'any. "Ara comença a haver-hi moviment i és una gran notícia", assegura la presidenta de la FEFIC i directora general de la Fira de Girona, Coralí Cunyat, el dia que s'inaugura el Rebuild, congrés sobre la innovació en la construcció, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).

El Bizbarcelona n'és un altre exemple. Celebrat entre el 21 i el 23 de setembre, aquest esdeveniment ha suposat el retorn a l'activitat de Fira de Barcelona després dels mesos d'aturada per la pandèmia i ha estat el primer a adoptar un format híbrid en tot l'Estat. "Amb comptagotes, però comencen a produir-se esdeveniments i això és bon senyat", afirma el director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font.

"Hem de ser capaços d'aconseguir que les empreses expositores participin en les nostres fires", reconeix Cunyat en referència als reptes del sector. "Un cop tenim el dibuix de l'esdeveniment, hem d'establir les mesures sanitàries", afegeix. La seguretat és ara un dels focus del sector, que ha fet una "gran feina" per adaptar-se als protocols.

En aquest sentit, els organitzadors del Rebuild han disposat tots els espais i els procediments d'acord amb les principals normatives, establertes pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i les recomanacions del Ministeri de Sanitat a través de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). El congrés arrenca avui i tindrà lloc fins a l'1 d'octubre. Pretén oferir al visitant una experiència 'contactless'.

Així, a més de l'obligatorietat de portar mascareta, respectar la distància de seguretat i garantir la higiene, l'esdeveniment es podrà planificar a través de l'aplicació mòbil amb l'objectiu d'evitar contactes directes. Així mateix, es prendrà la temperatura als assistents i es disposarà d'un servei mèdic per aïllar qualsevol persona amb símptomes. "Tots els països estan tornant a la normalitat en aquest aspecte, que és celebrar esdeveniments en espais més segurs, més higiènics i més amplis", explica el conseller delegat de NEBEXT – empresa encarregada de l'organització del Rebuild-, Albert Planas.

Presencialitat versus virtualitat
Davant aquesta situació, un altre dels reptes del sector és continuar atraient companyies expositores. "En un moment com l'actual, en què els indicadors de la Covid van a pitjor, les empreses es pregunten si l'instrument de la fira els valdrà la pena", reconeix Cunyat.

La presidenta de la FEFIC reivindica la presència física d'empreses com una part de l'èxit de les fires. En aquest sentit s'ha pronunciat també el conseller delegat de NEBEXT, Albert Planas, que ha assegurat que les trobades de negocis són "fonamentals per recuperar" l'economia i reactivar els sectors relacionats amb el turisme de negocis.

"Les empreses acabaran arribant a la conclusió que quan poden tancar un millor negoci i arribar a bons acords és amb una mirada presencial i els protocols necessaris", afegeix Font.

El director de l'ACT reconeix que la comunicació virtual "ha vingut per quedar-se" però assegura que, de la mateixa manera que aquest element pot donar a les empreses l'oportunitat d'arribar a un major públic, la participació de manera presencial està "ben valorada" per la capacitat de generar major negoci.

Fires més repartides
En qualsevol cas, la possibilitat d'oferir fires i congressos híbrids també obre la porta a la celebració d'esdeveniments "molt més repartits" per Catalunya. "Tot el territori ha fet una aposta molt important per poder acollir cada vegada més esdeveniments de mitjà i gran format. L'estratègia del sector és que tota la destinació en el seu conjunt pugui rebre el turisme de negocis", explica. Per ara, els grans esdeveniments es concentren a Barcelona per la necessitat de metres quadrats d'espai firal i allotjament.

550 milions d'euros
Tot i l'actual reactivació dels esdeveniments locals i de menor format, el sector ha patit una gran afectació per la crisi del coronavirus: entre abril i juny, el sector ha deixat de generar 550 milions d'euros d'impacte, segons dades de la FEFIC. Aquestes xifres contrasten amb les assolides en els darrers anys. Des de 2008, el nombre de fires s'ha incrementat un 12%, mentre que els esdeveniments internacionals han augmentat un 17%. "Portàvem un ritme molt bo de creixement", afirma Cunyat.

L'afectació en les fires també ha generat un efecte en el turisme de negocis, amb una transversalitat "molt àmplia", per la dependència d'altres sectors com el d'allotjament, les empreses firals, les companyies de transport de viatgers o els serveis de traducció.

Davant aquesta situació, la FEFIC ha reclamat a les administracions línies de subvencions per a les empreses organitzadores, que han hagut d'assumir les despeses dels esdeveniments suspesos. Així mateix, ha demanat ajudes per a les activitats dependents del sector, com les companyies d'hostesses o de publicitat, i han proposat bonificacions a empreses que decideixin participar en els esdeveniments.

Per la seva banda, l'Agència Catalana de Turisme, a través de la Catalunya Convention Bureau (CCB), està treballant en un "projecte de rellançament, reposicionament i recuperació" del sector de turisme de negocis. En aquest sentit, diversos grups de treball estan identificant "mesures més concretes" perquè, un cop es recuperi l'activitat, puguin donar "les eines que el sector espera de l'administració".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —