L'Audiència Nacional no jutjarà per assassinat els tres detinguts pels atemptats del 17A
Per ACN
Publicat el 10 de juliol 2020

L'Audiència Nacional ha acordat l'obertura de judici oral contra Mohamed Houli Chemal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, els tres presumptes membres de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i a Cambrils el 17 i el 18 d'agost del 2017. En la interlocutòria, la sala penal confirma la finalització del sumari pels delictes que va incloure el jutge instructor en el seu escrit de processament: integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius, i delicte d'estralls en grau de temptativa. Tot això sense limitar que les acusacions puguin acusar-los d'estralls terroristes consumats i assassinats en temptativa o lesions de caràcter terrorista per l'acumulació d'explosius a Alcanar per preparar assassinats encara més massius.

Diverses de les acusacions particulars i les dues populars havien sol·licitat al tribunal que ordenés al jutge instructor l'ampliació de la imputació dels tres membres de la cèl·lula per les víctimes dels atemptats de Barcelona i de Cambrils. La sala rebutja aquest extrem i explica que, quan finalitza la investigació, impera el principi acusatori, i s'ha de garantir la necessària imparcialitat de la sala sentenciadora.

A més a més, el tribunal recorda que en la interlocutòria de processament s'exclou expressament per l'instructor la participació dels processats en els fets esdevinguts a Barcelona o Cambrils. Els jutges afegeixen que si ordenessin ampliar el processament, estarien valorant, encara que provisionalment, els indicis racionals de criminalitat contra determinades persones, la qual cosa els faria perdre la necessària imparcialitat.

Per tot això, els tres magistrats conclouen que els escrits d'acusació s'han de basar en els fets mínimament acreditats en el sumari, el qual no inclou la participació presencial i directa dels processats en els atacs a la Rambla i a Cambrils. No obstant això, admeten que els fets descrits en el sumari no han de comportar exclusivament les acusacions que dictamina el jutge instructor en la interlocutòria de processament, sinó que poden qualificar els fets amb delictes com conspiració per cometre atemptats o assassinats.

La interlocutòria també denega practicar més diligències com proves cal·ligràfiques, nous testimonis, l'interrogatori com a investigat de l'exsecretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, o de José Luis Olivera, exdirector del Citco, com a testimoni. Tampoc admet més diligències per esbrinar si l'imam de Ripoll realment va sobreviure a l'explosió d'Alcanar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —