ACN
Per ACN
Publicat el 17 de març 2021

 L'Agència Europea del Medicament està "fermament convençuda" que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca mentre investiga els casos de trombosi. "Els beneficis continuen sent majors que els seus riscos", ha defensat reiteradament la directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, que de totes maneres, assegura que estan investigant "seriosament" si la vacuna ha causat aquests casos i que dijous l'EMA decidirà si revisa la seva opinió. Cooke ha evitat pronunciar-se sobre l'aturada de la vacunació amb AstraZenca a Alemanya, França, Itàlia i Espanya, entre d'altres, però ha admès que estan preocupats per "l'impacte en la confiança" dels europeus cap al vaccí britànic.

"Clarament estan esperant la nostra revisió, això és una responsabilitat que ens prenem molt seriosament", s'ha limitat a dir Cooke aquest dimarts davant la insistència dels periodistes sobre la decisió d'un gran nombre de governs europeus aquests últims dies. Una aturada desencadenada per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa.

En una roda de premsa, la directora de l'EMA ha avançat que aquest nombre s'elevarà perquè estan demanant a tots els països europeus que informin sobre casos similars, però no ha concretat amb quina xifra treballen ara mateix. De totes maneres, Cooke ha reiterat que són "pocs" els casos que estan analitzant en comparació amb els milers de persones que pateixen trombosi cada any a la Unió Europea. "És inevitable que hi hagi casos greus després de la vacunació", ha recordat Cooke, negant que això signifiqui que la vacuna té efectes secundaris greus.

"Improbable" defecte de fabricació

L'alerta va saltar la setmana passada quan Àustria va informar l'EMA sobre diversos casos de trombosi. En un inici, el regulador de la UE sospitava que podrien estar vinculats a un lot específic de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca. És a dir, que fossin causats per un problema de fabricació.

Cooke ha afirmat aquest dimarts que ara estan detectant casos vinculats a "d'altres lots". Per tant, l'EMA veu "improbable" que les trombosis siguin per un defecte de fabricació, si bé no descarta cap opció en aquest moment de la investigació.

Investigació dels casos

Els pròxims dies els científics de l'EMA enllestiran la segona revisió dels casos de trombosi i dijous decidiran si mantenen o canvien la recomanació per a la vacuna d'AstraZeneca. L'EMA insisteix que les evidències que han vist fins ara no indiquen cap efecte secundari greu i continuen avalant l'ús del vaccí britànic.

La investigació científica de l'EMA se centra a determinar si és "plausible" que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca provoqui trombosi o si es tracta d'una coincidència. També estan mirant si els afectats tenien cap "patologia prèvia" que els fes més proclius a patir problemes de coagulació en la sang. "Si hi ha un perfil particular, podem reduir el risc", defensa l'EMA, insinuant que podria desaconsellar-la per algunes persones si això es confirma.

Sigui o no un efecte secundari vinculat a una patologia concreta, l'EMA estudiaria com "gestionar" aquest eventual risc "tenint en compte la importància de les vacunes per prevenir les morts de la Covid-19". Per ara, no hi ha evidències de cap risc perquè el nombre de casos detectat és baix.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —