Les grans empreses tecnològiques deixen de respondre les comandes del govern xinès
Per Redacció
Publicat el 09 de juliol 2020

Facebook, Twitter i Google van anunciar dilluns que deixarien de col·laborar amb la policia de Hong Kong en el lliurament de dades dels usuaris com a resposta a la nova llei de seguretat nacional imposada des de Pequín. Les empreses van emetre comunicats en què van explicar que pensaven posar "en pausa" les peticions de les forces de seguretat de Hong Kong mentre analitzaven les implicacions de la controvertida nova normativa de dades del govern xinès per escatir si atemptava contra els drets humans.

La firma de Mark Zuckerberg, Facebook, ha dit: "la llibertat d'expressió és un dret humà fonamental i donem suport al dret de les persones a expressar-se sense por per la seva seguretat o altres repercussions". Per altra banda, Twitter va afirmar que "igual que moltes organitzacions d'interès públic, líders de la societat civil i col·legues de la indústria" estaven molt preocupats davant la nova llei de seguretat nacional.

Des de Google van informar que ja havien començat a posar en suspens les peticions de les autoritats xineses des de dimecres passat "mentre revisaven els detalls de la nova llei". Telegram, TikTok, Zoom i WhatsApp (part de l'empresa de Facebook) també han confirmat que deixaran de complir les sol·licituds de dades.

La popular aplicació xinesa de vídeos curts TikTok, de fet, ha anunciat que en els pròxims dies deixarà d'operar a Hong Kong després de l'entrada en vigor de la nova llei de seguretat nacional.

Hores després de l’anunci de TikTok, la plataforma de videoconferència Zoom va dir que també deixaria de col·laborar amb les autoritats xineses. La plataforma va ser criticada el mes passat després d'admetre que havia suspès o eliminat comptes d'activistes de Hong Kong a petició del govern xinès.

La decisió de Facebook, Twitter, Google, Telegram i altres de posar fi, de moment, a la cooperació amb les sol·licituds d'informació dels usuaris ha pressionat Apple, la qual de moment diu que està avaluant la nova llei per decidir si fa el mateix. Apple continua essent la companyia més gran dels EUA que continua col·laborant amb les autoritats de Hong Kong.

La llei, aprovada el 30 de juny, és vista per advocats i activistes de Hong Kong com la possible fi dels drets i llibertats de les quals gaudeix la ciutat en comparació amb la resta de la Xina, tot i que el govern local insisteix que tan sols afectarà una "minoria extremadament petita" de persones.

Entre altres coses, la nova normativa criminalitza la secessió, la subversió o la confabulació amb tercers països, i insta a castigar aquells actes que incitin a l'odi contra la Xina i contra el govern del Partit Comunista.

A diferència de la Xina continental, a la qual l'internet està fortament censurat i Facebook, Google i Twitter són companyies prohibides, aquestes xarxes socials sí que operen a Hong Kong i, de fet, com a la resta de països, és habitual que la policia demani dades d'usuaris en el marc de les investigacions. Això sí, sempre que es tracti d'accions delictives greus i sovint amb la intervenció d'un jutge.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —