ACN
Per ACN
Publicat el 22 de febrer 2021

 La Federació Europea de Periodistes (IFJ) ha alertat de l'empresonament del raper Pablo Hasél en un acte dels socialistes europeus a l'Eurocambra sobre la llibertat de premsa i d'expressió artística. "Ningú hauria de ser processat per expressar-se a les xarxes socials", ha afirmat el secretari general de l'organització, Ricardo Gutiérrez, en referència al cas de Hasél. Gutiérrez ha afegit que no s'haurien de "criminalitzar" expressions que "no inciten clarament la violència". Al seu torn, l'eurodiputat del PSOE Domènec Ruiz Devesa ha negat que Hasél sigui "el millor exemple" per defensar la llibertat artística perquè, segons ha dit, fa "discursos d'odi" i celebra "la mort de polítics que no li agraden".

L'acte al Parlament Europeu, en format telemàtic, estava organitzat pel grup dels socialdemòcrates a la cambra, que presideix la socialista espanyola Iratxe García, sota el títol "Llibertat de premsa i artística sota atac: Europa ha d'actuar".

Segons la convocatòria, el debat es volia centrar en "les amenaces i atacs contra empreses culturals i de comunicació en diversos països europeus, i els passos que cal prendre per fer front a aquestes interferències antidemocràtiques", i entre els convidats hi havia periodistes d'Hongria, per exemple.

En aquest context, la Federació Europea de Periodistes ha assenyalat, a banda de la situació preocupant a Hongria o Polònia, el cas de Hasél, en defensa de qui s'han fet moltes manifestacions a Catalunya en els últims dies.

Però l'eurodiputat Domènec Ruiz Devesa, que feia de moderador, ha defensat que malgrat que cal protegir la llibertat artística, la llibertat d'expressió també té "límits". Així, Devesa ha dit que és "complicat" fer el debat quan en les expressions artístiques hi ha "discurs d'odi" o "apologia del terrorisme".

"No crec que el cas de Pablo Hasél sigui el millor, perquè no el podem convertir en el símbol de la llibertat artística quan les seves lletres diuen que se n'alegra de la mort de polítics que no li agraden", ha dit Ruiz Devesa, que considera que això seria "confondre el debat".

Abans de la intervenció de la Federació Europea de Periodistes, la líder dels socialistes europeus i eurodiputada del PSOE, Iratxe García, ha reivindicat que les expressions artístiques, especialment aquelles desafiants, són necessàries en una democràcia "madura".

"Els artistes han de poder treballar sense por a la intimidació", ha dit García. L'eurodiputada del PSOE ha expressat la seva preocupació per la situació a Polònia i Hongria pel que fa a la llibertat de premsa i d'expressió artística, però no ha fet referència explícita ni a Espanya ni a Hasél.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —