La Fiscalia investigarà el rei emèrit per l'AVE a la Meca
Per ACN , EFE i Redacció
Publicat el 08 de juny 2020

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha acordat assumir la investigació de les presumptes comissions pagades en l'adjudicació de la construcció de l’AVE del desert a l'Aràbia Saudita, el qual uneix les ciutats de Medina i La Meca, perquè una de les persones involucrades en els fets és el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, aforat davant de la sala segona del Suprem.

Segons la Fiscalia, la investigació vol delimitar o descartar la rellevància penal dels fets que van passar amb posterioritat el juny del 2014, quan el rei emèrit va deixar de ser cap de l'Estat i, amb això, va perdre la inviolabilitat que li reconeix la Constitució, segons ha informat el ministeri públic en un comunicat. Per això, la Fiscalia considera necessària la pràctica de noves diligències que afecten directament el monarca.

La investigació neix d'unes diligències obertes a la Fiscalia Anticorrupció a finals de l'any 2018 per investigar les possibles comissions pagades en l'adjudicació de l'AVE a un consorci d'empreses espanyoles el 2011. En aquest cas, la Fiscalia del Suprem centrarà les indagacions en la segona fase de la construcció de l'AVE.

La Fiscalia General de l’Estat ha designat per aquesta investigació el fiscal de sala del Suprem especialitzat en delictes econòmics, Juan Ignacio Campos Campos. Des de la Fiscalia asseguren en un comunicat que "donada la transcendència institucional de la investigació", s’ha designat qui, dins de la més alta categoria de la carrera fiscal, reuneix una extraordinària qualificació i experiència".

Silenci de la casa reial

La casa reial no s'ha pronunciat sobre la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem d'investigar el presumpte pagament de comissions per la construcció de l'AVE a la Meca. La notícia sobre la decisió de la Fiscalia s'ha conegut durant la visita dels reis al Centre d'Alt Rendiment del Consell Superior d'Esports (CSD), durant la primera activitat després d'haver-se estrenat la fase 2 de la desescalada a la Comunitat de Madrid.

Indignació i confiança en la investigació

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que és "gravíssim per a la democràcia" que hi hagi "sospites de corrupció sobre la casa reial" després de conèixer-se que la Fiscalia porta les regnes de la investigació sobre la construcció de l'AVE del desert.

"És gravíssim per a la democràcia que hi hagi sospites tan serioses de corrupció sobre la casa reial. Més enllà de les possibles conseqüències penals que pugui investigar la Fiscalia, és obvi que això afecta de ple l'ordenament institucional i constitucional del nostre país", ha escrit Echenique a Twitter.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, també s'ha pronunciat i ha defensat la professionalitat del fiscal de delictes econòmics del Suprem, el qual investigarà la construcció de l'AVE a la Meca: "Tinc tota la meva confiança en aquesta investigació". "Som partidaris de la transparència i de la claredat", ha afirmat Bal en una roda de premsa telemàtica després de la reunió de l'executiva nacional.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —