Valtònyc
Per ACN
Publicat el 10 de juny 2020

El Tribunal d'Apel·lació de Gant decidirà el 8 de setembre sobre el recurs per l'extradició del cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Així ho han anunciat els seus advocats a la sortida dels jutjats aquest dimarts. Un tribunal de primera instància ja va rebutjar el retornament del cantant a Espanya, on va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i publicar a internet. "Som força optimistes de cara a la sentència", ha dit el seu advocat flamenc, Simone Bekaert.

Després d'analitzar la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de l'euroordre automàtica en aquest cas, el jutge d'apel·lació ha escoltat les últimes al·legacions de les parts abans d'emetre la sentència.

Valtònyc ho ha explicat així a Twitter:

La resolució del TJUE
Contestant els dubtes del jutge belga, el TJUE va concloure a principis de març que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar l'extradició del raper per la via ràpida.

L'Estat havia demanat l'extradició automàtica del cantant pel delicte d'enaltiment del terrorisme, però la legislació europea només permet aquesta via ràpida en el cas de crims castigats a l'Estat en qüestió amb almenys tres anys de presó.

Valtònyc va ser condemnat a dos anys de presó pel delicte d'enaltiment del terrorisme amb la llei espanyola del 2012, però quan es va emetre l'euroordre, la pena màxima que marcava el Codi Penal era de tres anys, perquè havia estat reformada el 2015.

El cas no s'acaba
Amb la porta tancada de l'euroordre automàtica, ara el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha d'explorar si és possible extradir Valtònyc per la via de la doble incriminació. És a dir, determinar si els delictes pels quals va ser condemnat són equivalents a la legislació belga. Independentment del que decideixi el jutge, l'eventual sentència encara pot ser recorreguda a una tercera instància judicial, el Tribunal de Cassació de Bèlgica, una opció que tenen les dues parts en el litigi.

Dos anys a Bèlgica
Valtònyc va arribar a Gant el 23 de maig del 2018, just un dia abans de la seva entrada a presó. Ara fa poc més de dos anys que viu instal·lat a Bèlgica, on confia esquivar l'euroordre que pesa contra ell. Després que l'estiu passat el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg desestimés el recurs contra la condemna de l'Audiència Nacional, les opcions per tornar lliurement a l'Espanya s'han reduït.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —