La Nau Ivanow compleix 25 anys - Diari de Barcelona

ESPAI ARTS ESCÈNIQUES
La Nau Ivanow compleix 25 anys
El centre de creacions escèniques continua apostant per les companyies residents, la internacionalització, el barri i la comunitat
El desembre de 1997 la Nau Ivanow va esdevenir un espai multidisciplinari gestionat per La Fundació Sagrera. “Va deixar de ser una fàbrica de pintures per ser una fàbrica de possibilitats i aprenentatges”, apunta David Marin, director de la Nau.
Situada al barri de la Sagrera, a Barcelona, compta amb un equip de cinc persones i, actualment, amb onze companyies residents. Marin defineix la Nau Ivanow com “un espai d’acollida, acompanyament, assaig i error. En definitiva, un refugi per les companyies”.
Per celebrar el 25è aniversari, el 20 de desembre de 2022 es farà una gran festa per a tothom qui ha format part de la Nau Ivanow. A més, al llarg d’aquest any es faran jornades de reflexió a nivell internacional i també es realitzarà una trobada de diversos dies amb totes les companyies residents, per conèixer-se i crear més comunitat.
Al llarg d’aquests 25 anys, des del centre destaquen que els moments que van marcar la història de la Nau van ser quan es van obrir les portes, quan va esdevenir un espai de creació, el 2012 i amb l’inici de la internacionalització, el 2016. Actualment, s’estan habilitant dues sales més a la segona planta de la Nau, per la gran demanda de les residents.
Sense perdre l’essència de barri, la Nau Ivanow ha esdevingut un espai internacional, establint relacions amb 15 països. Això permet que les companyies residents puguin gaudir d'estades a l'estranger aprenent en altres centres d'arts escèniques, al mateix temps de la Nau acull companyies d'altres països.
Els tres eixos de treball de la Nau són la creació, l'acompanyament i el treball amb el territori. "Els aportem ajuts econòmics i recursos perquè puguin investigar, experimentar i crear", apunta Marin. Durant el 2021, fins a 54 projectes s'han creat a la Nau i han sortit per presentar-se fora.
Comunitat
A nivell comunitari, des de la Nau Ivanow es promou “l’Escola de l’espectador”, per apropar el barri a l’espai, i el “Projecte escena en joc”, amb l’escola l’Estel de la Sagrera, que pretén que infants i joves de totes les edats puguin aprendre sobre les arts escèniques.
A més, La Nau no només està oberta a les companyies residents, sinó que tothom hi pot accedir per gaudir de serveis gratuïts. S’ofereixen espais per assajar, serveis d’assessoria a través de l’Oficina d’acompanyament a la Creació (OAC) i les jornades de reflexió i debat, EXIT.
Mirada posada en el futur
David Marin exposa que “des de la Nau Ivanow fem una crida a l’Ajuntament de Barcelona perquè compleixi amb les ajudes destinades a la nau, que ja es van aprovar”. Afegeix que des de l’espai cultural no ofereixen un producte final, sinó un procés de creació, i això fa que el sistema “pensat per produir, produir i produir” no els faciliti ajudes econòmiques.
Marin denuncia que la Nau necessita més pressupostos per poder treballar amb unes condicions dignes; “tenim goteres per tot arreu i al teatre no hi ha calefacció, això s’ha de solucionar”.

