Cementiri de Poblenou
Per Ignasi Gras i Joan Cebrián
Publicat el 05 de desembre 2020

Quan semblava que tot ja estava inventat, arriben els enterraments online. Sembla tret d’una novel·la d’Orwell, però amb les restriccions de mobilitat i de limitacions de personal, moltes persones arriben al funeral amb un enllaç de Zoom i escolten els discursos dels familiars a través d’una pantalla. Si aquests moments ja són freds, amb aquestes innovacions encara ho són més. Amb la nova normalitat ha sorgit una nova mortalitat, on els cementiris, funeràries i empreses del sector s’han vist obligades a replantejar-se la seva manera de fer per seguir sobrevivint.

Pel que fa als cementiris, tot i veure augmentat el seu volum de feina, potser van ser els que menys van notar aquest canvi. Cementiris de Barcelona gestiona els nou cementiris i els quatre forns de la ciutat de Barcelona i, tal com explica el seu Director General, Miquel Trepat, “durant l’estat d’alarma els serveis es van quadruplicar, però es van reforçar tots els recursos per absorbir la demanda”.

El preu es manté

Aquesta situació no ha afectat al preu d’enterraments o crematoris, ja que les concessions són regulades per l’ordenança de cementiris i des de l’any 2012 no han experimentat cap augment. A més, fruit de l’aprovació del decret del Govern català sobre els serveis funeraris a tot el territori i per tal de garantir un servei universal i bàsic per a totes les persones, es va establir un preu unitari del servei bàsic.

On sí que han notat negativament aquest confinament els cementiris ha estat en les visites i la regulació de l’aforament. Segons Trepat, “durant l’estat d’alarma hi va haver molta limitació d’assistència tant en els serveis d’inhumació com en els d’incineració”. Tanmateix, va ser a partir de la desescalada quan l’assistència es va anar normalitzant.

Per altra banda, qui gestiona les sales de vetlla i el trasllat dels fèretres a Barcelona són les tres empreses funeràries Mémora, Àltima i Interfunerarias.

Més enllà dels cementiris

La nova mortalitat no només afecta els cementiris i les funeràries, també a negocis com la venda de làpides i floristeries, que juntament amb l’escalfor humana són els que acaben de donar forma a l’últim adeu. A diferència dels serveis funeraris, en aquests negocis la tònica va ser totalment diferent: durant el confinament van haver d’aturar la seva activitat en sec per les restriccions sanitàries.

La càrrega de treball es va recuperar quan el confinament va arribar al seu fi. Mercedes Roca, administrativa de Folch S.A, assegura que dins de la venda de làpides “va haver-hi un augment de la feina que després es va relaxar a l’estiu” un cop va arrencar la desescalada.

Un factor decisiu per la recuperació econòmica és la bretxa digital, que ha arribat a perjudicar aquells negocis que no tenen serveis a Internet. “Arriben menys clients. En no tenir una pàgina web sí que es nota la baixada, ja que si no tens venda online és més difícil que la gent s’apropi a la botiga” ens explica Lucía Frenkel, treballadora de Flors i Més. "Durant l’estat d’alarma, la feina es va quadruplicar, però es va reforçar tots els recursos".

Tot i que en alguns casos com el de Flors i Més  —que se sustenta per ser propietat de Mémora— les vendes han arribat a descendre un 50%, la tornada a ‘l’estabilitat’ ha arribat a mesura que ha avançat l’estiu. Igual que a Cementiris de Barcelona, floristeries i empreses com Folch S.A han pogut mantenir-se fins al punt de poder treballar en plenes condicions —dins d’aquest atípic context— pel Dia de Tots els Sants, l’època més importat de l’any per al sector.

Desgast i incertesa

És evident que els treballadors de cementiris, funeràries o empreses que venen làpides conviuen amb el dol. No obstant això, la situació creada per la Covid-19 ha provocat en moltes ocasions un desgast psicològic sense precedents. “Et toca una mica. Et poses en la seva pell i penses com estaries si t’hagués tocat a tu... És el nostre treball, estem una mica acostumats, però no deixa d’afectar-nos” assegura Roca. Donat aquest context, empreses com Cementiris de Barcelona van posar a la disposició dels seus treballadors “el suport d’un professional per tal que si algú ho necessitava, li pogués expressar els seus pensaments i sensacions, i estabilitzar així la situació emocional”.

De totes formes, l'afectació psicològica no només és provocada per l’afrontament del dol, també per la incertesa. “Perdré la meva feina? Tancarà la floristeria? Aquella por com a treballador”, ens explica Frenkel. La realitat és que la nova mortalitat no s’allunya de la vida quotidiana, ja que la presència de mesures com els ERTO o la possible arribada de l’atur també estan presents dins del sector.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —