Concentració Sahara
Per Redacció
Publicat el 18 de novembre 2020

“El Marroc assassina, Espanya ho patrocina!”. Aquest és un dels clams que uns quatre-cents manifestants prosaharaus han cridat aquesta tarda en una concentració davant del consolat del Marroc a Barcelona sobre l’atac, divendres, contra manifestants saharauis que reclamaven un referèndum d'autodeterminació a Guerguerat per part de les forces marroquines. El Front Polisario, de fet, ja ha anunciat que considera trencat l’acord d’alto el foc signat amb Rabat el 1991 i ha decretat l’estat de guerra de tot el territori.

Foto: Lorena Sopena

Foto: Lorena Sopena

Foto: David Meseguer

En la concentració d’avui a Barcelona hi ha hagut també una contramanifestació promarroquina, que ha aplegat un centenar de persones, fet que ha provocat que els Mossos d’Esquadra haguessin de separar ambdues concentracions, a una banda i a l’altra del carrer. Tot i que les escridassades i l’intercanvi d’insults entre uns i altres, no hi ha hagut incidents. 

L'Havia Mulay, un manifestant saharaui de 32 anys, explica que el seu país ja fa 30 anys que s'espera: "tres generacions que han passat per calamitats i per fam, esperant una ONU que està absent, esperant els acords de pau, esperant en un campament de refugiats a Tinduf, una zona inhòspita". En Mulay reclama amb força el dret a l'autodeterminació del poble saharaui: "Ja no podem esperar més! Ja n'hi ha prou, de mentides! Ja n'hi ha prou, de promeses absurdes! Espanya ha de prendre partit i les Nacions Unides han de donar resolucions". I recalca que per això son avui aquí i hi estaran els dies que faci falta. "Recordeu-vos, el Sàhara està present". 

En Reduan, manifestant marroquí de 38 anys, opina des de l'altre costat del carrer que el poble saharaui "està enganyat" i creu que el territori del Sàhara és del Marroc. "No saben el que estan dient. Un país lliure no significa un país amb beneficis. Per això els nostres avis i els nostres pares van fer la Marxa Verda, perquè el poble fos lliure".

Foto: Lorena Sopena

Foto: Lorena Sopena

Foto: Lorena Sopena

La concentració marroquina ha exhibit una pancarta que deia: "Tant si es vol com si no es vol, el Sàhara és marroquí". La part saharaui ha cridat altres lemes com: “Marroc culpable, Espanya responsable", "Sánchez, parlem, el Sàhara no es ven" o ’Sàhara lliure, Polisario vencerà’.

La Conxita Bosch, que era a la manifestació en solidaritat amb la lluita del poble saharaui, empatitza amb la causa com a independentista catalana i manifesta que "qualsevol victòria d’un poble oprimit també és la victòria del meu poble". I afegeix: "A més, nosaltres pertanyem a l’estat que és responsable de tot això i per això ens sentim responsables del seu futur i del que passi amb el poble saharaui". La Conxita recalca que s'hi vol implicar i vol protestar, sobretot, perquè "les Nacions Unides hi intervinguin i puguin tenir la pau i una sortida justa al seu problema i a la seva independència". 

De la mateixa manera, Jon Fornes, diputat a la Diputació de Barcelona i regidor d'En Comú Guanyem Santa Coloma, ha assistit a la manifestació per donar suport a la causa saharaui, subratlla que "la situació amb el Sàhara Occidental pateix la pressió que ha exercit el regne de Marroc, que es va saltar l'alto al foc". "Ens estem manifestant perquè la comunitat internacional es posicioni del costat dels saharahuis perquè, després d’esperar un referèndum que no arriba, és hora que movem fitxa i els donem un cop de mà perquè puguin recuperar la seva terra". 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —