La Puta Realitat: "Si reconeixes aquest format el problema està més a prop del que tu penses"
Publicat el 12 de maig 2020
Temps de lectura 5 minuts

L'11 de maig de 2019 va tenir lloc a Barcelona la primera marxa per l'abolició de la prostitució. La marxa d'enguany, prevista per a celebrar-se a Madrid el dia 9, va haver de traslladar-se a les xarxes socials perquè el món s'havia aturat, però la prostitució no.

L'Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda (APRAMP) alertava a finals de març que el 80 % dels pisos on es prostitueix a dones han seguit actius durant la quarantena. Des de l'associació denuncien la dramàtica situació que viuen les dones víctimes de tràfic i explotació sexual, que “no figuren als registres oficials d'afectats per la malaltia i tenen dificultat per a accedir als serveis mèdics, pateixen major violència i augmenten el seu deute”.

En aquest context de pandèmia global corren per Instagram les típiques targetes de publicitat de locals de prostitució, però els missatges ens sorprenen: “Noies a la teva zona. Explotades sexualment durant la pandèmia”. El compte que les publica és LaPutaRealitat, un projecte d’Anna Escobet i Dana Miranda, dues estudiants del grau de Publicitat de la Universitat Pompeu Fabra, l'objectiu del qual és conscienciar els joves sobre la realitat de la prostitució i la necessitat d'erradicar-la.

                                                      Instagram del perfil de LaPutaRealitat

Com vau decidir iniciar aquest projecte? 
Anna: El projecte forma part del nostre Treball de Final de Grau (TFG). L’objectiu era dissenyar i portar a terme una campanya social. Teníem moltes idees però volíem que fos sobre temàtica feminista. 

Dana: Sí, vam triar la prostitució perquè és un tema conflictiu i polèmic, sobre el qual encara no s’ha arribat a cap consens, ni tan sols dins el feminisme. Vam pensar que potser era hora de moure fitxa i fer una campanya per la gent que es vulgui informar o posicionar sobre aquest tema. Pot ser una eina per avançar en aquest debat i sobretot en l’abolició de la prostitució

Per què vau decidir mostrar-ho amb aquesta estètica?
Dana: La prostitució, sobretot per a la gent jove, és una problemàtica que es veu aliena a nosaltres, com si la veiéssim molt lluny. Però d’alguna manera tothom reconeix a simple vista els pamflets on es promocionen serveis sexuals. Aleshores, és una manera de demostrar que si reconeixes aquest format el problema és més a prop del que tu penses, és al teu barri, és al teu poble. A Espanya hi ha estudis que han demostrat que el 40 % de la població masculina ha pagat per tenir sexe alguna vegada. És un problema real, que ens toca de prop. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Creer que no es necesario que las mujeres deseen el sexo que tienen, que no es necesario que lo disfruten, que pueden consentir sin desear, y que esto es algo totalmente aceptable y normal, no es moderno, no es transgresor, no es desafiar la moral patriarcal sino reforzarla, porque es literalmente lo que lleva diciéndonos el patriarcado desde los albores: que ellos desean y nosotras consentimos, toleramos y aguantamos, asumiendo como inevitable que nuestra sexualidad se convierta en moneda de cambio, ya sea por dependencia emocional o económica, ya sea como esposa, como novia o como prostituta. Y es importante que sepamos combatir este discurso también dentro del propio feminismo.” @aymeroman #LAPUTAREALITAT Font: http://aymeroman.blogspot.com/2019/04/abolicionismo-de-la-prostitucion-los.html

Una publicación compartida de LA PUTA REALITAT. (@laputarealitat) el

 

Abans de començar a Instagram vau difondre una enquesta sobre el tema, oi?
Dana: Sí, abans de començar el projecte vam fer una prova als nostres comptes personals d’Instagram amb una enquesta a les històries en què vam preguntar si alguna persona havia pagat per tenir sexe i ens vam endur alguna sorpresa. El percentatge era mínim però sí que hi havia algun home que havia pagat i, encara que no ho haguessin fet, hi havia molta gent que havia estat a un prostíbul. Tenint en compte que som gent d’uns 20 anys és una xifra que impressiona. Ho veiem com un problema llunyà però quan veiem que el nom d’una persona que coneixem ha entrat a un prostíbul, dius… ostres!

Anna: Sí, i després també vam difondre una enquesta entre els estudiants de la universitat per saber quins coneixements tenia la gent i l’interès que hi havia sobre el tema. 

Quins resultats vau obtenir? 
Anna: Ens vam adonar que hi havia molta desinformació però que alhora interessa moltíssim. Això és també el que ens va cridar encara més l'atenció a l'hora fer el projecte. Però aquesta enquesta ens va confirmar també que molta gent té coneguts, familiars o amics, que han entrat alguna vegada en un prostíbul i han pagat.

Per què creieu que hi ha desinformació?
Dana: Vam fer moltes preguntes sobre el grau de coneixement i les opinions al voltant de la prostitució. D’una banda hi havia gent que no en sabia gaire, però de l'altra hi havia qui defensava una posició, ja fos la prohibició, la regulació o l'abolició, encara que després en altres preguntes es contradeia amb la seva posició. Però és normal, no és un tema del qual tinguem gaire informació a l’abast i sovint costa generar-se'n una opinió i un relat propis.

Vosaltres teníeu clara la vostra postura abans de començar LaPutaRealitat?
Dana: Ho teníem bastant clar. Sí que hem intentat ser el màxim d'objectives possibles i llegir arguments dels dos bàndols. De vegades entres una mica en confusió, però ara que s’han implantat els dos models a diferents països i podem veure les conseqüències que han tingut a cadascun d’ells creiem que no hi ha marge de dubte. Per exemple, quan veus les conseqüències que hi ha hagut a Suècia i Alemanya, no dubtem en cap moment quina postura adoptar.

Anna: També, en el nostre perfil, acostumem a —i de fet són els posts que tenen més èxit— compartir comentaris dels fòrums de puteros. Quan els llegeixes crec que encara tens més clara la postura, perquè és impossible —almenys per a nosaltres— no defensar-ne l’abolició. 

Conversa en un fòrum de puteros que s'ha compartit a l'Instagram de LaPutaRealitat

Com vau descobrir l’existència d’aquests fòrums?
Dana: En molts dels llibres que hem llegit mencionen aquest tema. Des de l’abolicionisme es critica el sector pro-regularització, perquè sí que és veritat que des de la regulació es parla molt sobre la lliure elecció de les dones que es prostitueixen. Però, a banda del fet que aquest percentatge és mínim, hem de posar una mica més el focus en el putero. Les persones que paguen per sexe són ells, parlem de per què ho fan, qui hi ha darrere. Crec que això es fa evident en els comentaris que es fan als fòrums, no es pot defensar la prostitució si poses cara a aquests homes i veus el que diuen, perquè la misogínia és latent.

Teníeu referents?
Anna: En campanyes de prostitució no n'hi ha cap d'aquest tipus. Nosaltres volíem fer una cosa que tingués cara i ulls i que impactés. Com a referents sí que tenim perfils d'Instagram que mantenen sempre el mateix format i busquen que es comparteixin les publicacions.

Dana: Dues noies que es diuen Towanda Rebels van llençar a través de Youtube una campanya que es diu "Hola Putero" i posava el focus en el prostituïdor. Ens va fer canviar el xip perquè realment si poses el focus en el putero desmuntes el discurs regulacionista i vam dir “si tirem per aquí podem comunicar el que pensem sobre la prostitució”.

Quina rebuda ha tingut el projecte?
Anna: Estem súper contentes perquè primer de tot vam aconseguir molts seguidors a partir de l'enquesta inicial, però hem anat creixent molt ràpidament gràcies a la gent que ho ha anat compartint. Quan veiem que pengem nous cartells i tothom els comparteix i se’ls envia és com si estiguéssim en un núvol. A més a més, ara també ens han començat a compartir perfils de gent coneguda amb molts seguidors. 

Heu rebut missatges de rebuig?
Anna: No... al contrari, hem rebut força missatges de gent que ens diu: “Ostres! M’heu fet obrir els ulls, estic aprenent molt, hi ha coses que no me les havia plantejat mai…” També rebem molts missatges amb recomanacions sobre lectures o documentals. 

Dana: Sí que és veritat que fa unes setmanes una noia que era pro-regulació ens va dir "això no ho feu bé...", però a banda d'això no gaire. Intentem agafar els arguments pro-regulació per intentar desmentir-los tots. Això porta molta feina perquè hem de fer recerca i alhora ho volem fer des del respecte. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Naturalizar, normalizar e incentivar la prostitución, no entenderla como lo que es -una institución patriarcal que se sustenta en la desigualdad de género, la pobreza y el colonialismo y que supone una de las formas más descarnadas de violencia contra las mujeres-, no entender que prostitución autónoma de lujo y trata y explotación son dos caras de la misma moneda porque mientras exista demanda de prostitución existirán ambas, porque el putero es el mismo pero con distintos gustos y distinto nivel de ingresos, porque no hay suficientes de las primeras para suplir la demanda, no entender eso es agravar el problema.” @aymeroman #LAPUTAREALITAT Font: http://aymeroman.blogspot.com/2019/04/abolicionismo-de-la-prostitucion-los.html

Una publicación compartida de LA PUTA REALITAT. (@laputarealitat) el

Habitualment no s’associa el món de la publicitat a l’activisme. Heu volgut trencar amb això?
Anna: Sí que existeix una vessant més social dins el món de la publicitat, però sí que és veritat que la publicitat està molt enfocada als diners i la creació de productes. És una cosa de la qual ens volíem desmarcar, perquè no ens agrada gaire. 

Dana: Les dues coincidim en el fet que ens agrada moltíssim la nostra carrera, sobretot el tema de la creativitat i generar idees, però ens genera una mica de rebuig el fet d'enfocar-ho tot a vendre.

Com continuareu el projecte?
Anna: La nostra idea inicial no era fer-ho per Instagram, sinó implicar la gent i imprimir aquestes targetes perquè arribessin a més gent, però vam haver de canviar el format a causa del confinament. De moment seguirem amb Instagram, ara estem donant més força a les històries, ja que creiem que funcionen millor per informar i els posts per sensibilitzar. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —