L'espera interminable de La Rambla - Diari de Barcelona

La Rambla de Barcelona és emblemàtica, icona, històrica, és símbol de la ciutat i del seu patrimoni més valuós. Si bé, "sembla que Barcelona ha donat la Rambla per perduda", afirma l'Associació d'Amics de la Rambla. Els balcons del passeig reivindiquen que la situació no continuï així: "La Rambla no pot esperar", "La Rambla ja!" i "La Rambla ara més que mai" són missatges de les pancartes que llueixen a diferents edificis al llarg del carrer.
L'any 2016 es va aprovar un pla d'acció i reforma per a La Rambla. El van dissenyar des de l'associació Amics de la Rambla per tal de rescatar aquest espai. El març de 2017 l'Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per començar a implementar el projecte i aquell setembre ja se sabia el guanyador, K-ZERO. El temps ha anat passant. Dies, setmanes, mesos, anys. I ara, a finals de 2020 la reforma encara on s'ha dut a terme. "Sempre donen excuses: bueno és que els pressupostos, és que la covid... sembla que no vulguin assumir la reforma de La Rambla", explica en Xavi Massip, membre d'Amics de la Rambla.
Davant d'aquesta sitaució de pausa continuada, neix 'Acció La Rambla', una iniciativa impulsada per l'empresari Enric Pantaleoni, que va decidir implicar-se per reivindicar la implementació del pla donant forma a aquesta campanya. I és que, tal com assegura Massip, "si la reforma ja era necessària l'any 2012, doncs ara encara més".
"Ens estimem la Rambla i no s'ha fet res des dels anys 70. Necessita adequar-se als temps d'ara. Necessita una actualització perquè la vida ha canviat molt", comenta Massip a Diari de Barcelona. Per a l'Associació, La Rambla "necessita donar més prioritat als vianants, ser més amable per als veïns que encara hi viuen, necessita que hi passi menys trànsit i que molts dels elements que s'han quedat obsolets com les cabines telefòniques es treguin", també considera que "han de desaparèixer els antics llocs d'ocellaires que s'han convertit en gelateries i llocs de gofres que no tenen cap sentit i que estan fora de normativa des de l'any 2016".
Totes aquestes reformes que preveuen una Rambla moderna i actualitzada no s'han dut a terme ni hi ha previsió que ho facin. Si bé, la promesa que algun dia arribaran els canvis, ha provocat que certes obres de manteniment es postposin i ara, segons afirma en Xavi Massip, "si et dones una volta per la Rambla i mires com està el paviment o alguns elements t'adones que està molt malament. La majoria de les peces de paviment, que és fet especialment per a la Rambla estan escardades o trencades".
El balcó del número 74 de la Rambla llueix des del 14 d'octubre d'aquest any 2020 un comptador que marca els més de 1.600 dies que la Rambla espera la seva reforma. Segons informa l'associació, "no s'han licitat les obres ni hi ha una previsió real per a l'inici de la reforma". El comptador comença a sumar des del dia en què es va aprovar el pla a l'Ajuntament de Barcelona: 27 de maig de 2016.
Algunes de les propostes que inclou el pla són: un sol carril de circulació per banda i ampliar les voreres i el tram central per oferir més espai públic i vianant, creació d'un espai per a la gestió de l'Espai de Gran Afluència de la Rambla, mesures per ordenar l'activitat dels guies turístics a la Rambla i crear tres espais majors i singulars al llarg de la Rambla en els principals punts d'encreuament entre Gòtic i Raval (Espai Moja-Betlem, Os - liceu i Teatre – Teatre Principal).

