La selectivitat de la Covid-19
Per ACN
Publicat el 07 de juliol 2020

1.692 alumnes han començat avui les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a la ciutat de Lleida, dels quals 640 s'han hagut de desplaçar des de poblacions de fora de la comarca confinada del Segrià i han hagut de lliurar un certificat d'autoresponsabilitat. Les proves s'han iniciat amb normalitat en una selectivitat atípica per la crisi sanitària, ja que els exàmens se celebren més tard de l'habitual i seguint mesures sanitàries.

Els alumnes han entrat al recinte amb mascareta i també se'ls recomana usar-les als exàmens. Enguany són dues seus més les habilitades a la capital del Segrià en relació amb l'any anterior per tal de garantir les distàncies de seguretat i també s'ha ampliat la xifra de supervisors durant els exàmens.

40.000 alumnes a examen

Un total de 39.904 estudiants s'examinen de les PAU. Es tracta de la més nombrosa de la història, amb 5.400 alumnes més que l'any passat, en part relacionat amb l'increment del 12,5 % d'aprovats a batxillerat. Un dels principals canvis és la data, ja que les proves s'han endarrerit un mes, de principis de juny a principis de juliol.

Un altre és que els exàmens es fan a una seixantena de poblacions, el triple que l'any passat, ja que s'han incrementat les seus i s'han incorporat instituts per evitar aglomeracions. A més a més, s'hauran de complir totes les mesures de prevenció dels contagis, tot i que no és obligatori fer l'examen amb mascareta.

Del total de matriculats, 31.803 responen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs el batxillerat; 4.315 són estudiants de matrícula lliure (alumnes de batxillerat d'altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar nota o que només s'examinen d'assignatures de la fase específica); i 3.786 provenen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura de la fase específica.

Entre aquells que han seguit el segon de batxillerat en el curs 2019-2020, l’increment de la matrícula és del 12,03 %, i reflecteix l’augment d’alumnes que, en comparació amb el curs anterior, han aprovat el batxillerat, 37.023 (un 83,25 %) enfront dels 31.853 (72,69 %) del 2019.

L'alumnat provinent de cicles formatius de grau superior ha pujat gairebé un 37 %, mentre que l'increment més alt en termes relatius es dona entre els alumnes de matrícula lliure. D'aquests, els qui repeteixen les PAU per millorar nota han augmentat un 43,65 %, ja que han passat de 252 l’any 2019 a 362 a la present convocatòria, mentre que els matriculats només d’alguna matèria de la fase específica són 3.222 (un 34,53 % més).

El menor increment es dona entre els qui repeteixen perquè la van suspendre (no arriba al 4 %) i decreix el nombre d’estudiants de 2n de batxillerat estranger (153 en comparació als 189 del 2019).

Pel que fa als tribunals, n'hi ha 216 (l'any passat eren 100) a 63 municipis, quan l'any passat eren una vintena. Dels tribunals, n'hi ha 138 a universitats, 72 a instituts i 18 a centres concertats de secundària, ja que, per primera vegada, les PAU es fan també a instituts.

També s'ha incrementat el nombre de correctors, els quals han passat de 1.414 a 1.600; i de vigilants, els quals passen de 1.600 a uns 3.500. En total, unes 5.200 persones mobilitzades, quan l'any passat eren unes 3.200.

D'altra banda, els horaris s'han distribuït en franges horàries per evitar les aglomeracions i les permanències innecessàries a les seus. L'ampliació d'un dia de les proves, les quals finalitzaran divendres, permetrà aquesta nova distribució, de tal manera que les matèries més nombroses de la fase general, tant les comunes com les de modalitat, queden segregades i repartides en tres dies. A més a més, s'estableixen tres franges d'examen per dia: per a tots els estudiants, les proves començaran a les 9, a les 12 i a les 15 h.

L'examen de llengua castellana i literatura ha estat el primer que han hagut d'encarar els alumnes.

Més opcionalitat 

Els estudiants no han pogut seguir el curs ordinari de manera presencial des del 13 de març, per això s'ha decidit donar més flexibilitat a les proves, tenint en compte que hi ha temari que potser no tothom ha pogut seguir. Llavors, hi haurà més opcionalitat a l'hora d'escollir les preguntes a respondre.

D'aquesta manera, s'ha flexibilitzat la lliure elecció que ja existia en els enunciats dels exàmens, de tal manera que, en línies generals, aquelles parts que abans eren obligatòries amb una única proposta ara inclouran opcions a escollir. Des de la Secretària d'Universitats han destacat, però, que això no es tradueix en proves més fàcils, ja que el rigor continuarà sent el mateix.

Mascareta i gel hidroalcohòlic

La pandèmia de la Covid-19 obligarà també a un seguit de mesures de prevenció per evitar el risc de contagi, com l'ús obligatori de mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se les mans freqüentment amb gel hidroalcohòlic. Universitats té previst distribuir-ne 2.500 litres entre les seus. L'ocupació de les aules serà d'entre una cinquena i una sisena part de la seva capacitat. A més a més, ningú amb simptomatologia no podrà accedir als llocs d'examen.

Mesures excepcionals

Una altra mesura ha estat la crida esglaonada per grups i ordre alfabètic per comprovar la identitat dels alumnes i accedir a les aules. No es pot sortir de l'aula fins que no hagi transcorregut una hora des de l'inici de la prova i tampoc sense la prèvia autorització del professor responsable de l'aula. A més a més, els recorreguts, les aules i els lavabos estan senyalitzats, juntament amb recordatoris d'actituds responsables, i els passadissos només podran ser ocupats en el moment d'accedir a les aules.

Pel que fa a la mascareta, és obligatòria a l'accés i a l'interior de les seus, però no durant la realització dels exàmens. Un cop tothom estigui assegut al seu lloc, que serà el mateix per a totes les proves, i després que s'hagin repartit els enunciats, els alumnes podran treure's la mascareta sempre que es mantingui la distància de seguretat. Tot i això, Universitats ha afegit que "per solidaritat i responsabilitat social" és obligatori dur la mascareta abans que es recullin els exàmens i mentre s'estigui a dins de l'edifici.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —