La UPC lidera la recerca catalana en Intel·ligència Artificial - Diari de Barcelona

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lidera l'ecosistema català de recerca i innovació en Intel·ligència Artificial (IA), segons l'"Anàlisi de l'especialització en intel·ligència artificial a Catalunya", elaborat per la Generalitat.
L'anàlisi destaca que a Catalunya, la UPC participa en 28 projectes d'Intel·ligència Artificial del programa europeu "Horizon 2020" i de l'estratègia d'R+D per a l'especialització intel·ligent de Catalunya, ha informat la UPC. La UPC ha indicat que disposa d'un ecosistema de coneixement i tecnològic format per diferents centres i grups de recerca que hi participen amb grans projectes científics i tecnològics nacionals i internacionals.
60 investigadors i 150 doctorands
Un d'aquests centres és l'IDEAl-UPC, que és el major centre en IA català i compta amb gairebé 60 investigadors permanents i uns 150 estudiants de doctorat. Segons l'anàlisi, Catalunya és la regió capdavantera en IA a Europa, "amb capacitat per atreure un elevat volum de fons competitius europeus, especialment en projectes d'innovació per a les pimes i d'aplicació de la IA per afrontar reptes socials".
Participació a l'Horizon 2020
Catalunya participa en un 8,43% dels projectes del programa Horizon 2020, ha assenyalat la UPC. El principal àmbit temàtic de participació català és el d'aprenentatge automàtic, seguit del de visió artificial i processament de llenguatge natural. Alguns dels projectes més rellevants en IA que es desenvolupen a la UPC és el d'"Intel·ligència Artificial per a la Unió Europea (AI4EU)", que marcarà el full de ruta en recerca, desenvolupament i innovació en aquest àmbit a Europa en els propers deu anys.
Un altre dels projectes és el "Cognitive Assistive Social Pet Robots for Hospitalized Children (CASPER)", que estudia l'ús de robots cognitius, assistencials i socials en forma de mascota per reduir el dolor i l'ansietat en nens hospitalitzats durant els seus tractaments clínics.
"Lifelong Universal Language Representation (LUNAR)", una iniciativa per explorar nous mètodes de traducció automàtica de text i veu, perquè ofereixi qualitats similars a les llengües majoritàries i les minoritàries, és un altre dels projectes.
Evolució de l'IA
La UPC ha indicat que s'estima que el 2030 la IA generarà un increment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial i ha destacat la seva contribució a fer que Catalunya es converteixi en un motor europeu en aquest àmbit, a causa de "la llarga experiència en formació i recerca en Intel·ligència Artificial de la universitat".

