La violència policial i els excessos es cobren la vida de deu persones a Colòmbia
Per EFE
Publicat el 12 de setembre 2020

És de nit, dos policies retenen a un home enmig d'una carretera. S'escolta el so del que sembla una pistola elèctrica. “Si us plau, si us plau”, crida el subjecte al qual sostenen tombat amb la cara a terra i amb les mans a l'esquena. “Els està dient que parin!”, sentim dir a les persones darrere de la càmera. El vídeo es talla. Hores més tard coneixem la notícia que l'individu, advocat de 46 anys, ha mort a l'hospital a conseqüència de les lesions produïdes durant la retenció.

Un nou episodi de violència policial ha escandalitzat al món. Aquesta vegada el succés s'ha produït a Colòmbia, on en la matinada del passat dimecres va començar a circular un vídeo de la retenció de Javier Ordoñez, que hores més tard va perdre la vida a causa de la brutalitat policial esdevinguda durant el seu arrest.

Arran d'aquest incident s'ha generat una ona de protestes als carrers a Bogotà i altres ciutats del país que han costat la vida a més de deu persones més en el que ja són dues nits de protestes i fúria que té com a principals sospitosos els propis uniformats.


Un policia dialoga amb manifestants el 10 de setembre a Bogotà.  Foto: EFE

Les manifestacions que van començar el dimecres de manera pacífica enfront del Comando d'Acció Immediata (CAI) de la Policia del barri Vila Llum, a l'oest de Bogotà, en el qual treballaven els dos agents involucrats en la mort d'Ordóñez, van acabar en violents enfrontaments i l'avui qüestionada repressió dels manifestants.

Tràgic Balanç
Després de la caòtica nit del dimecres, en la qual va haver-hi incendis d'instal·lacions policials i autobusos en diversos punts de Bogotà, les autoritats de la capital van informar de la mort de set persones i almenys 379 ferits -entre ells 147 policies-, dels quals 66 van ser impactats amb armes de foc.

A més de les set víctimes mortals a Bogotà, va haver-hi tres morts a Soacha, localitat situada al sud de la capital colombiana.

Familiars dels morts, entre ells una universitària, un missatger, un guàrdia de seguretat i fins i tot desocupats, han aclarit que ells ni tan sols participaven en les protestes i que van rebre els trets quan passaven per llocs on hi havia disturbis.

L'alcaldessa de Bogotà, Claudia López, va criticar amb duresa la resposta de la policia i va equiparar el nombre de ferits per trets als resultats d'un combat. López va qüestionar també l'ús indiscriminat d'armes de foc per part de membres de la policia als qui va demanar de "reconèixer amb humilitat" que va haver-hi "un atac directe a diversos ciutadans".

En la nit del dijous la situació van tornar a repetir-se incidents i una dona de 40 anys va ser atropellada per un autobús robat a Bogotà en una protesta, convertint-se en l'onzena víctima mortal de les manifestacions.

Al gener d'enguany, quan López va prendre possessió, va demanar que la policia i especialment l'Esquadró Mòbil Antidisturbis (Esmad) només fossin utilitzats com a organismes de xoc d'última instància en les manifestacions. Lluny d'això, la policia, criticada pels seus excessos, s'ha vist involucrada en serioses denúncies per violació dels drets humans durant protestes socials.

Comdemna Internacional
L'ocorregut a Bogotà ha provocat la resposta d'organismes internacionals com la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que va condemnar "emfàticament els casos de brutalitat i abús policial".

Antidisturbis s'enfronten manifestants durant una protesta per la mort de l'advocat Javier Ordóñez.  Foto: EFE

En aquesta mateixa línia, el director per a les Amèriques de Human Rights Watch (HRW), José Miguel Vivanco, que segueix de prop el que succeeix a Colòmbia, va assegurar que han rebut "greus denúncies d'ús excessiu de la força per part de membres" de la Policia.

Vivanco va indicar a més que per a prevenir els abusos de la policia colombiana aquesta ha de passar a dependre del Ministeri de l'Interior i no del de Defensa com succeeix actualment.

La resposta de la justícia colombiana
Al rebuig a la violència deslligada pel procediment policial en el qual va morir l'advocat Ordóñez s'hi va unir el fiscal general de Colòmbia, Francisco Barbosa, qui va dir que la recerca del cas la va assumir un fiscal de la Direcció Especialitzada contra les Violacions als Drets Humans. Per a donar-li major abast i rapidesa es va crear un equip de les "més altes qualitats forenses, investigatives i jurídiques per a donar celeritat al procés".

Per coincidència, aquest dijous la Cort Suprema de Justícia de Colòmbia va ordenar revisar l'expedient de la mort del jove Dilan Cruz "per a dirimir en el conflicte entre justícies penal militar i ordinària".

El cas de Cruz va ocórrer al novembre del 2019 en una protesta al centre de Bogotà quan un projectil de perdigons disparat pel Esmad va impactar el seu cap causant-li ferides que li van provocar la mort l'endemà passat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —