Desnonament
Per Guillermo Cabellos i Meritxell Berlanga
Publicat el 10 d’octubre 2020

Aquest divendres, al xamfrà entre Balmes i Aragó s'ha aconseguit una nova victòria del teixit veïnal davant dels fons voltor. Un grup de més de 100 persones s'ha reunit davant de la façana del número 66 del carrer Balmes per aturar el desnonament de la Fady.

A primera hora l'ambient que es respirava entre els responsables de les diferents associacions era d'una certa tensió. Malgrat que el llançament estava previst per a tres quarts de dotze, mai se sap quan pot arribar la policia i establir un cordó. A partir de les 10 del matí la situació s'ha anat tranquil·litzant. No apareixia cap cotxe de policia, mentre que el nombre de veïns anava en augment.

Entre crits i consignes dels veïns, cap a l'hora prevista del llançament ha aparegut, acompanyat per tres mossos, un dels representants més durs de la comitiva judicial. Segons responsables de diferents associacions, el més implacable de tot Barcelona. Llavors han començat les negociacions. Després d'uns minuts d'incertesa, ha arribat la bona notícia: de moment, la Fady es queda.

 

FOTO: Berta Codina

El cas de la Fady s'emmarca en una situació particular. Fa tres anys li van diagnosticar un càncer terminal. Això la va obligar a deixar de treballar com a cuidadora I sense poder pagar el lloguer del pis. Aleshores, es va veure forçada a ocupar un altre immoble del mateix edifici. D'origen hondureny i amb 49 anys, es troba sense papers i amb la impossibilitat d'aconseguir ajuts econòmics i socials. El passat mes de març estava previst el primer intent de desnonament, en el qual la Fady només demanava un marge de temps més gran per poder recuperar-se, fer els tràmits necessaris i retornar al seu país per morir envoltada de la família.

A principis d'aquesta setmana, la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample es va assabentar de la nova ordre de desnonament. Els membres d'aquesta organització, juntament amb d'altres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), han aconseguit reunir nombroses persones per aturar l'esdeveniment. De fet, ahir la Fady va ser operada i avui es trobava en recuperació. Això ha suposat que la gent se sumi també a donar-li suport emocional.

Segons dades de l'observatori DESC, durant el 2019 es van efectuar 1.125 desnonaments a Barcelona. Malgrat que és possible que les dades totals disminueixin aquest 2020 a causa que durant els mesos de confinament no es van dur a terme desallotjaments, també és cert que en aquests mesos vinents es veurà un augment exponencial dels desnonaments. Per posar un exemple, només entre els dies 14 i 18 de setembre van arribar 149 avisos de desallotjament. Per tant, ara mateix només estem veient la punta d'un enorme iceberg.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —