Läckberg defensa la lluita femenina en la presentació del seu darrer llibre a Mèxic - Diari de Barcelona
LITERATURA
Läckberg defensa la lluita femenina en la presentació del seu darrer llibre a Mèxic
Va presentar 'Dones que no perdonen' a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, la més important en espanyol, de manera virtual, a causa de les restriccions per coronavirus

"Volia escriure una història sobre dones que lluiten", expressa la reconeguda escriptora sueca Camilla Läckberg sobre la seva novel·la "Dones que no perdonen", que va presentar aquest dissabte a la Feria Internacional del Llibre (FIL) de Guadalajara, reflex del seu èxit entre els lectors castellanoparlants.
"Estic molt agraïda als meus lectors en espanyol i la calorosa benvinguda que van rebre els meus llibres a Hispanoamèrica. És difícil dir per què (els seus llibres tenen èxit en espanyol), però... ¿Potser als meus lectors en espanyol els agrada Fjällbacka, Faye i els assassinats tant com a mi?", es pregunta l'autora.
Fjällbacka és la ciutat on ella va créixer i es situen moltes de les seves històries protagonitzades per una dona, Faye. No obstant això, Dones que no perdonen deixa enrere aquest lloc i aquest personatge, però sense allunyar-se del gènere "nordic noir" que, ha dit, tant l'apassiona.
Ingrid, Victòria i Birgitta són tres dones que per a la resta del món porten vides normals i perfectes, però comparteixen una cosa: pateixen en secret la tragèdia de viure sotmeses als seus marits. I un dia, quan arriben al límit, planegen el crim perfecte sense ni tan sols haver-se conegut.
Amb les protagonistes d'aquesta novel·la curta, Läckberg deixa clar que volia acostar-se a temes contemporanis i que la toquen a ella directament com a dona. A més va tractar de crear una història empoderant que reflecteixi la venjança de segles de misogínia.
"Jo volia escriure una història sobre dones que lluiten i es vengen dels homes que les van ferir. També va ser molt important per a mi mostrar la solidaritat femenina i la germanor que es genera entre els personatges principals", ha detallat.
Läckberg ha venut més de 26 milions d'exemplars al món, i s'ha posicionat com una de les escriptores més representatives de la novel·la negra, a través dels seus relats, caracteritzats per un ritme àgil i històries de crims ficticis succeïdes a Fjällbacka, lloc que abandona ara potser per prendre un nou rumb.
Al costat d'altres escriptors nòrdics de novel·la negra que són llegits a tot el món, la sueca s'ha encarregat de col·locar aquest gènere en múltiples idiomes i llocs que s'han aferrat als seus relats hipnòtics i els han pres com a propis.
Per això el nordic noir es troba en un bon moment en el qual, a més, per la pandèmia del coronavirus, la lectura està sent un refugi i un alleujament per a persones de qualsevol coordenada.
"Tot i les circumstàncies, crec que s'està fent bé. Llegir és una activitat que un pot fer sol i amb llibres i literatura mai sentiràs soledat o aïllament. El gènere de ficció sobre crims ho està fent bé. Jo soc una gran admiradora de tots els meus companys que escriuen sobre crim i gaudeixo molt descobrint nous tipus dins d'aquest gènere", afegeix.
L'autora va presentar el seu llibre a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, la més important en espanyol, de manera virtual, a causa de les restriccions per coronavirus i a la decisió de l'esdeveniment de no cancel·lar i seguir endavant amb una edició adaptada a les circumstàncies.
"Crec que és una bona idea! En aquests temps desafiadors i difícils hem de trobar diferents i noves maneres de trobar-nos i intercanviar idees i pensaments. Estic molt emocionada i feliç de ser part de la FIL, encara que no tingui una participació física. Estaria genial anar a la fira a la vida real algun dia", conclou Läckberg.

