Laporta: "La situació és dramàtica, el deute és de 1.350 milions"
Per EFE
Publicat el 16 d’agost 2021

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha explicat que "la situació del club és dramàtica, el deute és de 1.350 milions d'euros" en la roda de premsa per exposar les conclusions de la 'due diligence' que s'ha fet per conèixer l'estat de l'entitat. "El Barça té un patrimoni net negatiu de 451 milions d'euros, això és molt delicat. El fons de maniobra també és negatiu en 551", ha afegit en aquest sentit el mandatari blaugrana a l'Auditori 1899.

Segons Laporta, "això forma part d'un 'modus operandi' que se saltava tots els controls de l'entitat, com el fraccionament de les factures del 'Barçagate', i passava el mateix a l'Espai Barça, amb el deute contret i en els departaments d'informàtica i de màrqueting". 

Altres dades que ha revelat Laporta durant la roda de premsa ha estat que les pèrdues del curs 2020-2021 ascendiran fins als 481 milions d'euros, que les despeses seran de 1.136 milions i que l'impacte del coronavirus serà de 91 milions. També ha explicat que "tota la massa salarial esportiva puja a 617 milions d'euros, la qual cosa suposa un 103% respecte als ingressos totals del club".

En aquest sentit, Laporta ha parlat sobre la rebaixa salarial de Gerard Piqué: "Estem satisfets per haver resolt amb Piqué aquesta qüestió i esperem que altres capitans actuïn en aquesta línia, les negociacions s'estan portant bé. Ben aviat, arribarem als acords als quals volem arribar". A més, el president del Barcelona ha volgut advertir que "els 68 milions de reducció salarial que va aconseguir l'anterior junta no són així perquè" se'ls han trobat "en forma de primes de finalització de contracte".

Retrets a la junta anterior

A partir d'aquí, Laporta s'ha posat a enumerar altres aspectes de l'herència rebuda per l'anterior junta directiva, la de Josep Maria Bartomeu. "Vam arribar al club i el primer que vam haver de fer és demanar un crèdit pont de 80 milions d'euros que ens va concedir Goldman Sachs, perquè si no no podíem pagar les nòmines", ha anunciat. "També ens vam trobar que s'havien de fer unes obres urgents al Camp Nou, una cosa de la qual va informar un estudi ja el 2019, per corregir 119 patologies que si no es reparaven comportaven un risc per a les persones. Això ha costat 1,8 milions d'euros".

Altres retrets de Laporta han estat que "l'anterior junta va cobrar per avançat 79 milions d'euros pertanyents al 50% dels drets televisius de LaLiga i els bancs li van cobrar un 9% d'interès per això" i que "s'han fet pagaments desproporcionats a intermediaris". En concret, ha explicat que "hi ha una persona a qui se li pagaven 8 milions d'euros per detectar jugadors a Sud-amèrica". El seu atac a Bartomeu, qui divendres va enviar una carta a Laporta a la que va poder tenir accés EFE, no ha acabat aquí. En una resposta de pràcticament 20 minuts el dirigent blaugrana ha repassat fil per randa les recriminacions que l'expresident va fer sobre la gestió de la nova junta.

"És una carta plena de mentides i feta amb l'esforç de justificar una gestió que és injustificable, és un exercici de desesperació que ell fa en un moment de certa convulsió al barcelonisme. Ningú s'escaparà de les seves responsabilitats", ha sentenciat Laporta.

Refer el projecte perquè sigui viable

"Tant nosaltres com Goldman Sachs hem arribat a la conclusió que cap de les ofertes que diu Bartomeu que hi havia pel 'Barça Corporate' eren favorables per al club. Era tapar forats a curt termini, és molt difícil trobar un inversor que desenvolupi aquests quatre negocis del club de forma conjunta", ha argumentat el president blaugrana.

Bartomeu també es va queixar d'haver perdonat a Neymar 16,7 milions d'euros, cosa amb el que no està d'acord Laporta: "Això no és veritat, és una altra mentida. Vam arribar a la conclusió que amb els riscos que podíem tenir el millor era negociar un acord global". Finalment, Laporta s'ha referit a l'estat del projecte Espai Barça: "Està infravalorat en moltes partides, l'Estadi Johan Cruyff és un exemple d'això, es menyspreava a les seccions i es passaven per alt informes com el de les patologies del Camp Nou".

Així, la seva junta ara està "refent el projecte perquè sigui viable i sostenible econòmicament i afecti el mínim possible als abonats". La intenció és "presentar el finançament en l'Assemblea de setembre, que s'aconsegueixi l'aprovació del projecte a inicis de 2022 i que les obres puguin començar l'estiu del mateix any".

Optimisme quant a la recuperació econòmica

Malgrat tot, Laporta és optimista de cara a revertir la situació del club: "Tenim cinc propostes per ser el patrocinador principal de la samarreta, hem aixecat 525 milions d'euros amb Goldman Sachs amb un interès de l'1,9%, Barça Studios interessa, la situació es revertirà. No existeix la possibilitat de convertir-se en Societat Anònima Esportiva perquè aquesta junta no ho vol".

"Estem convençuts que s'han pres les decisions que s'havien de prendre. El de Messi és trist, però era necessari. Perquè la institució està per sobre de tots. Haguéssim posat tot molt en risc, la situació econòmica és dramàtica", ha insistit Laporta preguntat per la marxa del jugador argentí.

Els detalls de la 'due diligence' els explicarà el director general Ferran Reverter en l'Assemblea General de Compromissaris que se celebrarà el setembre. Allí també s'explicaran quines seran les responsabilitats que la junta de Laporta considera que s'han de demanar a la de Bartomeu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —