Stop Putin
Publicat el 03 de març 2022

“Els russos tenim por de manifestar-nos contra la guerra de Putin”, explica al Diari de Barcelona Leonid Drabkin, coordinador de l’organització ODV-Info, que ajuda les víctimes de la persecució política del Kremlin. Però per a molts valents, per sobre la por hi ha l’afany de demostrar que Putin no representa la voluntat de tot el país. I han assumit el risc de sortir al carrer. 

Al llarg de la primera setmana de guerra, hi ha hagut protestes en unes 90 ciutats russes, i totes elles s’han topat amb la repressió de l’estat, que ja ha detingut a més 7.000 manifestants. “Estem desbordats de trucades denunciant detencions i abusos policials a les comissaries”, assegura Drabkin, “la gent no pot ni sortir sola a la plaça amb un cartell contra la guerra”. 

L’estratègia de guerra russa també juga amb la retòrica, vital per absorbir partidaris a causes immorals. Putin esclafa els ciutadans russos amb el pes del relat oficial, el pes d’una propaganda que intenten combatre plataformes com OVD-Info i que, de cap manera, recull les realitats alienes als interessos del líder rus, com la indignació als carrers del país.

OVD-Info va néixer com un projecte mediàtic amb l'objectiu de combatre la persecució política a Rússia. El mitjà exposa amb els seus articles les violacions del dret a la llibertat d'expressió i, a més, ofereix assessoria legal als ciutadans que pateixen l'autoritat arbitrària i desmesurada del govern.

Des de fa uns mesos, l'organització s'ha convertit en la punta de llança de la causa, perquè l'emblemàtica Memorial ja no hi és. El grup rus pro drets humans més antic del país va ser il·legalitzat a finals de l'any passat, després de ser assenyalat com un “agent estranger”. Estava dins la llista negra del Kremlin, entre tots aquells acusats de ser els putxinel·lis d’altres potències que volen ferir i desestabilitzar la mare Rússia. OVD-Info també hi està fitxada i el seu coordinador confessa al DdB que no li estranyaria que els tanquessin en un dia d'aquests. 


Com de complicat és manifestar-se en contra de la guerra a Rússia?
Ja fa anys que els russos tenim por de manifestar-nos, però cada vegada va a pitjor. I des que va començar la guerra a Ucraïna encara més. Mai no ha estat fàcil protestar contra el Kremlin, no és només una cosa de fa quinze dies. Per això vam néixer nosaltres, per defensar els drets de les persones que volen expressar-se lliurement i ajudar-los legalment. Abans de la guerra, ja rebíem de 10 a 15 trucades al dia denunciant detencions i abusos policials. 

Les protestes pacífiques també són al punt de mira?
És clar. La majoria ho són, de pacífiques. A Rússia no podem ni sortir sols a la plaça per protestar i lluir un cartell de ‘No a la guerra’. Si ho fas i comences a cridar contra el govern, estàs detingut. Tampoc no podem organitzar manifestacions no violentes perquè no ens ho permeten.


"No hi ha cap manifestació organitzada perquè tots els líders de l’oposició estan a la presó o fora de Rússia"


Què argumenta el govern?
A Rússia, si no tens una autorització local no pots organitzar cap manifestació. El problema és que no n’aproven cap, ni una, mai. Per tant, qualsevol protesta al carrer és il·legal, és tractada com una reunió pública sense consentiment. Aquesta situació es va potenciar arran de la pandèmia, quan les autoritats tenien l’excusa sanitària per prohibir qualsevol reunió. Des d’aleshores, hem anat a pitjor.

A què s'exposen els detinguts? Són simples arrestos intimidatoris?
És evident que cada detenció afegeix una mica més de temor a la gent que vol sortir a protestar al carrer el dia següent, així que sí que les podríem considerar intimidatòries. Però van més enllà, perquè la gran majoria de manifestants interceptats passen hores a comissaria i, fins i tot, molts arriben a passar-hi la nit. Ens hem trobat també molts casos que han anat més enllà: molts s'han arribat a passar dies tancats per manifestar-se, alguns fins a 30 dies fins que no se'ls jutja. Al final, gairebé totes les detencions acaben amb una sanció econòmica, però el maltractament físic i psicològic per part dels policies ja està fet. 

Les protestes d'aquests dies permeten afirmar que poble rus està en contra de la guerra?
El que pensem la majoria dels russos no ho sap ningú. No sabem ni quanta gent participa a les manifestacions. Però sí que és cert que les protestes d’aquesta setmana són una bona mostra i sabem que almenys una part important de Rússia no dona suport a la guerra. A més, també hem de valorar que molta de la gent que es queda a casa per por. I cal tenir en compte alguns oligarques que no solen diferir de Putin i que ja han rebutjat la guerra a Ucraïna. A Rússia no som quatre gats els que volem que s'acabi la guerra.


"Rússia no és cap democràcia. De fet, estem vivint els dies més foscos de la nostra història recent"


Ningú no organitza les manifestacions?
No hi ha cap manifestació organitzada perquè tots els líders de l’oposició estan a la presó o fora de Rússia. La gent surt a protestar a l’hora que creu i al carrer que vol, i així és difícil controlar quanta gent hi participa i, també és complicat tenir força. L’únic que sabem segur és el nombre de detencions perquè ho informa la policia, fins ara unes 7.000. 

La desinformació és una de les claus per entendre a qui dona suport a la guerra. A Rússia és fàcil fugir de la propaganda del Kremlin?
Si no tens accés a Internet, no. Al nostre país encara hi ha molta gent que només s’informa per televisió, i a la tele tot és propaganda. Literalment. No hi ha cap canal independent, tots estan supeditats al Kremlin. Per això, a Rússia funciona tan bé la propaganda. Jo, per exemple, ja no tinc ni televisor perquè sé que només em toparé amb publicitat governamental.

No és propi d’una democràcia…
És clar que no. Rússia no és cap democràcia. De fet, estem vivint els dies més foscos de la nostra història recent. Des que va arribar Putin, ens hem anat degradant i tot ha anat a pitjor. Ara ens trobem en el punt màxim quant a repressió i persecució política.


"Ens poden tancar quan vulguin. Ja estem pensant en solucions pel que pugui passar perquè volem continuar ajudant els manifestants"


No deu ser fàcil dur a terme la vostra tasca…
Et trobes amb molts obstacles. Des de fa temps, per al govern som un agent extern que pretén malmetre el país. Estem a la seva llista negra, juntament amb altres mitjans i persones acusades de rebre influència de l’estranger per perjudicar Rússia. Estem en situació de risc perquè al govern no li agrada el que fem. 

Temeu represàlies?
Sí, de fet, tenim ben present que pot passar en qualsevol moment. Ens poden tancar quan vulguin. Ja estem pensant en solucions pel que pugui passar perquè nosaltres volem continuar ajudant els manifestants. Som una organització feta per gent normal que només vol la llibertat d’expressió al nostre país. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —