Avions de Lufthansa
Publicat el 10 de juliol 2020

La crisi de la Covid-19 ha afectat especialment el sector turístic. El confinament i el tancament de fronteres han aturat durant mesos la seva activitat. Malgrat la desescalada i l'obertura al turisme estranger, la por a la pandèmia i l'amenaça d'un rebrot fan molt difícil la recuperació de gran part del sector. Si bé s'han pres moltes mesures per ajudar les grans empreses i per impulsar el turisme nacional, les agències de viatges són les que es troben més afectades per la crisi.

Davant la falta de resposta i de mesures per resoldre la seva situació en particular, unes quantes agències de viatges s'han associat sota el nom #Locosporviajar. La iniciativa agrupa 33 agències concentrades sobretot a Catalunya i especialitzades en el turisme emissor.

Afavorir un model de turisme menys massificat

​​Volen afavorir el model de turisme que promouen, un turisme personalitzat i sovint d'aventura molt individual que posa l’accent en "la responsabilitat, la sostenibilitat i l’ètica, contribuint a conscienciar els nostres clients i donant suport les comunitats locals que visitem". Asseguren que aquest model és més segur pel que fa al contagi de la Covid-19 que altres models més massificats. També expliquen que el Pla d'Impuls al Turisme presentat pel govern el 18 de juny se centra exclusivament en el foment del turisme nacional i la Marca Espanya, sense fer cap referència al turisme emissor ni a les agències dedicades a aquest sector.

Com ha afectat la Covid-19 les agències de viatges?

Denuncien també que només disposen d’ajudes les grans empreses turístiques per fer front a la crisi de la Covid-19 i que aquelles que n'estan patint més les conseqüències són les pimes, les quals representen el 90 % del teixit empresarial. Reclamen "fórmules concretes i urgents per evitar la destrucció d’ocupació i de la nostra manera de concebre el viatge".

Un altre dels problemes amb què s'han trobat és amb el fet que han avançat el pagament a proveïdors per reservar vols, allotjaments, serveis a terra i permisos de visita que ara no es reemborsen. "Aquests pagaments es fan amb molta antelació per tal de garantir el millor preu i servei als clients, però l'emergència actual ens ha deixat desprotegits", explica el comunicat de l'agrupació.

Contacte amb les institucions i demandes concretes

És per això que el 7 de juny van obrir una roda de contactes en la qual sol·licitaven una sèrie de reunions amb diferents institucions per exposar la seva situació. ​​​​#Locosporviajar es va reunir ahir amb la Secretaria d'Estat de Turisme representada per Antonio Nieto Magre, el subdirector de Cooperació i Competitivitat Turística. L'objectiu d'aquestes reunions és garantir la continuïtat de les agències que integren el col·lectiu, les quals donen feina directa a més de 700 famílies, i indirecta, a milers.

Durant la trobada, els representants de les agències de viatges van exposar les seves demandes i es van centrar en dues mesures concretes. D'una banda, demanen suport al govern per les assegurances de viatge, amb cobertures específiques per a la Covid-19 i la realització d'una prova PCR abans de cada viatge. D'altra banda, reclamen més fluïdesa en la relació entre el Ministeri d'Afers Exteriors, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i el sector turístic per tal d'agilitar els protocols que requereixen els viatges a l'estranger.

Des de la Secretaria General de Turisme es veuen amb bons ulls aquestes propostes, segons han explicat fonts presents a la trobada. Nieto ha remarcat que és "primordial garantir la supervivència del sector" i ha ofert la seva ajuda per obrir noves converses entre el col·lectiu i els ministeris de Sanitat i d'Exterior.

#Locosporviajar també té previst reunir-se amb la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i amb la Conselleria de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —