Les pràctiques universitàries en quarantena - Diari de Barcelona

Milers d’estudiants universitaris a l’estat espanyol han vist afectada pel confinament una de les parts més importants dels seus estudis: les pràctiques en empreses, que els permeten obtenir l’experiència real de la feina per la qual estudien. Les mesures limitadores de la mobilitat no només afecten a la seva assistència a classe, sinó que també perjudiquen la seva possibilitat de viure la realitat del seu sector laboral de manera presencial.
Els estudiants lamenten que la situació els farà perdre la part més valorada dins de qualsevol grau, com és viure una de les seves possibles sortides laborals en pell pròpia. El tema en què no tots estan d’acord és la gestió que s’ha fet des de la seva universitat i/o l’empresa de pràctiques.
La Carla Noëlle i l’Oriol Vilalta, estudiants de Negocis i Màrqueting (ESCI-UPF), estan al grup dels afortunats. Afirmen que els han ajudat molt “des dels dos costats”. Tot i així, es troben en situacions molt diferents: mentre que la Carla està teletreballant, a l’Oriol li han ajornat les pràctiques fins, de moment, el juny, però encara res és segur. Respecte la feina a distància, la Carla afirma que “és més impersonal, i una mica frustrant”, ja que li hagués agradat poder conèixer de primera mà la vida a l’oficina.
La Monica Lourerio, que estudia Enginyeria de Telecomunicacions (UVigo), troba insuficient la gestió que s’ha fet del seu cas: havia de començar les pràctiques a distància a principi de maig, però encara no en sap res i, a més ja li han dit que li escurçaran el temps. És de les poques persones que pot afirmar que el teletreball no la perjudica gaire: “M’és igual fer servir el meu ordinador que el de l’empresa”, diu.
Hi ha graus, com el de la Monica o el de la Carla i l’Oriol, que permeten adquirir certa experiència a distància. També és la valoració que fa la Maria Villar, estudiant de Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting (URL), que reconeix que “no és el mateix”, però està prou contenta amb la seva situació, i considera que ha pogut aprendre “tot i les circumstàncies”.
Els estudiants estan vivint les reunions per videotrucada
L’Olivia Ferrer, que estudia Periodisme (UPF), en canvi, mostra el seu descontent respecte la cancel·lació de les seves pràctiques: acabar el grau sense haver-les fet li semblaria “insuficient”, ja que són “l’oportunitat de conèixer com funciona un mitjà de comunicació” abans d’entrar al mercat laboral.
La Laura Martín, del mateix grau, també se sent així: “No acabaré satisfeta la carrera”. Va fer un mes i mig de pràctiques abans que es declarés l’estat d’alarma. Al cap de dos mesos, l’empresa li va anunciar que li donaven les pràctiques per finalitzades. “No m’he sentit molt ajudada per l’empresa ni per la universitat en aquests mesos”, explica, ja que cap dels dos li han comunicat què fer.
Estudis en què les pràctiques són essencials
Dels estudis que més preocupen per la manca de pràctiques són els relatius al sector de Sanitat. Les pràctiques a hospitals de l’Alejandra Barba, estudiant d’Infermeria (EUIT-UAB), i l’Aldara Domínguez, estudiant de Psicologia (USC), han estat cancel·lades des de les seves universitats per evitar que els estudiants s’exposessin al virus, seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat.
Tot i que es considera que en aquests tipus d’estudis les pràctiques són una part essencial, l’Alejandra explica que “no es preveu recuperar-les”, sinó que fan classe virtual i teletreball. “No s’aprèn de la mateixa manera”, raona, així que de cara a l’any vinent ja s’han proposat per un reforç amb cursos pràctics.
La solució que li han donat a l’Aldara és convertir el seu Treball de Fi de Grau en el seu Pràcticum, i ja té previst suplir la falta d’experiència real amb les pràctiques del Màster. No és el cas de tots seus companys d’estudis, pels quals la universitat ha ampliat fins els 30 de setembre el termini per acabar el grau. “No crec que es puguin fer aleshores, tampoc”, comenta l’Aldara.
Convertir les pràctiques en un treball escrit no és només el seu cas: la Carmen Escrig estudia Magisteri Infantil a la Universitat Jaume I de Castelló, i les seves pràctiques es van cancel·lar amb el tancament d’escoles. Des de la universitat, van proposar seguir les pràctiques amb les escoles que feien classes virtuals, però a la seva escola no ho han fet, així que li han fet fer un “projecte on-line”. Afirma que a Magisteri “el més important són les pràctiques”, i que espera poder-les recuperar l'any vinent.
Mesures des de les universitats
En un comunicat publicat per la Universitat Pompeu Fabra es demana col·laboració a les empreses involucrades en les pràctiques, fent la petició que “en la mesura del possible, ofereixin l’alternativa de poder fer pràctiques no presencials o ajornin el període per a més endavant”.
A més, aquesta universitat ha proposat alternatives a les pràctiques presencials, entre les que es contemplen, a part del teletreball, posposar les pràctiques al proper curs o substituir-les per assignatures curriculars. La primera opció podria afectar al temps en què s’haurien de graduar els alumnes, allargant el grau i impedint accedir a estudis de post-grau en els terminis que tenien planificats.
Per intentar evitar això, la UPF ha decidit allargar el curs 2019-20 fins el 18 de desembre, de forma que aquells estudiants que havien de graduar-se al juny puguin completar els crèdits necessaris corresponents a les pràctiques. Aquest solució, tenint en compte que el curs acadèmic comença al setembre, seguiria perjudicant els alumnes, que haurien d’esperar fins el proper curs per a poder accedir a altres estudis, com els màster, en cas de desitjar-ho.
Altres universitats, com la UB, han pres la decisió de permetre l’avaluació de les pràctiques en cas d’haver-se realitzar el 50% de les pràctiques, donant-se per acabades. Això ajuda i facilita que els estudiants es puguin graduar a temps, però perjudica greument el seu aprenentatge, ja que no hauran pogut viure i aprendre plenament de l’experiència.

