"No me hace falta 'na'": les respostes feministes a la cançó Hawái de Maluma - Diari de Barcelona

“Hawái de vacaciones, mis felicitaciones”, és una frase que ha marcat l’estiu de 2020. Forma part de la tornada de la cançó Hawái del cantant Maluma, una de les peces de reggaeton més destacades dels últims mesos. Des de la seva sortida al mercat el 29 de juliol, el videoclip ja té més de 282 milions de visualitzacions i sona en totes les llistes destacades del gènere a Spotify. Al seu temps, són moltes les veus que han qüestionat aquest èxit i han posat l’autor contra la paret, que ha estat titllat de masclista.
Doncs bé, les dones li han donat resposta.
Beatriz Luengo, Ninna, Betzabeth, Andrea Vilchez, entre d’altres, han publicat temes en resposta a la cançó. Després de les múltiples opinions per tractar-se d’una peça masclista, totes elles han pres la iniciativa de respondre al cantant. Ho fan representant el paper de la dona a la qual es refereix la cançó.
Les crítiques consideren que Hawái té una lletra i una història de desamor en la qual l’home destaca la seva possessió sobre la dona. Esmenta que per molt que passi pàgina, ella segueix pensant en ell, menteix als seus seguidors sobre la seva feliç vida i fingeix mentre només vol tornar. Afegeix també frases com “porque el amor no se compra na’” donant a entendre que la dona es mou per interessos econòmics. És a dir, es planteja un enfocament on l’home és el centre i la dona li ha d’anar al darrere, incapaç d'agenciar-se de la seva pròpia vida. A banda de la lletra, el videoclip també ha generat furor perquè la protagonista de la història presenta una bellesa molt canònica i apareix en roba interior —com no— i objectivitzada.
Davant d'això, diverses cantants com Beatriz Luengo, Andrea Vilchez, Ninna i Betzabeth han decidit respondre el cantant. Prenen el rol de la dona de la cançó i expliquen la seva versió, una versió que, per cert, no sempre té veu en les lletres del cantant. “A mí no me hace falta na’, realmente na’ de na’”, canta Andrea Vilchez. “Hawái de vacaciones, feliz por mil razones. Perfil falso en instagram pa’ que no vea como me chequea”, entona Beatriz Luengo. “Me resulta triste que pienses que todo lo que publico en redes es para darte celos”, replica Ninna. I, com elles, més artistes s’han sumat a la iniciativa.
No és la primera vegada que Maluma genera indignació per les lletres masclistes de les seves cançons. “Cuatro Babys” i “Mala Mía” són altres exemples. Tot i això, cal dir que el masclisme no és un tret exclusiu del reggaeton. Trobem múltiples exemples de masclisme en cançons de tots els gèneres musicals: des del rock fins al pop o l'indie. Fixem-nos en les lletres de "Run for Your Life" de The Beatles, "Every Breath You Take" de The Police, "Blurred Lines" de Robin Thicke i Pharrell i "I used to Love Her" de Guns N' Roses. Són només una petita representació de la llarga llista d'exemples. En veritat, el patriarcat és tan transversal que arriba a tot tipus de música, malgrat que sovint el classisme i racisme implícit de la societat fa que ens fixem o estigmatitzem molt més un tipus de cantants i no uns altres. Artistes com Lola Íngo, Karol G, Becky G, Natti Natasha, Anna Mena o Sofia Reyes són una bona mostra d'artistes que fan lletres des del punt de vista femení. La seva presència al sector sumada a la consciència de gènere que la societat va adquirint visibilitzen el masclisme i desestigmatitzen el reggaeton.

