David Lafuente: "El Let's Festival vol posar de relleu les sales de concert" - Diari de Barcelona

David Lafuente
Director del Let's Festival
"El Let's Festival vol posar de relleu les sales de concert"

Una quarantena de bandes repartides en 25 nits formen part del cartell de la 19a edició del Let's Festival. El cicle de concerts s'ha consolidat a l'Hospitalet de Llobregat i porta les seves actuacions a quatre sales de la ciutat: la Sala Salamandra, la Sala River, l'Espai Zowie i el Pumarejo.
El director del Let's, David Lafuente, atén el Diari de Barcelona la mateixa setmana de l'inici del festival per valorar l'edició de 2024. Al cartell hi ha noms com La Habitación Roja, Iván Ferreiro i El Columpio Asesino. També destaca la presència de diferents formacions internacionals.
Demà comença el Let's Festival. Tot a punt?
Sí, ja ho tenim tot a punt. Més que un festival és un cicle de concerts. Tenim 47 grups en total, o sigui que ens ho hem de prendre amb paciència. Aquest any hem canviat una mica les dades perquè ens agrada que el festival sigui al març, però com hi ha Setmana Santa hem mogut l'inici al 16 de febrer.
Teniu una quarantena d'artistes programats.
Portem 19 edicions i hem anat fent el festival que volíem. Al principi es feia a la sala Salamandra un cap de setmana i, amb el temps, hem anat ampliant en espais amb la idea que sigui un festival de l'Hospitalet que es fa a les sales privades que programin música en viu. Tot això ho hem fet amb la idea de posar l'Hospitalet dins el mapa durant els mesos de febrer i març.
"Tot això ho hem fet amb la idea de posar l'Hospitalet dins el mapa durant els mesos de febrer i març"
Per tant, l'augment de sales no només és degut a un tema de manca d'espais?
Nosaltres el que volem és posar les sales al centre perquè són els espais ideals per sentir música. Sonen molt bé, tens l'artista proper i tenim la sensació que la vivència que et fa un concert a una sala no és comparable a la de cap altra. Volem posar en relleu aquests espais i ajudar-los a fer que tinguin una bona programació i que, gràcies al Let's, hi passin artistes de certa importància, inclús internacionals, que potser d'altra manera no tindrien.
The Crab Apples actuaran en un doble concert amb Iván Ferreiro
Quina valoració fas del cartell d'enguany?
Estem molt contents. Pensem que ha quedat un programa molt variat pel públic jove i adult. Hi ha grups històrics dins la música alternativa com poden ser el Columpio Asesino, que està fent gira de comiat, o Iván Ferreiro que casualment va ser el primer artista de la primera edició i que enguany el tanca. També hi ha propostes joves com la Élite, la Paloma o Eddi Circa que ja tenen cert volum. I després hi ha totes aquestes bandes que nosaltres sempre diem que és l'acte, que més ens agrada programar, que són aquestes més desconegudes que pensem que tenen molt futur.
És l'edició més internacional. Què suposa això per a vosaltres?
Ens ho hem proposat com a objectiu de futur. Aquest any hem incorporat més artistes internacionals. Tenim quatre artistes de fora com els britànics BDRMM, Clap Your Hands Say Yeah o Fujiya & Miyagi.
"Des del 2018 intentem portar sempre alguns artistes internacionals"
Per tant, fins ara, el Let's estava enfocat en artistes nacionals?
Nosaltres, pel que fa a programació, ens sentíem molt còmodes treballant amb els artistes estatals, posant l'accent a Catalunya. Però sí que, de tant en tant, vèiem algun artista de França o Anglaterra que ens semblava interessant i el portàvem. Llavors, des de 2018 intentem tenir alguns artistes internacionals.
La banda El Columpio Asesino tocarà el dissabte 24 de febrer
També busqueu la barreja entre grups nous i bandes més consolidades.
Aquesta combinació és força bonica. Per exemple, la programació del Columpio Asesino amb Melenas, que són dues bandes de Pamplona i una sembla el relleu natural de l'altre. Els trobo certa similitud i és bonic. També tenim el concert de Niña Polaca amb La Niña Paracaídas que tenen la mateixa connotació de nom del grup.
"Sempre tenim la mirada d'aprofitar el grup amb més convocatòria perquè el públic descobreixi els altres"
Posem molt l'accent en aquestes segones bandes que acompanyen. Això ens ho ha ensenyat el passat. En aquests 19 anys hi han passat Vetusta Morla i Love of Lesbian quan eren grups que començaven i ara són de les més rellevants de l'escena.
Crida l'atenció que quasi tot siguin dobles concerts. És per alguna raó concreta?
Aquesta és la nostra idea i, de fet, tenim un problema amb els timings perquè les sales viuen de les sessions de bar musical o discoteca. Això fa que no puguem tenir tres bandes per nit, que és el que ens agradaria. Tenir el grup més nou, l'emergent i el consolidat. Sempre tenim la mirada d'aprofitar el grup que té més convocatòria perquè el públic descobreixi els altres. Amb les primeres edicions del festival sí que ho aconseguíem.
Per primera vegada, el Let's passarà un documental. Per què heu apostat per aquesta oferta?
Té a veure amb la nostra història. És un documental centrat en la figura del DJ Amable, que és d'aquí l'Hospitalet. Durant els anys noranta quan va començar la cultura de club de barrejar les guitarres a nivell de dj i després sessions de guitarres per ballar, on es troba el rock amb l'electrònica, l'Hospitalet va ser una pedrera de dj's gràcies a Districto Local, a la Saco, abans de traslladar-se a la sala Celeste, que ara és Razzmatazz. Llavors és un documental que té a veure molt amb nosaltres i que té tot el sentit que hi sigui. Al principi, al Let's treballava amb aquest tipus de música, i per això té tot el sentit haver posat el documental a la programació.
El DJ Amable i la seva sessió de "tardeo" seran el tancament del Let's Festival 24
I després d'això hi ha una sessió de "tardeo".
Serà el mateix Dj Amable el que farà la sessió fins a la mitjanit. Els que vinguin a primera hora podran veure el documental que gairebé durarà dues hores i, a partir de les 19h, tindrem la sessió.
Com has vist progressar el Let's Festival en aquestes 19 edicions?
Hem tingut un creixement sostenible. A vegades hem tingut la sensació de converitr-lo en un festival de gran espai, però ens han tirat molt aquestes idees d'ajudar les sales. També entenem que és un model més sostenible i s'adequa més al que es necessita ara. També volíem evitar ser com els macrofestivals. Allò que en tres dies venen molts grups, camines amunt i avall i al final no acabes de veure res.
"Volíem evitar ser com els macrofestivals. Allò que en tres dies venen molts grups, camines amunt i avall i al final no acabes de veure res".
Ens hem decidit per un festival més amigable amb els grups i que puguin fer els seus sets complerts. Hi ha entrades dels 10 fins als 25 euros i amb el que et costaria un gran festival, pots agafar quatre o cinc concerts en les diferents sales. Hi ha des de les 800 persones de Salamandra, fins a les 80 de River.
L'any que ve feu 20 anys. Hi penseu?
Sí, perquè el Let's és un festival amb bastant volum i, mentre estem tancant el festival del moment, ja pensem en el següent. Al 2025 celebrem 20 edicions i creiem que he de fer alguna cosa especial, alguna cosa sonada.

