Gairebé la meitat de les persones LGTBI a Espanya evita agafar de la mà a la parella en públic per por - Diari de Barcelona

DIA CONTRA LA LGTBIFÒBIA
Gairebé la meitat de les persones LGTBI a Espanya evita agafar de la mà la parella en públic per por
Prop d'un 60 % considera que el govern espanyol no combat prou la intolerància, segons una macroenquesta europea
El 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut va treure l’homosexualitat del llistat de les malalties mentals. Per commemorar aquest avanç en els drets de les persones LGTBI, cada 17 de maig es celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. Tot i ser Espanya un dels països més tolerants amb el col·lectiu LGTBI segons l’enquesta Eurobaròmetre de 2019, encara queda molt camí per recórrer.
Gairebé un 50% de les persones LGTBI a Espanya evita agafar de la mà a la seva parella en públic por a ser atacat o assetjat, segons una macroenquesta de l'Agència Europea dels Drets Fonamentals (AEDF). L'estudi revela que un 40% d'aquest col·lectiu a l'estat espanyol pateix assetjament i prop d'un 20% se sent discriminat a la feina. Tanmateix, només un 11% dels enquestats a Espanya van denunciar a la policia atacs físics o sexuals per ser LGTBI, mentre que gairebé un 20% no ho van fer per por a un tracte homòfob per part dels cossos policials. Gairebé un 60% dels enquestats considera que el govern espanyol no combat amb eficàcia els prejudicis i la intolerància contra aquest col·lectiu.
Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’Observatori contra l’Homofòbia de Barcelona, assenyala que tot i estar tancats a casa, les violències físiques i psicològiques contra el col·lectiu no paren. “Hi ha persones LGTBI que estan confinades amb el seu maltractador i que estan patint ara violència homofòbica i violència de gènere.” Carrer també destaca les complicacions econòmiques que generarà: “El col·lectiu LGTBI ja és un dels més vulnerables a l’atur, llavors la crisi del coronavirus els hi posarà en una situació encara més precària.”
Carrer explica que tot i les complicacions degudes al confinament, l’Observatori ha treballat de forma telemàtica per organitzar un conjunt d’activitats virtuals de sensibilització en aquest dia de lluita contra la violència LGTBIfòbica.
#17deMaig, és el Dia Internacional Contra l'LGTBI-fòbia, des de l'OCH estem preparant un munt d'activitats.
— Observatori contra l'homofòbia (@OCL_H) May 15, 2020
Us proposem que traieu les vostres banderes #LGTBI i les feu onejar i ens envieu les vostres fotos o vídeos sota l'etiqueta #PassejaLaBandera? o #PaseaTuBandera? pic.twitter.com/LHg8Tks6r6
Un col·lectiu assetjat a tota la UE
L'AEDF ha detectat que "una proporció significativa" del col·lectiu LGTBI a la Unió Europea pateix assetjament i violència, entorn del 40% segons l'enquesta. Les persones transsexuals o intersexuals pateixen més atacs físics o sexuals que la resta dels enquestats, un 17% i un 22% respectivament. L'agència alerta de "l'alta taxa de discriminació" a la feina contra el col·lectiu LGBTI a la UE. Entorn d'un 20% en pateixen, segons l'estudi.
A més, l’estudi considera "alarmant" l'alt nombre de persones que es veuen obligades a amagar la seva orientació sexual o identitat de gènere. Prop de la meitat dels enquestats a la UE gairebé mai són oberts sobre això i un 60% eviten agafar de la mà a la seva parella en llocs públics.
Amb gairebé 140.000 participants en tota la UE, aquesta és l'enquesta més gran que s'ha fet a escala europea sobre la situació del col·lectiu LGTBI. L'Agència considera que demostra el poc progrés en els darrers set anys. "Massa persones LGTBI continuen vivint a l'ombra amb por de ser ridiculitzades, discriminades o inclús atacades", alerta el director, Michael O'Flaherty.
L'AEDF assegura que els resultats també suggereixen que, entre generacions, cada cop menys joves enquestats amaguen ser LGBTI a l'escola. Així celebren que es tracti més aquest tema a les aules. Ara bé, l'escola està lluny de ser un entorn segur per als estudiants LGTBI a Europa. Un 45% dels enquestats d'entre 15 i 17 anys hi han patit discriminació.
143 denúncies el 2019
El Departament d'Afers Socials i Famílies ha informat que el 2019 es van instruir 143 denúncies per LGTBIfòbia, de les quals 117 van ser investigacions penals, tres denúncies laborals i 23 denúncies administratives. A més, es van comptabilitzar 157 incidències, que fan referència a fets discriminatoris que no són denunciables per via penal o administrativa. De la seva banda, l'Oficina de No Discrminació de Barcelona ha obert 18 expedients per discriminació per raons lgtbifòbiques, cinc dels quals durant el confinament.

