Orban
Per ACN
Publicat el 25 de juny 2021

Els líders de la Unió Europea han pressionat el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, durant el debat en la cimera sobre la llei que s'ha aprovat al parlament del país que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles.

Segons apunten fonts comunitàries, la discussió ha arribat a ser "fins i tot emocional" amb els 17 líders europeus que han signat aquest dijous una carta en defensa dels drets LGTBI argumentant que la norma va en contra dels valors de la Unió Europea. Molts han estat els líders que en arribar a la cimera han criticat la llei hongaresa, però ha estat el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, el que ha anat més enllà. "Si Hongria no retira la llei, que marxi", ha suggerit.

Segons fonts comunitàries, durant el debat molts líders han expressat la seva "preocupació" sobre la llei d'Hongria, que consideren contrària als valors de la Unió Europea. En aquesta línia, fonts diplomàtiques espanyoles apunten que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha remarcat en la seva intervenció que és una qüestió "de valors molt important" i de drets fonamentals.

En la seva intervenció, Orbán ha insistit que la llei no és contrària al col·lectiu LGTBI, sinó que aborda "l'educació dels nens". Al final del debat, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat la "primacia" de la llei europea. La Comissió Europea està estudiant possibles noves mesures contra Hongria per la norma.

Seguir pagant Turquia per contenir refugiats sirians

D'altra banda, els caps d'estat i de govern de la Unió Europea insten la Comissió Europea a presentar "sense retards" una proposta per continuar pagant a Turquia per contenir refugiats sirians i impedir així que arribin a territori europeu. En les conclusions de la cimera europea, els líders celebren la desescalada en les tensions al Mediterrani Oriental i insisteixen en "reforçar" la cooperació amb Ankara "en àrees d'interès comú" però amb "condicionalitats".

El text també apunta a la necessitat d'abordar les "dificultats actuals" en la implementació de la unió duanera i altres qüestions "d'interès mutu" com la salut pública, el canvi climàtic o la lluita contra el terrorisme, a banda també de la migració.

Text per Nazaret Moreno

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —