UE
Per EFE
Publicat el 17 de febrer 2022

Els líders de la Unió Europea (UE) mantindran avui una trobada informal per abordar la crisi causada pel reforç militar rus vora Ucraïna, abans de la cimera que tenen prevista a Brussel·les amb els caps d'Estat i de Govern de la Unió Africana (UA).

La UE considera que hi ha "senyals encoratjadors" però també contradictoris en l'aparent desescalada russa a la frontera d'Ucraïna, i espera que el Kremlin confirmi que aposta per la via diplomàtica per resoldre la crisi i evitar sancions sense precedents, segons ha fet patent aquest dimecres en un debat en el Parlament Europeu.

"Estem preparats per actuar però, sobretot, ho estem per continuar negociant per trobar una solució a la pitjor crisi que hem vist des de la Guerra Freda i que no ens afecta només a nosaltres sinó a tota la humanitat", ha dit l'alt representant comunitari per a Afers exteriors, Josep Borrell, en el debat celebrat a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg (França).

Considera preocupant la votació de dimarts a la Duma russa a favor que el president rus, Vladímir Putin, reconegui la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna. I que romanen des del 2014 controlades per separatistes prorussos.

En el mateix debat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar prudentment optimista davant la possibilitat d'arribar a una solució negociada i sense violència. "Crec que la diplomàcia encara no ha dit les seves últimes paraules”, va considerar, després de l'anunci de Moscou que procedia a retirar algunes de les tropes que manté al costat d'Ucraïna, encara que va deixar clar que “ara els fets han de seguir a aquestes paraules”.

Reacció "robusta i ràpida"

La presidenta de l'Executiu comunitari ha assegurat que en cas que Rússia ataqui Ucraïna es trobarà amb una "reacció robusta i ràpida" de la UE i els seus aliats, amb "perspectives nefastes per a l'economia russa i la seva modernització”.

L'alt representant i la Comissió Europea han preparat un paquet de possibles sancions a Rússia que inclouen àmbits com les finances o l'energia, i l'aplicació de la qual han de decidir els Estats membres en cas que constatin una nova agressió russa a Ucraïna.

Per part seva, Charles Michel ha indicat que el comportament agressiu de Rússia és amenaçador per a Ucraïna, però també per a "la pau i la seguretat a Europa".

El president del Consell Europea ha recordat que aquesta setmana la UE ha aprovat un paquet d'ajuda financera a Ucraïna de 1.200 milions d'euros i ha proposat "posar en marxa una conferència de donants per a donar suport a l'economia ucraïnesa".

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —