Lildami
Per ACN
Publicat el 29 de gener 2021

Damià Rodríguez, 'Lildami' (Terrassa, 1994), publica divendres el seu segon disc, 'Viatge en espiral' (Halley Records), una reflexió sobre la "vida, l'amor i deixar anar" des de la música urbana amb producció del Sr.Chen i a través d'una dotzena de temes.

Segons ha explicat en una entrevista a l'ACN, tenia la idea de fer un disc amb cançons diferents de les de l'àlbum anterior, de manera que aquest és "una evolució", amb lletres "més madures" i on ha arriscat més en el terreny rítmic i instrumental. "Hem anat a jugar i apostar fort i fer el que realment volíem", ha dit el músic, que té com a data "teòrica" de l'inici de gira a partir del 27 de març.

En l'àmbit temàtic, ha destacat que, a diferència del primer, 'Flors mentre visqui', que parlava més de la mort, "aquest parla més de la vida, d'estimar i d'aprendre a deixar a anar". De fet, el disc inclou bastants més cançons de "desamor", que és el que la vida li ha portat en els dos darrers anys, però també la celebració de la vida.


Ara bé, també hi ha el sentiment "d'estar a la merda", però des de l'empoderament i des de la reflexió que des d'aquest punt "només es pot anar a millor", i que tot passa a la vida. Pel que fa a l'efecte de la pandèmia, ha assenyalat que és innegable la seva petjada, tot i que no centra el disc. Tanmateix, el confinament i la pandèmia li han permès fer un exercici d'introspecció i de treballar més la seva forma de pensar.

Pel que fa al procés de composició, ha destacat que li queden "reminiscències" al cap i coses que l'han influït, així com el seu gust per les pel·lícules de ciència-ficció i les distopies. "Són coses que tinc en el meu bagatge i en el meu imaginari", ha afegit.

Un disc "molt més variat"

En el terreny sonor, Lildami ha defensat que han portat el disc "a un altre nivell", de manera que és "molt més variat" que el primer. Hi ha rap, trap, una havanera, temes futuristes i altres de rap clàssic, de manera que al final "és molt difícil" definir el seu estil. El resultat és un disc "més trencador i arriscat".

Portada del disc

Pel que fa al títol, ha dit que respon a la mirada a la vida des d'una visió tridimensional. Ha explicat que hi ha persones pensen que la vida és "com un cercle" que es va repetint, on els fracassos fan tornar al punt d'inici. Ara bé, si aquesta imatge es mira en tres dimensions es veu com una espiral que no retorna al punt de partida. "El que canvia en la història és la persona i les experiències que ha viscut", diu el raper.

Col·laboració amb Albert Pla

Una de les col·laboracions més destacades del disc és la d'Albert Pla, que, segons explica el músic, va enviar un missatge al seu equip de premsa dient que n'era fan. "Amb el meu morro, li vaig trucar i em va convidar a casa seva", ha relatat. El músic ha defensat que Pla és una "referència" i forma part de la cultura catalana. A l'hora de treballar junts es van entendre "molt bé", en ser dues persones molt iròniques i riure's d'ells mateixos, ha dit.

A banda de Pla, el raper de Terrassa va avançar una havanera LGTBI cantada amb el grup Arjau i la plana major de l'urban català. En concret, el disc compta amb la producció de Sr. Chen a deu de les dotze cançons i del productor Pau Romero a 'Provença' i 'Ramiro', a més a més, també hi ha les col·laboracions de La Casa Azul, Marta Mas, Mi Amargo i del mateix Sr. Chen i de l'Emotional G, que també l'acompanyen en directe.

Pel que fa a la situació actual, ha dit que si bé és molt difícil governar un país, "no esperava tenir polítics que estiguessin tan poc a l'alçada". Sobre la situació de la cultura, ha lamentat que ha estat "un any de merda" perquè ha perdut la gira del 2020 en la qual va treballar tot 2019, però "podria estar pitjor", ja que el seu cas és una excepció entre grups que no han tingut la mateixa sort.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —