La llei audiovisual queda ajornada i es reobren les negociacions per una quota de producció en català
Per ACN
Publicat el 22 de setembre 2021

El govern estatal va ajornar l'aprovació de la llei audiovisual i va reobrir les negociacions amb l'executiu català i el grup parlamentari d'ERC després de la polèmica que va suscitar el fet que l'esborrany no preveiés un percentatge obligatori per a la producció en català. Fonts de la Moncloa van confirmar que la norma s'havia d'aprovar al Consell de Ministres d'aquest dimarts, però que a última hora va saltar de l'ordre del dia. En paral·lel, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va explicar dimarts a la tarda que el grup parlamentari d'ERC havia reobert la negociació per aquest tema, així com que també ho va fer l'executiu català en converses amb el seu homòleg estatal.

Precisament, la portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, va proposar aquest dimarts que tots els partits que defensen el català facin "front comú" d'oposició al projecte. En roda de premsa, Vilalta assegurava que l'esborrany de la llei és un "atac" cap el català i que aquest s'ha de "protegir". La republicana va prometre que ERC "batallarà a tot arreu" per frenar la iniciativa que té una visió "centralista" i "uniformadora de l'Estat únic". Vilalta apostava per pressionar perquè aquesta llei canviï i s'acceptin les modificacions que els grups plantegin per protegir el català. Considera que aquest posicionament hauria d'anar més enllà de l'independentisme i arribar als comuns i al PSC.


La polèmica a l'entorn de la llei audiovisual es desencadenava aquest dilluns, després que es fes públic l'esborrany. El sector audiovisual va advertir de les conseqüències d'una norma que no prevegi una quota de producció en català i el mateix president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Lopacher, va criticar que l'avantprojecte ara aparcat no recollia cap de les al·legacions efectuades per l'entitat referides a llengua, producció audiovisual, finançament de la CCMA i competències del regulador català.

També es va pronunciar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, qui veu "imprescindible" que la nova llei espanyola de comunicació audiovisual protegeixi la llengua catalana i el sector audiovisual de Catalunya. Durant un acte de celebració dels 1.000 números del suplement 'Cultura/s' de 'La Vanguardia' aquest dimarts, la consellera va esgrimir que la normativa ha d'incorporar la "regulació necessària" perquè el sector audiovisual pugui aprofitar tot el seu potencial. Garriga va demanar que es modifiqui el projecte de Llei de Comunicació Audiovisual, per tal que Catalunya "esdevingui un referent a nivell internacional". En l'acte també hi van participar el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —