Les llibreries sumen pèrdues en ple ‘boom’ - Diari de Barcelona
Negocis tancats
Les llibreries sumen pèrdues en ple ‘boom’
Els llibreters se senten enganyats pel Govern i preveuen doblar pèrdues després de la pròrroga de les restriccions al comerç

Les llibreries són cultura i, per tant, un bé essencial. O almenys així les considerava la Generalitat en un acord signat el setembre, que blindava el sector cultural. Ara, però, el Gremi de Llibreters denuncia que “l’han incomplert” i se senten enganyats. Com en qualsevol altre comerç, les llibreries de menys de 400 metres quadrats han de tancar els caps de setmana i, aquelles que siguin més grans, ho han de fer els set dies de la setmana. Això, deixant enrere un any record en què s’han obert 16 llibreries a tot Catalunya.
“És incomprensible que teatres i cinemes estiguin oberts i nosaltres no”, afirma Marià Marín Torné, secretari tècnic del Gremi de Llibreters al Diari de Barcelona. Des de la patronal creuen que és un error fer-los tancar perquè, diuen, des del maig “han complert, sense sancions, amb unes restriccions molt dures”. “El Govern ha badat perquè no ha canviat cap circumstància de la nostra realitat”, diu Marín. La pròrroga de les mesures anticovid tindrà un gran impacte negatiu, diuen, en un any en què les pèrdues acumulades del sector calculen que se situen entre el 15 i 20%. “Ara ens fa por doblar aquestes pèrdues”, rebla el secretari de la patronal llibretera.
Tancar la paradeta
Fins i tot establiments amb tanta solera com la Llibreria Altaïr pateixen els estralls de les restriccions. ”Si ja estàvem morts ens ha acabat de rematar”, explica al DdB Helena Bernadas, directora de la llibreria. Des de fa dues setmanes tenen tancat al públic, que només pot anar-hi a recollir comandes. “La venda online és irrisòria: fem dues o tres vendes al dia”, diu Bernadas. La facturació, expliquen des d’Altaïr, els ha baixat un 80%. “Han fet parar l’economia del país amb mesures aleatòries, perquè els negocis amb més de 400 metres quadrats permeten la venda espaiada si controles l’aforament”, explica Bernadas.
Des de @Llibreterscat volem mostrar tot el nostre suport a totes les llibreries de més de 400m2 que NO PODEN OBRIR ni adaptant l'espai a les mesures #COVID19. ?
— Gremi de Llibreters (@Llibreterscat) January 19, 2021
No defalliu. Estem amb vosaltres. ??
La cultura és segura. Ara i sempre.#laculturaessegura #coronavirus #catalunya pic.twitter.com/6D7M7j7VJ2
Els llibreters que només tanquen el cap de setmana també se’n ressenten: “Perdem una part molt important de les vendes, que són el cap de setmana”, explica Oriol Llinart, llibreter de Nollegiu, al Poblenou. “S’han pres mesures de forma incomprensible”, diu. Tampoc troba coherent que se’ls consideri essencials “un dia sí i el següent no”.
Aquest cap de setmana que tornarem a tenir les llibreries tancades ? pot ser un bon moment per:
— Llibreries Obertes (@obrimllibreries) January 22, 2021
? Fer la compra a la web de la teva llibreria favorita
? Fer una llista de desitjos de llibres que voldràs tenir
? Pensar a qui li regalaràs un llibre enguany#llibreriesobertes
L’altra cara de la moneda
Moltes altres llibreries han pogut sobrevolar els obstacles de la pandèmia. És el cas de la llibreria +Bernat, des d’on han assegurat haver tingut una bona entrada d’any i trobar-se, actualment, en una posició “una mica millor que la de l’any passat”. Montse Serrano, la llibretera del local, afirma que “feia molt temps que no veia gent emportant-se 3 o 4 llibres”, i que la pandèmia ha acostat llibreters i clients. “Com que venir a comprar és el moment d’oci, es creen unes tertúlies de literatura a la botiga que normalment no es creen mai”.
El vent ha bufat de cara pel que fa a la llibreria +Bernat, amb més de 30 anys d’experiència en el sector. Però d’altres acaben de començar. “Les condicions no són favorables, però els resultats estan sent positius.” Són paraules del Sergio, que, juntament amb la seva companya Azra, s’ha llençat a obrir una llibreria en plena pandèmia. Anomenada Fahrenheit 451, la llibreria porta oberta des de l’octubre. Tot i les restriccions d’aforament i de mobilitat els llibreters de Fahrenheit afirmen estar tenint “resultats molt positius”.
El fet que el sector del llibre sigui considerat cultura, també ha comportat una sèrie d’ajudes governamentals que, segons Lledó “estan fent que les llibreries puguin sobreviure”. La Montse afirma que les subvencions “han estat molt necessàries”, cosa que ha contribuït amb el bon tancament d’any de +Bernat. “Sense aquestes ajudes hauríem sortit d’aquesta pandèmia més tocats, però n’haguéssim sortit: hi ha una sèrie de situacions que hem suportat molt bé”. La incertesa creix, però, gairebé a la cresta de la tercera onada. “Veurem si aquestes ajudes es mantenen aquest nou any”, diu la Montse. “Haver perseverat, per nosaltres és un triomf”.
La ‘bogeria’ de començar en plena covid
L’Azra i el Sergio han decidit, en plena pandèmia, donar vida a una nova llibreria: Fahrenheit 451. “Ha estat complicat”, reconeix el Sergio, “sobretot perquè no podem fer activitats per atraure la gent, ni hem pogut fer inauguració”. Tot i això, el llibreter afirma estar “content, sobretot amb la resposta de la gent del barri”. Diu que apostar per la localitat ha estat la seva manera de fer-se un lloc al mercat.
Fahrenheit 451 porta en funcionament des de l’octubre. Davant una empresa tan incipient, els dubtes i la incertesa formen part de la quotidianitat. “Procurem anar dia a dia i no tenir expectatives”, assevera Lledó, “si sobrevivim ja ens podem donar per contents”.

