Escola de Girona
Publicat el 09 de setembre 2020

“He passat una nit de merda, per la tensió i tot plegat... Estic saturat, al·lucinant”, diu A.M.Z. (acrònim per mantenir el seu anonimat), després del tuit que va piular dimarts a la nit, des d’un compte gairebé anònim, i que ha tingut molt ressó en qüestió d'hores.

Aquesta és la història d’un mestre de primària de Girona que acaba de perdre la seva feina per, segons explica, seguir els protocols establerts en cas de ser possible positiu de Covid-19. 

Aquest dimecres a la tarda li han arribat els resultats de la PCR: és negatiu.

El Diari de Barcelona ha pogut parlar amb aquest testimoni d’un fenomen que s’està començant a veure arreu de Catalunya: professors interins que, just abans de començar el curs ocupant una nova plaça, s’han vist obligats a demanar la baixa per coronavirus (o, en tot cas, símptomes compatibles) motiu pel qual han perdut la seva feina.

Crònica d'una feina perduda

Divendres passat, A.M.Z. va ser nomenat amb una vacant a una escola de Girona per a tot el curs. Aquella mateixa tarda, es va presentar al centre per veure l’escola i començar amb els preparatius. Emperò, la nit de diumenge va començar a trobar-se malament, i va despertar dilluns amb 37,5 de febre. De seguida va trucar a la direcció de l’escola, que el van indicar que es posés en contacte amb el 061. A continuació, el procediment habitual: informar-se al CAP, programar una PCR i sol·licitar una baixa d’incapacitat temporal.

Des d’aquell moment, havia de començar la quarantena. A les vuit del matí A.M.Z. va haver d'enviar la baixa i la credencial corresponent al centre docent, tot i així, després va participar en una presentació telemàtica amb els companys. “Jo estic a casa sense la seguretat que estigui malalt; estic obligat a fer quarantena”, explica.

Ahir dimarts A.M.Z. va acudir a fer-se la PCR, i només tornar a casa, rep la trucada del Departament d’Educació, que li comunica que, com va entregar la baixa el mateix dia que s’incorporava a treballar, ells no estaven legitimats donar-li l’alta ni contractar-lo. Insistint en la impossibilitat d’això, li diuen que “el Departament i la Seguretat Social tenen com un tracte, pel qual la SS no els deixa contractar si presentem la baixa el mateix dia que iniciem la feina”. 

És a dir, que A.M.Z. perd la seva feina, i, de rebot, la seva plaça d’interinatge. A més a més, ha perdut el dret a l’atur sencer, donat que va cancel·lar la cita prèvia que tenia perquè ja havia aconseguit feina.  A.M.Z. no va trigar en posar-se en contacte amb els sindicats, com USTEC Girona, i a publicar el tuit per “desfogar-se”, que s’ha fet viral.

No és un cas particular

Però A.M.Z. no és l’únic que ha patit una situació com aquesta. Ramon Font, d’USTEC (Unió de Sindicats de Treballador/es de l'Ensenyament de Catalunya), assegura al Diari de Barcelona que el sindicat ha detectat una cinquantena de casos similars. Remarca, a més, que recentment Salut es queixava que només un 45% dels positius o contactes estrets respectaven la quarantena, i que, “si aquestes 50 persones haguessin trencat la quarantena al prendre possessió del seu lloc de treball, tenint feina fins el 31 d’agost, hagués suposat un problema de salut pública”.

Font afegeix que la Generalitat no hauria de permetre aquesta situació de pèrdua de llocs de treball i inclús d’atur, “en aquest cas d’excepcionalitat haurien de relaxar la norma” (la que diu que han de prendre possessió del lloc de treball per a que se’ls doni d’alta a la Seguretat Social), declara.

Una problemàtica vigent

“Em queixo per la manca de previsió: han tingut tot l’estiu i han forçat. Tenen un exèrcit de substituts interins que podrien haver contractat al juliol i començar a treballar en aquest curs, però no ho han fet. Han volgut estalviar diners i això ens costarà salut”, denuncia A.M.Z.  

Assegura, també, que per als docents tenir símptomes de qualsevol mena és “el pa de cada dia”, donat que hi ha una sèrie de malalties estacionals que cada any afecten a l’escola, i “la Covid és un plus”. Aleshores, si per uns símptomes els professors ja han de fer quarantena, “cauran com a mosques”.

Un cop acabi la quarantena, A.M.Z. espera poder aconseguir feina, ja que encara es troba a les llixtes. “Si no em retornen la plaça me’n donaran una altra, però evidentment hauré perdut l’interinatge, i em passaré el curs saltant de col·legi en col·legi”. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —