Lluita contra la corrupció: 836 milions d'asiàtics reconeixen haver pagat suborns - Diari de Barcelona
Un altre virus mundial
Lluita contra la corrupció: 836 milions d'asiàtics reconeixen haver pagat suborns
En un estudi realitzat a 17 països, el 19% dels enquestats reconeix haver pagat en l'últim any per accedir a serveis públics com la sanitat o l'educació

Al voltant de 836 milions d'asiàtics van pagar suborns a funcionaris públics, especialment a policies, segons una enquesta sobre corrupció realitzada a 17 països de la regió publicada recentment per l'ONG Transparència Internacional (TI), que per primera vegada ha preguntat sobre l'extorsió sexual.
Aquesta xifra equival al 19% dels enquestats que va reconèixer haver pagat en l'últim any per accedir a serveis públics, inclosos la sanitat i l'educació, en països com l'Índia (39%), Cambodja (37%), Indonèsia ( 30%) i Tailàndia (24%).
Malàisia i el Japó són els països on menys persones van reconèixer haver pagat suborns, un 2%, seguits de Corea del Sud (10%) i Nepal (12%), d'acord amb l'informe "Baròmetre de la Corrupció Global-Àsia" de TI .
"Això suggereix que la gent està pagant suborns per accelerar els tràmits de serveis essencials, deixant en evidència la paperassa administrativa i la burocràcia ineficient, a la vegada que es relega les persones amb menys recursos al final de la cua", ha informat l'ONG en un comunicat.
Un problema mundial, de gran abast a l'Àsia
TI, amb seu a Berlín, ha indicat que la corrupció, des de la que ocorre als parlaments a l'extorsió sexual, és un "gran problema" a l'Àsia, fet que soscava la confiança en els governs i les institucions públiques.
"Tot i les grans diferències socioeconòmiques i polítiques, la corrupció continua com un dels reptes claus en la regió", precisa TI en l'informe realitzat després d'entrevistar 20.000 persones entre març del 2019 i setembre del 2020.
El 74% dels sondejats va dir que la corrupció governamental és un "gran problema", davant el 24% que va opinar que no és un problema o ho és "petit".
El percentatge dels que pensen que és un "gran problema" varia per països com Indonèsia (92%), Taiwan (91%), Maldives (90%) o l'Índia (89%), així com Cambodja (33%), Birmània ( 50%) o Corea del Sud (55%).
En el cas de la Xina, un 62% pensa que la corrupció és un gran problema, davant el 84% al Japó, mentre que un 28% va dir haver pagat suborns en el gegant asiàtic, xifra que ascendeix al 2% al país nipó.
En general, una de cada tres persones a la regió no confia en el seu govern, una desconfiança que arriba al 27% en el cas dels tribunals i a un 28% amb la policia.
Sextorsió
Per primera vegada, el baròmetre de TI va preguntar sobre l'extorsió sexual, l'abús de poder que consisteix en obtenir un favor sexual a canvi d'un servei públic.
A la regió, l'anomenada sextorsió va afectar un 8% dels enquestats, xifra que ascendeix al 18% a Indonèsia, 17% a Sri Lanka i el 15% a Tailàndia, davant l'1% a Maldives i el 2% al Japó.
Un 38% de les persones enquestades pensa que la corrupció en general va pujar en els 12 mesos anteriors, davant el 32% que assenyala que havia baixat i el 28% que va respondre que continuava igual.
A més, un de cada set enquestats va afirmar que havia rebut ofertes per comprar el seu vot en les eleccions, amb gran variació entre països com Tailàndia (28%), Filipines (28%) i l'Índia (18%) al capdavant i altres com Birmània (3%), el Japó (3%), Cambodja i la Xina, tots dos amb el 6%.
"Protegir la integritat de les eleccions és crucial per garantir que la corrupció no soscavi la democràcia", ha assenyalat Delia Ferreira Rubio, presidenta de TI.
"Al llarg de la regió, les comissions electorals i les agències anticorrupció necessiten treballar colze a colze per combatre la compra de vots, el que debilita la confiança en el govern", ha afegit Ferreira Rubio.
Un brot d'optimisme
Els aspectes més positius de l'enquesta inclouen a un 76% que està familiaritzat amb l'agència anticorrupció del seu país i, d'aquests, un 63% afirma que les agències fan una bona feina.
Així, un 94% dels preguntats a Birmània es van declarar optimistes amb l'agència anticorrupció, davant d'un 86% a Bangladesh, el 84% al Nepal, el 83% a la Xina, el 48% al Japó, el 37% a Sri Lanka i el 34% a Tailàndia.
Més de tres de cada cinc enquestats creuen així mateix que ciutadans anònims poden marcar la diferència contra la corrupció.
Aprovar lleis per protegir els que denuncien corrupció i contra la sextorsió, augmentar la transparència i introduir processos de selecció de funcionaris més competitius i millors salaris en el sector públic són algunes de les recomanacions de TI a la regió.

